Pu-erh

Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).

  • 2011 Xiangming TF Jingmai Shan Raw Puerh Cake 357g

  • Vložil Tomáš Klouda 4.9.2022, autor Tomáš Klouda


    caje
    caje
    caje
    caje
    caje
    Info od prodejce:
    Jingmai mountain is famous for small leaf varietal Yunnan tea which is popular for its sweet taste and rich flavour. Use sun dried spring material from organic naturally growing tea garden to make this selected and good pressed cake.
    Dry tea leaves have nice and strong floral aroma which would be more intense and pleasant when brewed this tea. Its honey and special orchid aroma is quite impressive and precise in the mouth with a very soft and sweet finish.
    Xiangming Tea Factory was a large state-owned factory, located in Yunnan Menghai county, established in 1987 and later restructured to private firms in 2004.
    Organic product!
    Manufacturer : Menghai Xiangming Tea Factory
    Production date : 10/05/2011
    Weight : 357g
    caje
    caje
    caje
    caje
    caje
    caje
    X POZNÁMKY
    LIST Koláč voní procítěně, lehkou kořeněnou složkou se sladkou plnou vůní po medu a ovoci. Okraje mírněji lisované, ale střed silně, rukou ulomit nelze. Barva listu tmavší, šedo-hnědá, v celku obsah stříbřitých tipsů, ojediněle zlatavý. Velký nelámaný list, na pohled spíše větší odrostlejší listy.
    NAHŘÁTÝ LIST Zpočátku prvky praženého kokosu, náznak tabáku, později sladké procítěné ovocné prvky, znatelně zde hraje zralá bluma a meruňka, kapička medu.
    VŮNĚ NÁLEVU Zpočátku neurčité bylinno-ovocné složky s nádechem medu, později těžknoucí med, meruňka, sušené ovoce.
    BARVA NÁLEVU Sytě žlutá až zlatá, při delším louhování až do oranžova. Jen nepatrné množství prachu na dně misky.
    CHUŤ První nálev lehčí, procítěný, dává lipový med, meruňky, baklavu. Naprostá stabilita, bez tříslovin, bez hořkosti, bez kouře či tabáku. Nepatrně svíravější základna, ale stále hladký celek, do ultra vytříbených složek se přidala melasa, složky blum, koření a nyní lesní med. Třetí nálev za mě nejlepší, je extrémně pestrý, hravý, kořeněný, při tom sladké chutě působí jako dezert - kapka medu, silně melasa, tropické ovoce, khaki, papája. Od pátého nálevu zlehčování chutí, opět návrat do mírnějších hladkých rovin meruněk, medu a broskví. Pozvolné omezování pestrosti, poslední (8) nálev je vyloženě cukerný, zcukernatělý med se sušenou meruňkou.
    DOCHUŤ Zpočátku středně dlouhá dochuť, lehoučkou nahořklost po polknutí střídá brzy sladké těžší složky, do zcukernatělého medu, sušené meruňky, melasa. Od druhého nálevu velmi dlouhé doznívání. Velmi uhrančivý živější nálev, podmanivá směs koření, naráz působení v tomto spojení i exotického ovoce, karambola, přezrálé fíky - to je to správné kořeněné - semínka uvnitř fíků. Třetí nálev otevírá v dochuti perníkové pronikavé koření, decentní stopy hřebíčku a k tomu vázanou papáju - kořeněný střed s kouskem sladké dužiny, v závěru broskve s kořeněnou slupkou. Od pátého nálevu mírný spád a návrat k lehčím sladkým projevům, koření ustoupilo. Lahodná sladká meruňka, jako o vánocích když ujídám sušené ovoce. Mírně ochlazující účinek, silně povzbudivý efekt, ale žádná rána palicí do hlavy jako u ostrých XG tuo, je to takové přirozenější znatelné povzbuzení.
    VYLOUHOVANÝ LIST Veliké podlouhlé listy dominují, místy dlouhý tužší tips, v menší míře malé křehčí lístky. Jemně pilovitý okraj, tužší struktura listu, místy opravdu obrovské listy.

    caje
    caje
    caje
    caje
    caje
    caje
    Osobní popisek: Předehřev nádobí, napaření listu a oplachovací nálev u lisovaného pu-erhu považuji za nutnost. List se chová stabilně jak v gaiwanu, tak v kamenině i keramice. Zajetý yixing na shengy bez kouřovosti mi ovšem sedí nejvíce, chutě jsou navazující, sladké, hladké při pestré paletě nuancí. Zalévám vroucí vodou a nejlepší výsledky jsem měl se studánkovou vodou vařenou v samovaru pod více °C - nálevy jsou pak vzdušnější, sytější, ovoce jako by dýchalo svěžestí. Gaiwan je taktéž zajímavý, materiál odemyká trochu jiný rozměr chutí, zpočátku cítím hodně sušené kiwi vč. těch semínek, později do přezrálých plodů broskve, blumy, lehce ostřejší pozdější nálevy.
    caje
    caje
    caje
    caje
    caje
    caje
    caje
    Cena: $9,5 / 357g

    Prodejce: Chawangshop