Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

Darjeeling Chamong Bio, Autumnal 2012, DJ 19412


Vložil Tomáš Klouda 4.2.2013, autor Tomáš Klouda


nadobi
nadobi
Info od prodejce:
Podzimní sklizeň se zahrady Chamong, Darjeeling
Drobný lehčeji rolovaný i oxidovaný list světlejšího vzhledu sladce ovocné a oříškové vůně. Nálev hnědo měděné barvy, výrazné lehce svíravé, ovocné, peckovité až dřevnaté chuti a sladce květinového aroma. Čaj pochází z kontrolované bioprodukce.
Příprava: 5 lžiček (15 g) čaje zalijte vodou prošlou varem, louhujte 3 - 5 minut.
Forma: Celolistový
Oblast: Darjeeling
Zahrada: Chamong
Sklizeň: Autumnal Flush
Rok: 2012
Země původu: Indie - Darjeeling
nadobi
nadobi
Suchý list drobný, tmavší celek, červeno-hnědá barva s kovově šedou a černou. Ořechová (lehce pečené mandle) a jemně dřevitá vůně s lehce nahořklou peckovitou (jako vůně pecky broskve) vonnou složkou. List hodně drobného vzhledu, velký podíl hnědavých větviček, poměrně málo tipsů.
nadobi
nadobi
Příprava v testeru
Taster 100ml, 2g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
Nahřátý list: neskutečně plná intenzivní vůně, těžký charakter, hořko-sladká základová složka. Ořechové mocné prvky (lískové ořechy a pražené mandle) s dřevitou příjemnou složkou, lehce nahořklé peckovité tóny v pozadí. Fascinující plná vůně.
Vůně nálevu: oříškovo-dřevitá, bez kořeněných prvků, sladká vůně.
Barva nálevu: oranžová barva nálevu s odstíny hnědé.
Chuť: Chuť plná, výrazná, procítěné kombinace chuťových prvků, lehoučká minimální svíravost, ořechové složky s dřevitým podtextem, lehce kakaové pozadí a jemňounce kořeněný podtext. Později se rozvíjejí v nálevu lehce ovocné složky s decentní nakyslou složkou, kořeněná vedlejší složka méně výrazná, ale stále zde je a zpestřuje celek. Závěr ovocno-oříškový, poměrně hutná sladká koncovka. Ořechové tóny s příchutí lehce pražených mandlí a lískových ořechů.
Dochuť: poměrně dlouhá dochuť, lehčí základ, lehounce nakyslé tělo, primárně sladké. Ovocné základové složky s kakaovo-ořechovou vedlejší složkou, lehoučce dřevité složky s dojíždějící kořeněnou složkou, zde již zcela bez svíravosti. Čistý hladký průběh chutě, zajímavé chuťově uspořádání. Ovocné složky přecházejí z jedné složky na druhou, nejčastěji zaznamenávám broskev a angrešt, nesmírně zajímavé tóny. Dřevité prvky poměrně ordinérní, avšak ořechové vedlejší prvky velmi příjemné k ovocné složce. Hřejivý účinek, povzbudivé svěží tóny.
nadobi
nadobi
Vícenálevová příprava:
Gaiwan 100ml, 7g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.

1.nálev 85°C/20s – velmi tmavý, hnědo-rudý nálev. Intenzivní těžší vůně, ořechovo-ovocné a lehce medové vůně. Lehce svíravý, chuťově velmi pronikavý nálev. Enormně silné výrazné hřejivé medovo-ovocné primární složky s výraznou ořechovou vedlejší složkou (lísk. ořechy), zajímavá dřevitost s výraznou kořeněnou šmrncovní složkou. Hořko-sladkéhutné tělo, místy problesknout tmavší těžší složky, kakaové záblesky mezi dřevitými prvky. Komplexní tělo, později zmírňování dřevitých prvků, lehoučká svíravost, závěr sladkého základu a ovocných prvků, ořechové podtóny s lehkou dřevitostí. Aftertaste dlouhý, hutný, lehké tóny kakaa, primárně ovocné a oříškové tóny, lískový oříšek chutný, zcela zapadá do celku. Lehce medové problesky mezi ovocnými prvky. POstupné sládnutí a zjemňování, velmi dlouhá dochuť, závěr ovocno-ořechový, jemný, hebký.

2.nálev 85°C/35s – jemnější základ, takřka uhlazený start, minimální svíravost. Ovocno-ořechové prvky, dřevitost těsně za ořechovými tóny. Lehoučká kořeněná složka, ovocné těžší komplexní složky, lehce peckovité nahořklé tóny v pozadí, v závěru lehoučké kakaové prvky s primární sladkou ovocnou složkou. Dochuť dlouhá, výrazná ořechová s dřevitými lehce nahořklými prvky, ovocná primární složka, lehoučká dojíždějící kořeněná složka. Stálé zjemňování, později květové jemné tóny v pozadí. Koncovka velmi sladké, ořechovo-květinového charakteru s nádechem ovoce. V dochuti lze místy cítit problesky pryskyřičných tóny mezi ovocnými těžšími prvky a dřevitostí, příjemný hřejivý hutný nálev.

3.nálev 85°C/60s – nutné delší louhování - přesto, že list je až po vršek gaiwanu. Totožné výsledky, jako v předchozím nálevu, pouze kořeněná složka opět lehce mírnější.

4.nálev 85°C/170s – lehčí nálev hnědavé barvy s odstíny oranžové. Lehounce svíravý start dřevitých složek, oříškové tóny primární, ovocné prvky značně zapadly do pozadí, sladké složky v kontrastu s nahořklým charakterem dřevitých prvků. Vcelku ordinérní, ale stále plný nálev, dřevité a oříškové prvky stále působí hřejivým účinkem. Závěr sladší s nahořklým pozadím, ořechovo-ovocné lehké složky, ořechové složky mají více prostoru, mandlové tóny a složky lískových oříšků. Dozvuk středně dlouhý, výraznost je slabší, primární ořechovo-dřevité složky s nádechem ovoce, ordinérní celek. Závěr lehce květový s ořechovým základem, slabý dojezd.

5.nálev 85°C/300+s – světlý nálev lehkých oříšjkovo-dřevitých prvků, zbytečky ovocných prvků tvoří nádech v pozadí, ordinérní konstantní průběh chuti, jemný celek, bez svíravosti. Dozvuk krátký, slabý, ořechovo-dřevitý sladkého základu.
nadobi
list
Jednonálevová příprava:
Konev rýžový porcelán 250ml, 6-7g listu, předehřev nádobí, zaléváno vroucí vodou. Barva nálevu: světleji oranžová barva nálevu s odstíny hnědé.
Chuť: výrazněji svíravý start, který ovšem není příliš agresivní, pouze výrazněji nahořklé složky s výraznější kořeněnou složkou. Hutný, chutný ovocný celek, ořechové podtóny s náznakem dřevité složky spojené s kořeněnou vedlejší chutí, primárně sladký nálev. Zajímavý vývoj chutí, jediná ořechová složka je cítit stále výrazně v pozadí, ovocné tělo se mění, postupně dochází až k jemným téměř medovým prvkům. V závěru se pozadí zjemní, dřevité prvky jsou překryty květovými tóny ve spojení s oříškovou složkou. Příjemný povzbudivý nálev zahřívacího účinku,
Dochuť: dlouhá plná dochuť. Jemnější celek, výraznější kořeněný podtón, než při tasterové přípravě, ovocno-ořechové primární složky, vedlejší tóny květové jemné s dřevitým podtextem. Postupné prohloubení jemných složek, zůstávají ořechové složky, jemné plně zralé tóny ovoce (nepatrně citrusi, broskev) a dřevité vedlejší nenucené složky. Závěr příjemný, velmi sladký, ovocné a lehce květové složky v pozadí, primární ořechové tóny. Opojný nálev uspokojující chuťové buňky, hutné chuťové prvky jsou cítit dlouho po vypití.
nadobi
Vylouhovaný list velmi drobný, značně zelené barvy, některé jednolisty vypadají jako čerstvě utržené. Podivuhodná vůně, oříšková vůně s bylinným specifickým vegetálním svěžím podtextem.
nadobi
list
Závěr: Pravý nefalšovaný podzimní sběr z Darjeelingu, hutné hřejivé složky, zpočátku lehce svíravý tón, později vyvážené plné chuťové prvky. Zdá se mi, že pro dosažení hutnějších složek je nutno použít více listu, ale řádově pouze 1-2g a i přesto není výdrž tak velká. Extrémně zahřívací efekt - vhodné na chladnější dny. Osobně mi hodně seděl jednonálev a tasterová příprava, vícenálev mě neoslovil díky většímu množství listu/menší výrdži.

Cena: 187 Kč/100g

Prodejce: Čajovna Kuba Pařízek

Dovozce: Darjeeling