Polozelený čaj
Polozelené čaje - skupina jíž charakterizuje tradiční způsob zpracování, zahrnující zavadání lístků na prudkém slunci a oxidace následovaná rolováním. Obecně stupeň oxidace dosahuje 8 % až 85 % (světlý/tmavý oolong). Chuť polozelených čajů se výrazně liší v závislosti na pěstování a způsobu zpracování, kdy se některé oolongy například praží, nebo archivují. Může být sladká a ovocná s medovou vůní, hutná s dřevitými a praženými tóny nebo osvěžující s květinovým aroma. Různé sorty oolongů se zpracovávají odlišným způsobem, ale tvar listů bývá v zásadě dvojí: buď jsou lístky volně zohýbané (dračí formy), nebo pevně svinuté do malých kuliček s koncem stonku. První způsob svinovaní je tradičnější.
22.8.2011
Autentický Bao Zhong původem z Wen Shanu. Velmi světlý oolong, který prošel minimální oxidací.
Suchý list s mocnou květinovou vůní a s ovocnou vedlejší vůní. Překrásný čerstvý svěží dojem, již z tohoto seznamování mám velice kladné dojmy. Krásný velký objemný list s poměrně tmavou zelenou barvou.
Příprava:
Vícenálevová příprava, Gaiwan 90ml, 5g listu, předehřev nádobí - mocná, omamná květinovo-ovocná vůně s hedvábně jemným pozadím, která doslova zaplní místnost. Velmi vybraná, sladěná, jemná vonná kombinace.
1.nálev 90°C/20s - barva nálevu světle žlutá. Vůně zalitého listu je intenzivnější, jemná s nově zvýrazněným tónem kořeněných prvků. Hedvábně jemný nálev začínající na plných komplexních květinových složkách (nejvýraznější osmanthus), v pozadí pouze lehounké kořeněné prvky, postupný přechod na ovocné tóny, ještě ne zcela zralých meruněk a náznak citrusů. Velice sladký charakter nálevu. Místy lze vnímat téměř marmeládovitý soubor chutí - sladký základ, meruňková chuť spolu s dalšími prvky. V závěru chutě vystoupí více na povrch kořeněná složka, která je stále jemná a neruší hedvábnou jemnost nálevu. Aftertaste středně dlouhý velice jemný s komplexním propojením květinových prvků a ovocných složek. Nejvýraznější je meruňková chuť na patře a pouze náznak osmanthu. Uvolňující chuťová kombinace.
2.nálev 90°C/15s - nádherná barva zalitých lístků, barva nálevu - nepatrně tmavší žlutý. Neskutečně plné jemnější a pestřejší květinové prvky, které vzbuzují dojem popíjení nektaru. Neskutečně široké spektrum květinových tónů. Kořeněná složka zapadlá, jemná, málo znatelná, ale je cítit v závěru na patře. Ovocné tóny jsou v závěru lehčí, ale pestřejší. Lze zde cítit přechody chutí, u kterých se rychle mění výraznost - zpočátku lze registrovat luční med ve spojení s květinovými prvky, později od meruněk, citrusů, ananasu až po marmeládovité finální prvky. Tyto tóny se rychle střídají, jejich výraznost probleskne a je těžké je zachytit, nejlepší je se uvolnit, nepřemýšlet a užívat si plejády chuťových tónů. Neskutečný vliv na mozek, naprosté uvolnění. aftertaste velice velice dlouhý, květinový start, spíše neurčitý složitý celek, intenzivní vychutnávání po celé ploše úst. Pomalý plynulý přechod, na ovocné prvky, jednotlivé prvky doslova sklouznou od patra k jazyku. V závěru lehce kořeněné tóny s jemnou ovocností.
3.nálev 90°C/20s - nepatrně tmavší barva nálevu - nyní je barva sytě žlutá jiskrná, lehké zvýraznění kořeněných prvků, jinak si nálev zachovává tvář z předchozího zalití, Mnohem pestřejší semknutější květinová chuť, kde není možné rozpoznat jednotlivé tóny, uhlazené přechody ze složky na složku, v závěru ovocné tóny, taktéž sjednocené do jednoho komplexního plného celku. Výraznější kořeněná složka způsobila změnu vnímání, nálev je zatím stále jemný, ale působí více řízným dojmem. Ohromně dlouhá dochuť s květinovo-kořeněným dlouho doznívajícím základem, později přechod na poměrně krátkou ovocnost.
4.nálev 90°C/30s - říznější charakter nálevu, kořeněná složka podstatně výraznější, díky které se celkové vnímání nálevu zcela změnilo. Nyní spíše povzbudivý efekt,květinové složky uhlazené, spojené v celek, v závěru ovocnost, která díky kořeněným složkám působí jako citrusy - je zde cítit i ananas. Dochuť taktéž s výraznější kořeněnou složkou (převážně na patře), což ovšem ničemu nevadí, vyvážený celek působící pouze řízněji. Květinový start, kde lehce vyčnívá osmanthus, postupný přechod na převážně citrusové prvky.
5.nálev 90°C/45s - nyní je list takového objemu, že se jen těžko vejde do gaiwanu. Naprosto totožné chuťové prvky, jako v minulém nálevu. Kořenější říznější základ, povzbuzující nálev. Dozvuk stále neskutečně dlouhý, velká výdrž, lehké kořeněné a květinovo-citrusové tóny lze cítit více než půl hodiny po vypití.
6.nálev 90°C/65s - nepatrné oslabení, nálev se vrací zpět k balzamickému charakteru, kořeněná složka mírnější a dává tak prostor k vychutnávání jemných složek. Květinová složka již není tak výrazná, pouze krátké trvání na začátku, nejvýraznější je ovocná meruňková chuť s vedlejšími tóny blum a broskví. Opět se objevují marmeládovité chutě v samém závěru. Dozvuk stále dlouhý, ale již ne tak jako v předchozích nálevech. Slabé neurčité květinové prvky a pestré ovocné složky, velice sladký charakter.
7.nálev 100°C/110s - znatelné oslabení výraznosti, které ale vede k opětovnému zjemnění, podobné tóny jako při prvním nálevu, květinové prvky jsou stále velice příjemné a působí uvolňujícím efektem. Kořeněná složka téměř není cítit. Slabá květinovost - cítit je v podstatě jen chuť osmanthu, lehká spíše jednotvárná, velice sladká, chuť ovoce - blumy, meruňky. Dochuť středně dlouhá jednotvárná ale plná!
8.nálev 100°C/280s - lehký nálev s květinovým nádechem a ovocnou primární složkou. Aftertaste krátký, ale nejspíše díky vroucí vodě stále příjemný a vcelku plný ovocný se slabou květinovou složkou. Příjemný závěr za neskutečně plným a uvolňujícím čajem. Takovéto zážitky s čajem přeji zažít i lidem, kteří čaj moc nemusí.
Vícenálevová příprava, Yixing konvička 250ml, 8g listu, předehřev nádobí - vůně napařených lístků, linoucí se z této nádoby, mi připadá intenzivnější než při přípravě v gaiwanu.
1.nálev 95°C/35s - žlutavý poměrně světlý nálev, svěží nálev prosycený květinovo-ovocnou vůní. Intenzivní květinová chuť velice připomínající osmanthus a další květiny. Výraznost je obrovská, prostupuje přes ústa do hlavy a má uvolňující účinky. Komplexní uhlazená chuť bez sebemenší chyby. Po lehkém ústupu širokého spektra květinových prvků lze cítit i výraznější ovocné tóny (Li-či, nektarinka - místy dokonce i ananas v doprovodu s kořeněnou složkou), v závěru lehounce kořeněný podtón. Nesmírně složitý nálev, zpočátku udeří mocnou květinovou chutí, která později sládne a přechází do ovocných prvků. Dochuť se nádherně napojuje na chuť samotnou, intenzivní květinová chuť prostupuje celými ústy, postupně sládne a od tváří po patro a nakonec jazyk sládne a přechází do chuťových složek připomínající nejvíce nektarinku. Fascinující efekt, kdy se zdá, že chutě se mění ve vlnách, které postupují od patra dolů. Doba doznívání je již v tomto prvním nálevu velice dlouhá.
2.nálev 95°C/30s - nálev umocněn několikanásobnou výrazností, která doslova sráží na kolena. Složení chutí nutí zavřít oči. Výraznější květinové prvky, které jsou cítit delší dobu, v závěru krátká ovocná složka s tóny Li-či a nektarinek. Plynulý, hladký přechod na aftertaste, výrazné nepatrně nahořklé tóny osmanthu na patře a velice sladké ovocné tóny na jazyku. Sladký charakter nálevu, s výraznějším kořeněným podtónem, který vloží do nálevu citrusový nádech. Neskutečná doba po kterou je cítit aftertaste, silně přes půl hodiny.
3.nálev 95°C/45s - zatím nejtmavší žlutý nálev, květinové prvky se omezily na pár nejvýraznějších tónů, stále jsou však nadprůměrně výrazné a lahodné, svěží. Ovocnost se taktéž omezila v pestrosti, zůstává složka Li-či a náznak nektarinky. Kořeněná složka zapadlejší, ale stále zdobí a doplňuje pozadí chutě. Celkově spíše jemnější charakter, který působí takřka jako nektar, díky silným květinovým složkám. Dochuť výrazná, lehce kratší doba, ale stále řádově desítek minut. Jednodušší květinové prvky a lehká závěrečná ovocnost. Velice jemný, hedvábný závěr dochutě.
4.nálev 95°C/120s - výrazný žlutý nálev, chuťové prvky se opět omezily na užší škálu prvků, květinová chuť pouze primární osmathus a jiné spíše zapadlé květinové prvky, ovocnost v závěru chutě velmi slabá, naopak nyní vynikla kořeněná složka. Dozvuk středně dlouhý, chuťově omezený vzhledem k pestrosti předchozích nálevů. Květinová podstatně slabší složka je nejvíce výrazná na jazyku a na patře, chuťové prvky již neprostoupí celá ústa. Příjemný uklidňující již nenáročný nálev.
5.nálev 100°C/300s - kupodivu se zvýšením teploty a prodloužením louhování docílilo drobného zvýraznění, nálev přibližně jako v předchozím případě, pouze více kořeněný. Aftertaste poměrně krátký, ale stejně výrazný jako v minulém nálevu - příjemný nenáročný závěr za skvělými nálevy - poslední dva nálevy lze popíjet i na noc.
Jednonálevová příprava, Yixing konvička 250ml, 3g listu, předehřev nádobí
zalito 95°C a louhováno 5 min - sytá tmavě žlutá barva nálevu. Plná spletitá květinová chuť, naprosto odzbrojující první dojem. Hutný nálev krásně olejovitě klouže po puse, ovocné až medové prvky a tóny přezrálých meruněk a broskví. Dozvuk neskutečně dlouhý, cítím hodinu po vypití! Květinové složité prvky, kde žádný nevyčnívá, dokonalé uhlazené přechody, ovocnost a květinová chuť na stejné úrovni. Fascinující přechody chutí, chutě opět "olejovitě" doslova stékají z patra k jazyku. Nádherný zážitek u čaje, který nejen že uvolní, ale taky ukojí chuť po sladkém.
Macerování - louhování za studena (update)
1g listu/200ml nádoba (džbánek) zalito studenou vodou, louhováno přes noc v lednici
Chlazený výluh je žlutavé barvy, vůně jemná květinová. Křišťálově čistá chuť s květinovým základem a neuvěřitelnou jemností. Doslova nektar s prvky osmanthu. Osvěžující a uvolňující účinek, ideální po příchodu z práce za horkých dnů. Vylouhované lístky jsou vyzkoušel zalít horkou vodou, nechal zchladnout a znovu uložil do lednice s nevalným očekáváním - tím spíše mě překvapil téměř totožný výsledek, jako den předtím. Slabší tóny květinové složky, celkově menší oslnivý dojem, ale příjemné pití!
Vylouhovaný list špičkové kvality, tmavě zelený tuhý list (není vhodný k pojídání), čajové lístky pouze celé, nepotrhané, převažují veliké jednolisty, ovšem dvoj a více listů je také mnoho. Skvělá kvalita.
Závěr: Neskutečné pocity u 2 a 3 nálevu při přípravě v gaiwanu, kdy jsem se myslí přesunul do rozkvetlých zahrad. Myšlenky se zastavily a já mohl klidně užívat okamžiku, který právě probíhá. Vícenálevová příprava v yixingu přináší rozmanitější výraznější chutě, jednonálevová příprava překvapí sílou a výrazností - při tom vyváženým nálevem! Překvapující skvělé výsledky u všech příprav, stačí si vybrat, která sedí nejvíce. Skvělé chvíle u 50g, které jsem měl k dispozici - rozhodně se k tomuto čaji musím vrátit.
Ačkoliv se to nezdá, čaj je i přes své jemné prvky poměrně silný, popíjení není nejvhodnější před spaním a před přípravou je dobré mít plný žaludek, jinak vám bude pořádně kručet v břiše :-)
Tento konkrétní čaj není zatím v ČR k zakoupení. Děkuji Jakubovi S. za exkluzivní vzorek a doufám, že se čaje od skvělého pěstitele rozšíří - byť v omezeném množství.