Černý čaj
Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.
Vzpomínka na minulé léto - degustováno cca měsíc po sběru - extra svěží a silný čaj. Černý celolistý čaj, oblast Adjara, vesnice Chakvi. Sklizeň proběhla 19.7.2011. Zcela přirozené, tradiční pěstování i zpracování, tento čaj si tedy bez váhání zaslouží označení BIO.
List velice objemný, celolistý, z 95% dvou a více listé složené celky. Tmavší hnědo-černá barva listu. Vůně suchého listu omamně chmelovitá s lehce nakyslým základem.
Vícenálevovávová příprava:
90ml tenkostěnný gaiwan, 4g listu, předehřev nádobí - objemné listy se vejdou akorát do gaiwanu - velice intenzivní chmelovité a bylinné složky, jemného a uvolňujícího dojmu.
1.nálev 100°C/30s - barva nálevu nahnědlá, lehce do žluta. Vůně je komplexní, chmelovitá s velmi složitou bylinnou složkou. Lehký příjemný start, kde primární složku tvoří chmelovitá svěží intenzivní chuť se složitým bylinným pozadím - místy je cítit ženšen, lze zcela nepatrně cítit i lehounkou nahořklost, která se ale v celkově sladkém nálevu zcela ztratí. Postupně sládnoucí chuť přechází v závěru do neuvěřitelně komplexní směsky květin, ovoce a hlavně bylin, v této bohaté chuti nelze detailně rozebrat složky které jsou zde obsaženy. Dozvuk začíná poměrně lhekou chmelovitou složkou, postupně sládne, sílý chuť ženšenu, v závěru lehké květinové prvky v pozadí za bylinnými složitými tóny.
2.nálev 100°C/25s - tmavší nálev spíše hnědé barvy. Chuť podstatně hutnější, a pestřejší, od počátku je cítit chmelovito-nugátová chuť s bylinným podtónem, objevil se lehce kořeněný podtón, dodávající čaji jiskru. Nálev si dolova hraje s chuťovými buňkami a mozkem, protože identifikovat tóny je velmi náročné. Chmelovitá složka přechází - lépe řečeno je obohacena tóny lískového oříšku, dlouhotrvající nugátová-později čokoládová chuť. V závěru pestré čokoládovo-bylinné velice sladké prvky s lehkou nahořklostí. Neuvěřitelné přechody chutí! Aftertaste neuvěřitelně dlouhý a plný. Nahořklý čokoládový start intenzivní po celých ústech, od patra přechází na chmelovito-nugátové chutě a dále slábne až k oříškovým složkám. Postupně se odkrývají bylinné jemnější tóny a dozvuk sládne. V samém závěru jsem cítit slabé problesknutí ostřužin...
3.nálev 100°C/35s - nálev se usadil, není tak intenzivní jako v minulém nálevu, obsahuje sice všechny chuťové rozmanité prvky, jako v minulém případě, ale jsou decentní a krásně na sebe navazují. Největším kladem je čokoládovito-nugátová složka přecházející na ořechové tóny, příjemná extrémně chutná kombinace. Naopak chmelovitý nádech předává uvolňující účinky. V závěru chutě jsou v tomto nálevu lehce cítit i tóny vlašského ořechu. Aftertaste také usazený krátká čokoládovitá chuť přenechá místo nugátovo-chmelovité složce. Postupně přechází na ořechovo-bylinné sládnoucí tóny. Velice dlouhé jemné doznívání.
4.nálev 100°C/55s - opětovné lehké zjemnění, chmelovitost a čokoládová složka je na stejné vlně, všechny chuťové prvky jsou usedlejší, kulaté, nic nevyčnívá. Aftertaste vyvážený čokoládová složka vcelku krátká s rychlým přechodem na krátkou nugátovou a ořechovou chuť. Poté dlouhé doznívání v podobě bylinný prvků. Listy jsou plně rozmočené, zabraly celý gaiwan a tak tak lze přiložit víčko.
5.nálev 100°C/130s - pokles výraznosti, nálev se vrací k počáteční jemnosti, nejvýraznější je chmelovitá složka s již nepatrným nugátovým nádechem. Sladký charakter nálevu. V závěru bylinno-ořechové prvky. Aftertaste středně dlouhý, velice jemný, čokoládovitá složka zde již není cítit. Méně pestré bylinné prvky.
6.nálev 100°C/300+s - chuť jednoduchá s chmelovitou složkou a neurčitými bylinnými prvky. Dochuť krátká, ale stále ucházející. Bylinné jednotvárné neurčité prvky.
Vylouhované listy nádherného vzhledu, složené celky svěží barvy. Díky celistvému provedení vůbec nepotřebujeme sítko.
Závěr: Tento sběr se v mnohém podobá sběru ze zimní sklizně, listem je ale tmavší, plné složky, povzbudivý účinek a zároveň přirozenost a vyváženost jsou odzbrojující. Plné chmelovité prvky s dlouhotrvajícím aftertastem. Osvědčilo se mi delší louhování. Precizní práce zkušeného výrobce. Již se těším na další gruzínské čaje, Petr Sič pro ně jede v květnu.
Cena: 150,-/100g (celkem se dovezlo pouze 3kg - nyní je dostupný již jen v jihlavské čajovně)
Prodejce: Petr Sič
www.gruzie.tode.cz