Polozelený čaj

Polozelené čaje - skupina jíž charakterizuje tradiční způsob zpracování, zahrnující zavadání lístků na prudkém slunci a oxidace následovaná rolováním. Obecně stupeň oxidace dosahuje 8 % až 85 % (světlý/tmavý oolong). Chuť polozelených čajů se výrazně liší v závislosti na pěstování a způsobu zpracování, kdy se některé oolongy například praží, nebo archivují. Může být sladká a ovocná s medovou vůní, hutná s dřevitými a praženými tóny nebo osvěžující s květinovým aroma. Různé sorty oolongů se zpracovávají odlišným způsobem, ale tvar listů bývá v zásadě dvojí: buď jsou lístky volně zohýbané (dračí formy), nebo pevně svinuté do malých kuliček s koncem stonku. První způsob svinovaní je tradičnější.

2012 Autumn Fujian Anxi Benshan


Vložil Tomáš Klouda 1.4.2013, autor Tomáš Klouda


list
//foto od prodejce

Info od prodejce:
Benshan = Source Mountain
One of famous oolong teas from Anxi is Benshan. This is a light roasted with low oxidation (only 10-15%) high mountain (Gaoshan Benshan) oolong, carefully processed in early October. This tea comes from Xiping village(??). Emerald green rolled leaves have slightly orange fragrance. Full-bodied and complex with oily texture and floral sweet aftertaste.
Cultivar : Ben Shan(??)
Manufacturer : Zhengyunxiang Tea Factory
Production date : 10/2012
Weight : 100g (Vacuum pack)
nadobi
nadobi
nadobi
Suchý list nesmírně aromatické vůně, květinové omamné vonné složky s velmi příjemným citrusovým podtextem. List srolován do ne zcela smotaných kuliček, velikost je vesměs podobná = tříděný list. Barva listu od velmi světle zeleno-žlutou, až po zelenou a tmavě zelenou.
nadobi
nadobi
nadobi
nadobi
Vícenálevová příprava:
Gaiwan tenkostěnný porcelán 100ml, 6g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí - omamná květinová vůně šeříku a náznak magnólie. Lehce kořeněné květinové pozadí s nepatrnou citrusovou složkou.

1.nálev 85°C/20s – zelinkavá barva nálevu, čirý světlý nálev s minimálním obsahem drobných částeček. Vůně nálevu omamně květinová, šeříková s tóny pomeranče. Sladký charakter, květinový nektar s příjemnými citrusovými prvky v pozadí. Uhlazená, jakoby olejovitá struktura nálevu, pomalinku klouže po ústech. Perfektní složení chutě, plná hutná a uvolňující kompozice chuťových prvků. Citrusové složky nejvíce evokují pomerančové tóny, díky svým jemným prvkům připomínají i květy pomerančovníku. Závěr chutě po květinách, orchidej s šeříkem a lehounké složky magnólie, jemné citrusové pozadí. Dochuť dlouhá, jemná, hlaďounký průběh doznívání, naprosto plynulý přechod chuť/dochuť. Sladké tóny nektaru květin, méně výrazná složka šeříku, dává místo i dalším květinám a procitla více i pomerančová složka. Fascinující uklidňující efekt, naprostá relaxace. Dlouhé doznívání dává prostor střídání výraznosti prvků, místy je výraznější pomerančová složka (více výrazné květy pomerančovníku), místy procitnou magnólie. Závěr čiště po květinách, olejovitá struktura nálevu působí, že jemné květinové nuance pomalu jakoby stékaly po stěnách úst k jazkyu - úžasný první nálev.

2.nálev 85°C/15s – nepatrně tmavší zelená barva, výraznější velmi intenzivní květinová vůně. Sladká základová složka s lehoučce kořeněným pozadím, květinová výraznější složka, nyní zde nevystupuje jedna výraznější chuťová složka, ale všechny jsou na stejné úrovni, i pomerančová chuť je podtržená a výraznější. Květinové složky tvoří rozmanitou paletu chutí, mírné zvýraznění šeříkové složky později v chuti, závěr šeříkovo-pomerančový. Velmi delikátní vedlejší složky květů pomerančovníku. Aftertaste oslnivě dlouhý, jemné sladké tělo s olejovitou strukturou. Květinové plné složky se později v doznívání lehce přemění, nekatrové složky mají lehounce nahořklou základovou složku, což vůbec není na škodu - nahořklá složka více evokuje skutečné květiny. Výraznější pomerančové složky - kůra čerstvě oloupaného pomeranče a v závěru květy pomerančovníku s magnólií. Pestřejší přechody a střídání výrazností jednotlivých květinových prvků, lze krásně identifikovat jednotlivé květiny - šeřík, orchidej, magnólie - vše za podpory citrusových prvků.

3.nálev 85°C/30s – lehce usazenější nálev, květinové prvky nejsou tak omamné, charakter sladko-nakyslý (citrusy), příjemný květinový základ s výraznější citrusovou složkou, více výrazné pomerančové tóny odrážející se i v celku. Tóny šeříku s méně výraznou orchidejí a prakticky nulovou výrazností magnolie. Pomerančová složka pozměnila svou podstatu, nyní evokuje i dužinu sladšího pomeranče. Hutná plná příjemná a osvěžující kompozice chutí. Závěr chutě primárně pomerančový s příjemnými prvky květin, lehoučká kořeněná složka. Dochuť dlouhá, sladké tělo s lehce nahořklým podtextem, květinové tělo, méně pestré, výraznější citrusové složky. Pomerančové "dužnaté" svěží prvky s lehkou nakyslostí. Nahořklá složka s tóny nektaru květin pouze na začátku dochutě. Lehce šeříkové a orchidejové složky ve spojení s citrusovou výraznější chutí. Závěr s květy pomerančovníku a šeříkovými lehkými složkami. Plný a osvěžující nálev, stále hebký nerušený průběh.

4.nálev 90°C/50s – zvýšením teploty vody je nálev opět živější, květinové prvky opět pestřejší a výraznější, tóny květů pomerančovníku ve stejné úrovni jako květinové šeříkové složky. Lehce nahořklý nektarový nádech, velmi příjemné složení chuťových prvků, osvěžující účinek. Dochuť extrémně dlouhá, živější, lehce kořeněná, hořkost minimální, květinové plné a svěží prvky, v nálevu se prolínají i čerstvé vegetální složky - bylinná vedlejší příjemná přirozená chuť. Magnólie opět procitly, orchidej a šeřík lehce v pozadí, příjemné tóny květů pomerančovníku jsou pouzeji primární chuťovou složkou. Závěr sladký, lehounce nahořklý, s prvky nektaru květin a citrusovými pomerančovými tóny. Sladší tělo, opět výraznější svěží průběh.

5.nálev 90°C/100s – nálev zeleno-žluté barvy. Vůně usazenější, květinovo-citrusového základu. Chuťově obdobný, jako v předchozím nálevu, pouze přirozené bylinné složky v pozadí lehce výraznější a šeřík ztratil svou kořeněnou přirozenou podobu, je výraznější v chuti, ale bez toho gró, které evokovalo skutečnou kytku. Dochuť stále velmi dlouhá, příjemná květinovo-pomerančová, hořkost se mi zdá být méně výrazná, prakticky minimální.

6.nálev 95°C/160s – lehčí nálev, světlejší barva nálevu - žluto-zelená. Květinové prvky zeslábly, chudší pestrost, pomerančové prvky prakticky zmizely - zůstaly pouze tóny květů pomerančovníku a to pouze lehce v pozadí. Příjemný nádech šeříku s magnólií a prirozenou travnato-bylinnou složkou v pozadí, velmi lehká složka květů pomerančovníků. Sladký charakter, svěží lehký nálev. Zmírnění zmiňované olejnaté složky v nálevu, chuťové prvky stále jakoby stékají po ústech, ale ten efekt hutnosti a pomalého protékání prvků po ústech je již minimální - tento fakt znásobuje úbytek pestrosti a výraznosti prvků. Aftertaste dlouhý, ochuzený o některé prvky, ale stále výrazný vcelku plný příjemný. Sladké tělo, ztráta pocitu popíjení nektaru květin - nálev se omezil na jemné šeříkovo-orchidejové prvky s bylinným podtextem, květy pomerančovníku pouze na startu, později již minimálně. Závěr hebký, po květinách, blíže neurčený celek náznaků květin. Sladké tělo, lehce ochlazující účinek.

7.nálev 100°C/250s – velmi světlý žlutavý nálev s odstíny zelené. lehce kořeněné prvky ve spojení s květinovými chuťovými složkami, neurčité květinové prvky, pouze šeřík lze v náznaku rozpoznat s lehkou orchidejovou složkou. Příjemný přirozený celek, výrazná bylinná až trávová vedlejší složka, přirozený vegetální podtext, příjemné a stále relativně plné tělo. Listy již doslova lezou z gaiwanu ven, velmi objemný list. Dochuť středně dlouhá, květinová neurčitých prvků, sladké tělo s doznívající kořeněnou složkou, bylinný podtext.

8.nálev 100°C/300+s – lehoučký sladký květinový nálev decentních kořeněných vedlejší složek, bylinný podtext. Příjemný finální nálev, stále poměrně plný nálev, sice složen z náznaků květinových prvků, ale není vůbec špatný. Dozvuk středně dlouhý, sladký květinový, neurčitých květinových prvků s bylinnou vegetální přirozenou čerstvou složkou čajových lístků. Nádherný pohled na zalité překypující listy z gaiwanu!
//po přípravě ještě 2x zalito na extrémně (60, 120min) dlouhé louhování - výsledek překvapivě velmi dobrý, chuťově totožný se 7.nálevem.
list
nadobi
nadobi
nadobi
Vylouhovaný list tužší, tmavší zelené barvy, okraje pilovité, převažují "buclaté" (širší a poměrně krátké) jednolisty, místy dvojlisty, zcela vyjíměčně vícelisté celky. Hezký svěží vzhled.
list
nadobi
nadobi
nadobi
nadobi
Závěr: Velejemný uklidňující oolong pro chvíle relaxace a meditace. Bezpochyby kvalitní a příjemný čaj, u kterého vám jaro přijde hned ještě veselejší :-) Vyšší teplota vody odkryje nahořklé složky, doporučuji proto tento světlý oolong zalévat chladnější vodou. Není co víc dodat, než že doporučuji vyzkoušet.

Cena: 6 dolarů/ 100g

Prodejce: Chawangshop