Heicha

Heicha - jsou tmavé čaje tvořící samostatnou kategorii. Tyto čaje prochází dodatečnou oxidací a mají většinou podobně jako pu-erh předpoklad k dozrávání v průběhu času. Tento čaj pochází až na vyjímky z Číny (provincie Guangxi, Anhui, Hunan, Hubei, Sichuan) a chuťově se značně liší dle lokalit, procesu výroby a výrobců.

  • 2011 Shaanxi Shouzhu (Hand made) Jingwei Fu Zhuan

  • Vložil Tomáš Klouda 16.7.2017, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce:
    Hei Cha (dark teas) in Shaanxi province have very long history and tradition. Since 1368 (Ming Dynasty), Shaanxi merchants started to make dark tea bricks in Xianyang. They took dry raw material from Hunan province and transported to Xianyang by ship and houses. Process of Fu brick includes three elements : first, the water from Jing River is alkaline and it's good for processing. Secondly, Xianyang is located in the arid and semiarid zones. Thirdly, there were many skilled workers at that time.
    In 1953, government moved the Fu Cha factory from Xianyang to Yiyang in order to save transportation expense. So Fu Cha began to develop and flourish in Hunan province.
    In order to make use of the abandoned and wasted high-quality summer and autumn tea material in Southern Shaanxi tea zone and recover 600-years traditional tea production technology, the “Jingwei Fu Brick Tea” project, a traditional tea production technology restored and developed by the company, was constructed in Xianyang Jingwei New District in April 2009,. The project, with a floor area of 33.5 mu, an investment of 0.12 billion yuan and an annual productivity of 5,000 ton, is expected to increase the income of local tea farmers by 80 million yuan each year after being put into production.
    This 1kg brick is made from 2010 selected organic material and stored one year in the factory before go out. It is entirely made by hand and its craft is very complicated and exquisite. After special processing, fermentation and storage, reproduce "golden flowers" in the tea! This is very prized and interesting tea. People have called it the golden flowers "Jin Hua". The Aspergillus Cristatus is the dominant germ in the Fuzhuan, contributing to the special quality of the tea.
    Brewed tea have orange clean color and strong flavour. Sweet and mellow taste, never bitter with long floral aftertaste. This tea is flavoured by the "golden flower" - golden flower give some of original sweet scented for this tea. The taste is richer and multiple.
    The quality of this Fu Brick is the same with last year's products which were fully sold out.
    1kg per brick, we also offer 100g pack and 25g sample.
    Manufacturer : Shaanxi Cangshan Tea Co., Ltd
    Production date : 01/12/2011
    Weight : 1000g
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi    Suchý list krásné bylinné vůně s lehkou dřevitostí a náznakem ořechů. Zalisování poměrně mírné, oddělení listu je snadné. Drobné sytě žluté granulky mezi listem, zlatá plíseň mezi tmavě zeleno-hnědavo-šedým listem. Drobné sekané listy, místy zůstává nepoškozený velký jednolist.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Příprava v tasteru
    Taster 100ml, 2g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
    Nahřátý list: výrazně bylinná vůně, voňavé příjemné tóny spadaného listí a zajímavá originální nasládlá vůně po zlaté plísni, téměř jako rašelinka, jedinečný charakter.
    Vůně nálevu: bylinná s nasládlým charkterem.
    Barva nálevu: žlutá s drobným prachem na dně.
    Chuť: plná bylinná chuť s nasládlým tělem, pouze mírná nahořklost v pozadí. Lehounká dřevitost v pozadí. Šťavnaté výrazné bylinné prvky, jako míza z právě pokáceného listnatého stromu, lehká rašelinka a tóny spadaného podzimního listí. V celku zcela překypuje sladká složka po zlaté plísni.
    Dochuť: výrazněji nahořklé pozadí, ale dominuje sladký základ. V dochuti je výraznější rašelinka a složka po zlaté plísni. Bohaté tělo, těžší charakter. Prvky listnatých dřevin, které dodávají "tmavšímu" dojmu ju přítomny až do samého konce doznívání. Doba dochutě je velmi dlouhá, zmírňující se, na konci čistý sladký bylinný nálev.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vícenálevová příprava:
    Gaiwan porcelán 100ml, 6g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí, nultý oplachovací nálev.

    Zaléváno vroucí vodou, doby louhování: 25/20/35/45/60/100/150/250/300s+
    Neúnavný list, v podstatě nelze přelouhovat, delší louhování dá mírně nahořklejší pozadí se stále sladkým základem, barva je do hněda, ale chuť stále vynikající, sladká, dominuje bylinno-dřevitá složka, zcela jedinečná šťavnatá složka po listnatých dřevinách. Nemám co dodat, popis z degustační sady je postačující a je jasné, že vícenálev jen znásobí pestrost a výraznost prvků. Poslední nálevy jsou pouze sladké z jemnou dřevito-bylinnou složkou, jemnější nálevy, ale stále chutné.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list zelený, místy hnědavý, převládají sekané listy. Na pohled dobrá kvalita na heicha.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Cena: 2,5 dolarů/50g
    7,8 dolarů/100g
    42dolarů/1kg

    Prodejce: Chawangshop