Bílý čaj

Bílé čaje - po sběru se čajové lístky nijak nezpracovávají. Nejdříve se nechají zavadnout, poté se suší na slunci. Bílý čaj se nepraží ani neoxiduje, a proto si uchovává jemné složení a jedinečnou chuť. Nakonec se čajové lístky třídí podle velikosti. Nejlepší jsou mladé, vrcholové, nerozvinuté lísty.

Nepal HIMALAYAN SHANGRILA Exclusive White Tea AF 2011


16.1.2012

list
Suchý list celistvý, převažují ochmýřené tipsy a větší jednolisty. Místy drobnější lístky, vyjímečně zlomky. Vůně jemná, přirozená, lehce ovocná s bylinným základem.
list
list
list
list
Vícenálevová příprava:
Gaiwan 90ml, 3g listu, předehřev nádobí - nevšední aroma listu - citrusový základ + tropické ovoce. Nasládlý základ, v pozadí bylinné aroma.

1.nálev 95°C/25s - nádherná marmeládová vůně mokrého listu. Vůně nálevu z čichátka jemná ovocná - tropické ovoce. Světle žlutá barva nálevu. Lehká chuť po ovoci, zralé ovoce - trochu připomíná broskev, primárně však složky tropického ovoce, nepatrně mango. Velice sladký charakter nálevu s bylinnou koncovkou. Aftertaste středně dlouhý, sladký, prvky trop. ovoce s přechodem na marmeládové složky v závěru dochutě.

2.nálev 95°C/20s - opět značně světlý žlutavý nálev. Jemná ovocná vytříbená chuť s bylinným podtónem, podstatně komplexnější celek a výraznější tóny. Postupné zhutnění ovocných prvků - přechod na marmeládové tóny - broskvovo-ovocné s mangem. Plnější tóny v dozvuku, komplexnější celek, zajímavější přechody chutí. Dlouhé ovocné doznívání s ovocnou až marmeládovou koncovkou.

3.nálev 95°C/25s - poměrně tmavší (ale stále světlý) žlutavý nálev. "Zralejší" tóny ovoce, sladší charakter nálevu. Broskvové primární složky s tropickým ovocem v pozadí. Plný nálev, chuťově naplní celá ústa. Dochuť sladká velmi dlouhá. Ovocná broskvová chuť s přechodem na marmeládové prvky s tropickým ovocem. V samém závěru bylinné tóny - jsou cítit dlouho po vypití.

4.nálev 95°C/40s - zajímavý nálev, zcela zmizela bylinná složka. Plné, hutné ovocné tóny, zralé/přezrálé ovoce,neurčitý komplexní celek. Marmeládový závěr. Aftertaste plný, dlouhý, přezrálé ovoce s marmeládovým přechodem v závěru.

5.nálev 95°C/90s - tmavší žlutý nálev, silnější chrakter - pocit suchého patra. Jednoduchá ovocná chuť, méně pestrý nálev, plná ovocná složka tropického ovoce připomínající mango. Stále dlouhý dozvuk, ale pouze jednoduchý charakter ovocné složky.

6.nálev 100°C/200s - jednoduchá ovocná složka, omezení na jediný ovocný tón. Zajímavá je síla tohoto nálevu, velice povzbuzující, tento nálev připomíná zelený čaj. Aftertaste velice obstojný na to, že se jedná o 6.tý nálev - stále poměrně dlouhý s výraznou, byť omezenou, ovocnou složkou. Pocit suchého patra po vypití.

7.nálev 100°C/300+s - lehký nálev jemné ovocné neurčité složky, opět poměrně silný charakter nálevu a pocit suchého patra. Dochuť krátká ovocná s bylinným podtónem. Příjemný finiš!
list
list
Jednonálevová příprava:
250ml yixing, 3g listu, předehřev nádobí
Barva nálevu světle žlutá
Vůně bylinno ovocná, velice jemná s citusovými prvky v pozadí
Chuť plná, vyvážená, ovocné prvky, trop.ovoce + citrus v pozadí - neagresivní citron. Bylinno-květová koncovka, příjemné téměř bezové tóny evokující svěží nektar. Velice sladký základ.
Dochuť Jemná dlouhotrvající s ovocnou složkou na patře, přechod na bylinno-květinové složky, v závěru čistě bylinné.
list
list
Vylouhovaný list - zajímavý uspokojivý vzhled, převažují vrcholové dvoj až trojlístky. Místy samostatné větší úhledné listy.
list
list
list
Závěr: Překvapující vývoj chuťí, fascinující výdrž, počet nálevů a síla poslední nálevu. Zajímavé ovocné kombinace. Velké překvapení z Nepálu :-)

Dovozce: Amana

Prodejce: Čajovna Kuba Pařízek Jihlava

Cena: 246Kč/100g