Bílý čaj
Bílé čaje - po sběru se čajové lístky nijak nezpracovávají. Nejdříve se nechají zavadnout, poté se suší na slunci. Bílý čaj se nepraží ani neoxiduje, a proto si uchovává jemné složení a jedinečnou chuť. Nakonec se čajové lístky třídí podle velikosti. Nejlepší jsou mladé, vrcholové, nerozvinuté lísty.
16.1.2012
Suchý list celistvý, převažují ochmýřené tipsy a větší jednolisty. Místy drobnější lístky, vyjímečně zlomky. Vůně jemná, přirozená, lehce ovocná s bylinným základem.
Vícenálevová příprava:
Gaiwan 90ml, 3g listu, předehřev nádobí - nevšední aroma listu - citrusový základ + tropické ovoce. Nasládlý základ, v pozadí bylinné aroma.
1.nálev 95°C/25s - nádherná marmeládová vůně mokrého listu. Vůně nálevu z čichátka jemná ovocná - tropické ovoce. Světle žlutá barva nálevu. Lehká chuť po ovoci, zralé ovoce - trochu připomíná broskev, primárně však složky tropického ovoce, nepatrně mango. Velice sladký charakter nálevu s bylinnou koncovkou. Aftertaste středně dlouhý, sladký, prvky trop. ovoce s přechodem na marmeládové složky v závěru dochutě.
2.nálev 95°C/20s - opět značně světlý žlutavý nálev. Jemná ovocná vytříbená chuť s bylinným podtónem, podstatně komplexnější celek a výraznější tóny. Postupné zhutnění ovocných prvků - přechod na marmeládové tóny - broskvovo-ovocné s mangem. Plnější tóny v dozvuku, komplexnější celek, zajímavější přechody chutí. Dlouhé ovocné doznívání s ovocnou až marmeládovou koncovkou.
3.nálev 95°C/25s - poměrně tmavší (ale stále světlý) žlutavý nálev. "Zralejší" tóny ovoce, sladší charakter nálevu. Broskvové primární složky s tropickým ovocem v pozadí. Plný nálev, chuťově naplní celá ústa. Dochuť sladká velmi dlouhá. Ovocná broskvová chuť s přechodem na marmeládové prvky s tropickým ovocem. V samém závěru bylinné tóny - jsou cítit dlouho po vypití.
4.nálev 95°C/40s - zajímavý nálev, zcela zmizela bylinná složka. Plné, hutné ovocné tóny, zralé/přezrálé ovoce,neurčitý komplexní celek. Marmeládový závěr. Aftertaste plný, dlouhý, přezrálé ovoce s marmeládovým přechodem v závěru.
5.nálev 95°C/90s - tmavší žlutý nálev, silnější chrakter - pocit suchého patra. Jednoduchá ovocná chuť, méně pestrý nálev, plná ovocná složka tropického ovoce připomínající mango. Stále dlouhý dozvuk, ale pouze jednoduchý charakter ovocné složky.
6.nálev 100°C/200s - jednoduchá ovocná složka, omezení na jediný ovocný tón. Zajímavá je síla tohoto nálevu, velice povzbuzující, tento nálev připomíná zelený čaj. Aftertaste velice obstojný na to, že se jedná o 6.tý nálev - stále poměrně dlouhý s výraznou, byť omezenou, ovocnou složkou. Pocit suchého patra po vypití.
7.nálev 100°C/300+s - lehký nálev jemné ovocné neurčité složky, opět poměrně silný charakter nálevu a pocit suchého patra. Dochuť krátká ovocná s bylinným podtónem. Příjemný finiš!
Jednonálevová příprava:
250ml yixing, 3g listu, předehřev nádobí
Barva nálevu světle žlutá
Vůně bylinno ovocná, velice jemná s citusovými prvky v pozadí
Chuť plná, vyvážená, ovocné prvky, trop.ovoce + citrus v pozadí - neagresivní citron. Bylinno-květová koncovka, příjemné téměř bezové tóny evokující svěží nektar. Velice sladký základ.
Dochuť Jemná dlouhotrvající s ovocnou složkou na patře, přechod na bylinno-květinové složky, v závěru čistě bylinné.
Vylouhovaný list - zajímavý uspokojivý vzhled, převažují vrcholové dvoj až trojlístky. Místy samostatné větší úhledné listy.
Závěr: Překvapující vývoj chuťí, fascinující výdrž, počet nálevů a síla poslední nálevu. Zajímavé ovocné kombinace. Velké překvapení z Nepálu :-)
Dovozce: Amana
Prodejce: Čajovna Kuba Pařízek Jihlava
Cena: 246Kč/100g