Černý čaj
Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.
Azory (portugalsky: Ilhas dos Açores) jsou portugalské souostroví a zámořské autonomní území Portugalska nacházející se v Atlantském oceánu, přibližně 1500 km od Lisabonu a asi 3900 km od východního pobřeží Severní Ameriky. (Info wikipedie).
Suchý list velmi zajímavého pestrobarevného vzhledu. Obsah jak velkých celých listů, tak drobných zlomků, načervenalé úzké větvičky v malém počtu, ještě méně stříbřito zlatavých tipsů. Poměrně dost tmavý, černý list. Poměrně nevýrazná ale jednoznačná vůně listnatých dřevin, něco mezi bukem a cedrem - svěží dřevitá vůně mi promítla časy kdy jsme zpracovávali dřevo.
Jednonálevová příprava:
Gaiwan 150ml, 3g listu, 100°C, 4min louhování, předehřev nádobí - rozvinutí potenciálu čaje, z vůně dost připomíná ceylonský čaj, tento je ovšem pestřejší. Medová velmi sladká vůně s dřevitým podtónem, hutnější těžší charakter.
Barva nálevu: hnědavá barva s odstíny červené.
Vůně nálevu: intenzivní medová, čerstvý tekutý lesní med.
Chuť: Plná kulatá chuť s medovým základem, velmi sladký charakter, vedlejší dřevité tóny evokují vonné prvky suchého listu - cedr a buk. Jemný charakter, nic svíravého v celkovém průběhu chutě jsem nenalezl, sladký nálev, poměrně jednoduchých chuťových prvků, uspokojivé intenzity a hlavně vyváženého celku. Závěr lehounce nahořklý s výraznějšími dřevitými prvky.
Dochuť: Spíše delší dochuť - cca 7-8min, méně výrazné medové prvky, zvýraznění dřevitých složek, lehoučce nahořklý podtón, pimárně sladké tělo. Velmi dobrý vyvážený průběh dochutě se zpestřením v podobě dřevitých svěžích prvků. Chuťově nic něžkého, lehká osvěžující a spíše uklidňující chuť. V závěru dochutě je cítit lehce ořechová stopka, vlašského a mandlového nádechu.
Vícenálevovávová příprava:
90ml tenkostěnný gaiwan, 5g listu, předehřev nádobí.
1.nálev 100°C/15s - prakticky ihned po zalití tmavý nálev, poměrně rychlé slití - červeno-hnědý nálev medové vůně. Chuť pestrá, hutná, hořko sladký charakter, start více do hořka. Podstatně chutnější dřevité složky, než při jednonálevu, ušlechtilé dřeviny se specifickou neagresivní usedlou kořeněnou složkou, medová chuť na stejné vlně, později se zvýrazňuje a nálev sládne a v závěru se objevují těžší přezrálé ovocné složky. Dochuť dlouhá, lehce nahořklá se sladkým tělem. Dřevité nahořklé vedlejší tóny s mocnou sladkou medovo-švestkovou primární složkou. Závěr až povidlový (velmi přezrálé švestky, takové ty téměř tekoucí, hodně cukernaté) s dřevitým podtónem.
2.nálev 100°C/30s - oranžový průhledný nálev bez kalu, poměrně dost drobných částí, chce to buď šikovně slévat, nebo použít sítko, jinak máme v misce spousty drobotiny. Usedlejší nálev, počáteční hořkost není již znát, primárně sladké tělo s opravdu nepatrnou nahořklostí v pozadí. Kořeněné složka podstatně slabší, dřevité prvky tak působí ordinérně, cedrové dřevité tóny. Medová složka poměrně zapadla za ovocné švestkovité prvky. Závěr velmi sladký s téměř povidlovými tóny. Aftertaste kratší, ale stále dlouhý, dřevité jednoduché složky v pozadí se složkami přezrále švestky, v závěru je opět cítit lehce medová chuť.
3.nálev 100°C/70s - nálev naprosto bez hořkých podtónů, poměrně tmavý nálev. Sladké tělo s podstatným úbytkem prvků, dřevité složky pouze mírné v pozadí, svěstkové prvky velmi slabé v pozadí, medovo-ovocná neurčitá primární chuť. Dozvuk středně dlouhý, dvěvité prvky v pozadí s ovocnou neurčitou složkou, v závěru slabě med. Velký skok od předchozího nálevu, sladké tělo, ale prázdný celek.
4.nálev 100°C/250s - poměrně prázdný nálev, dlouhou dobou louhování se opět zvýraznily dřevité složky, nálev celkově hodně sladký s náznakem medu a neurčitým ovocem. Dozvuk krátký, prázdný, sladké ovocné neurčité chuťě. Mírný nenáročný finální nálev.
Vylouhovaný list převážně lámaný, velmi drobný, pouze místy středně velké a velké celé, nebo z většiny celé listy. Červeno-hnědá barva listu, jiskrný vzhled. Množství větviček v normě, tipsy extrémně drobné - viz foto v poměru s korunou.
Závěr: Zájímavý čaj s překvapivými prvky ve vícenálevu, při větším množství věřím, že by se dal výsledný nálev přípravou dokonale vymazlit. Jednonálev poměrně ordinérní, ovšem se zajímavým dřevitým tónem a kulatým nálevem.
Cena: ? dar.
Prodejce: Pokud je mi známo, tak se dá čaj zakoupit pouze přímo v továrně, zatím jsem tuto specialitku nikde neviděl k prodeji. Velké poděkování J.S., který poskytl vzorek.