Zelený čaj
Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.
Azory (portugalsky: Ilhas dos Açores) jsou portugalské souostroví a zámořské autonomní území Portugalska nacházející se v Atlantském oceánu, přibližně 1500 km od Lisabonu a asi 3900 km od východního pobřeží Severní Ameriky. (Info wikipedie).
Suchý list zvláštního vzhledu, poměrně lámaný drobnější list, je vidět, že celé listy musely být poměrně větší velikosti, jsou ale nalámané do vcelku rovnoměrné tříděné velikosti. Světle zelená barva, poměrně živá barva. Vůně suchého listu netypická se zvláštní specifickou bylinnou základovou složkou a s tóny jader kaštanů.
Jednonálevová příprava (tester)
3g/100ml/3min, 75°C, předehřev nádobí.
Předehřev: zajímavá lehounce travnatá vůně, primární vonné složky tvoří bylinné složky, nejvíce mi připomínají Ginko ve spojení s tóny jader kaštanů, moc příjemná usazená, spíše jakoby zásadité složení.
Barva: žlutavá barva s lehkým náznakem zelené
Vůně: bylinná s lehkou travnatostí, podtón s mandlovou nasládlou vůní, místy mi probleskne takový "japonský" tón po rybině, či rybí moučce, jen náznak v pozadí celkové vůně nálevu.
Chuť: Dle očekávání neagresivní nálev, od počátku do konce je čaj příjemný, snadno se polyká s přechází od jazyku na patro, primární složky mi opět připomínají ginko bilobu ve spojení se zcela nepatrnou travnatou složkou v pozadí. Plný nálev, poměrně dlouhá a hlavně výrazná chuť samotná. Vcelku jednoduchý celek, velké výraznosti. Vedlejší složky připomínají čerstvě vyloupnutý kaštan (tím příjemnější, že ten čas kaštanů už se blíží) a nasládlých mandlí. Sladký charakter nálevu se slaboučkou nahořklostí. Závěr přechází více do tónů jader.
Dochuť: Poměrně dlouhá doba doznívání - až 10 min. Travnatější podtón, chuť ginko biloby v pozadí, primární je ořechová nasládlá složka - mandle a nyní jedlé kaštany. Závěr lehký, nevtíravý, postupné pozvolné odeznívání s travnato-ořechovými prvky v závěru. Vedle travnatých prvků se občas objeví vegetální svěží tóny s náznakem "rybiny"/rybí moučky, tón je opravdu velmi slabý, ale lze postřehnout za travnatými prvky. Velmi silný nálev, povzbudivý účinek.
Vícenálevová příprava:
Gaiwan 100ml, 5g listu, předehřev nádobí - lehoučce nakyslý odér při předehřevu, bylinná základová složka.
1.nálev 80°C/30s – značně tmavý, lehce kalný žlutavý nálev. Specifický charakter, velmi zajímavá kombinace bylinné hořko-sladké složky s lehkou travnatostí a nasládlým ořechovo-květovým pozadím. Pestrý celek, podstatně lepší průběh chutí, než při jednonálevu, hebký nerušený celek. Start nahořklejší, vůbec ne ve zlém - bez svíravosti, později čistě sladký charakter. Zajímavý průběh chutě, specifická nezařaditelná bylinno-květová složka, trochu připomíná bambusové mladé lístky, trochu lipové květy. Nálev není ani přespříliš hutný, ani prázdný, zkrátka akorát, na jemné a přesto výrazné vlně. Aftertaste dlouhý, bylinno-květový s ořechovým podtónem, zde zcela nepatrná travnatá složka, lehce nakyslý podtón, primárně sladká základová složka. Výrazné poměrně pestré složky v dochuti, fascinující květové prvky s takřka nektarovým základem, stále zjemňující se celek. Závěr velmi sladký, květinovo-mandlový.
2.nálev 80°C/20s – tmavší a mírně kalnější nálev, prakticky totožný nevšední nálev se zvýrazněním chuťových prvků, delší chuť i dochuť, podstatně výraznější bylinná složka, lehce nakyslejší vedlejší složka, stále mírný základ sladkého základu. Do celku se přidaly i ovocné jemné sladké tóny, vzdáleně připomínající meruňku. Bylinno-travnaté tělo bez agresivních prvků, poměrně povzbudivý účinek. Dozvuk dlouhý, do 10 minut, intenzivnějších prvků, zde spíše než mandle je cítit bylinno-květové prvky s ovocem v pozadí, sládnoucí charakter. Nesmírně zajímavý průběh chutí, zaujala mě mírná základová chuť tohoto čaje, pro zelený čaj netypické prvky.
3.nálev 80°C/45s – nepatrně slabší nálev, bylinný základ, něco mezi ginko a mletým kořenem ženšenu. Chudší celek, pouze květové a bylinné prvky s lehoučkou nevýraznou travnatostí v pozadí. Dozvuk stále dlouhý, taktéž méně pestrý, bylinného základu, sladký charakter s květovým podtónem a travnatými velmi vzdálenými prvky. Mírnější nálev vcelku prázdnější tělo.
4.nálev 80°C/110s – výrazně slabší nálev světlejší žlutavé barvy. Zůstala jen slabá základová bylinná chuť s lehoučce nakyslým vedlejším tónem a velmi nepatrnou květovou složkou. Závěr prostý sladký s bylinným závěrem. Dochuť nepříliš výrazná, středně dlouhá, po celou dobu bylinná.
5.nálev 85°C/240s – velmi slabý nevýrazný nálev sladkého charakteru a bylinného neurčitého základu. Aftertaste velmi krátký, bylinný náznak.
Vylouhovaný list - poměrně měkké lístky, vcelku velké množství větviček. Nepříliš oslnivý list neskrývá žádné bohatství, ale je alespoň hezky tříděný a svěží barevný. Celkem 2-3 celé nepoškozené malé lístky na 1 dávku, což je velmi slabé. Listy jsou bohatě žilkované a vypadají velice svěže.
Závěr: Netypický zelený čaj, skutečná raritka jednak chuťově, druhak zeměpisným místem růstu. Zbývajících 5g jsem připravoval s vyšší teplotou vody (90-94°C), objevila se lehká "rybí" vedlejší chuť a výraznější nakyslá složka v pozadí, ne přímo svíravý podtón, ale hrubší méně chutný charakter. Zajímavý zelený čaj, otázka je, kolik v přepočtu stojí a do jaké míry se vyplatí v poměru s relativně krátkou výdrží čaje. Z mého pohledu jedinečné popíjení, zajímavá zkušenost a nové chuťové kombinace!
Cena: 2 eura za 100g balení přímo na Azorských ostrovech (13 dolarů/100g na official shopu).
Prodejce: Pokud je mi známo, tak se dá čaj zakoupit pouze přímo v továrně, zatím jsem tuto specialitku nikde neviděl k prodeji. Velké poděkování J.S., který poskytl vzorek.