Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

2011 Ramiz Gruzie letní sběr


Vložil Tomáš Klouda 26.4.2012, autor Tomáš Klouda


list
list
list
Vzpomínka na minulé léto - degustováno cca měsíc po sběru - extra svěží a silný čaj. Černý celolistý čaj, oblast Adjara, vesnice Chakvi. Sklizeň proběhla 19.7.2011. Zcela přirozené, tradiční pěstování i zpracování, tento čaj si tedy bez váhání zaslouží označení BIO.
list
list
List velice objemný, celolistý, z 95% dvou a více listé složené celky. Tmavší hnědo-černá barva listu. Vůně suchého listu omamně chmelovitá s lehce nakyslým základem.
list
list
list
Vícenálevovávová příprava:
90ml tenkostěnný gaiwan, 4g listu, předehřev nádobí - objemné listy se vejdou akorát do gaiwanu - velice intenzivní chmelovité a bylinné složky, jemného a uvolňujícího dojmu.

1.nálev 100°C/30s - barva nálevu nahnědlá, lehce do žluta. Vůně je komplexní, chmelovitá s velmi složitou bylinnou složkou. Lehký příjemný start, kde primární složku tvoří chmelovitá svěží intenzivní chuť se složitým bylinným pozadím - místy je cítit ženšen, lze zcela nepatrně cítit i lehounkou nahořklost, která se ale v celkově sladkém nálevu zcela ztratí. Postupně sládnoucí chuť přechází v závěru do neuvěřitelně komplexní směsky květin, ovoce a hlavně bylin, v této bohaté chuti nelze detailně rozebrat složky které jsou zde obsaženy. Dozvuk začíná poměrně lhekou chmelovitou složkou, postupně sládne, sílý chuť ženšenu, v závěru lehké květinové prvky v pozadí za bylinnými složitými tóny.

2.nálev 100°C/25s - tmavší nálev spíše hnědé barvy. Chuť podstatně hutnější, a pestřejší, od počátku je cítit chmelovito-nugátová chuť s bylinným podtónem, objevil se lehce kořeněný podtón, dodávající čaji jiskru. Nálev si dolova hraje s chuťovými buňkami a mozkem, protože identifikovat tóny je velmi náročné. Chmelovitá složka přechází - lépe řečeno je obohacena tóny lískového oříšku, dlouhotrvající nugátová-později čokoládová chuť. V závěru pestré čokoládovo-bylinné velice sladké prvky s lehkou nahořklostí. Neuvěřitelné přechody chutí! Aftertaste neuvěřitelně dlouhý a plný. Nahořklý čokoládový start intenzivní po celých ústech, od patra přechází na chmelovito-nugátové chutě a dále slábne až k oříškovým složkám. Postupně se odkrývají bylinné jemnější tóny a dozvuk sládne. V samém závěru jsem cítit slabé problesknutí ostřužin...

3.nálev 100°C/35s - nálev se usadil, není tak intenzivní jako v minulém nálevu, obsahuje sice všechny chuťové rozmanité prvky, jako v minulém případě, ale jsou decentní a krásně na sebe navazují. Největším kladem je čokoládovito-nugátová složka přecházející na ořechové tóny, příjemná extrémně chutná kombinace. Naopak chmelovitý nádech předává uvolňující účinky. V závěru chutě jsou v tomto nálevu lehce cítit i tóny vlašského ořechu. Aftertaste také usazený krátká čokoládovitá chuť přenechá místo nugátovo-chmelovité složce. Postupně přechází na ořechovo-bylinné sládnoucí tóny. Velice dlouhé jemné doznívání.

4.nálev 100°C/55s - opětovné lehké zjemnění, chmelovitost a čokoládová složka je na stejné vlně, všechny chuťové prvky jsou usedlejší, kulaté, nic nevyčnívá. Aftertaste vyvážený čokoládová složka vcelku krátká s rychlým přechodem na krátkou nugátovou a ořechovou chuť. Poté dlouhé doznívání v podobě bylinný prvků. Listy jsou plně rozmočené, zabraly celý gaiwan a tak tak lze přiložit víčko.

5.nálev 100°C/130s - pokles výraznosti, nálev se vrací k počáteční jemnosti, nejvýraznější je chmelovitá složka s již nepatrným nugátovým nádechem. Sladký charakter nálevu. V závěru bylinno-ořechové prvky. Aftertaste středně dlouhý, velice jemný, čokoládovitá složka zde již není cítit. Méně pestré bylinné prvky.

6.nálev 100°C/300+s - chuť jednoduchá s chmelovitou složkou a neurčitými bylinnými prvky. Dochuť krátká, ale stále ucházející. Bylinné jednotvárné neurčité prvky.
list
list
Vylouhované listy nádherného vzhledu, složené celky svěží barvy. Díky celistvému provedení vůbec nepotřebujeme sítko.
list
list
list
list
Závěr: Tento sběr se v mnohém podobá sběru ze zimní sklizně, listem je ale tmavší, plné složky, povzbudivý účinek a zároveň přirozenost a vyváženost jsou odzbrojující. Plné chmelovité prvky s dlouhotrvajícím aftertastem. Osvědčilo se mi delší louhování. Precizní práce zkušeného výrobce. Již se těším na další gruzínské čaje, Petr Sič pro ně jede v květnu.

Cena: 150,-/100g (celkem se dovezlo pouze 3kg - nyní je dostupný již jen v jihlavské čajovně)

Prodejce: Petr Sič www.gruzie.tode.cz