Zelený čaj

Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.

  • 2011 Mengmao Lao Shu Ye Sheng Maocha - Puprle Varietal Wild Arbor Loose Tea

  • Vložil Tomáš Klouda 19.6.2016, autor Tomáš Klouda



    Info od prodejce:
    2011 Spring harvest. This material come from Baoshan area, 2600 meters high mountain closed with Mengmao village. There is home for wild arbor big tea trees in ecological environment. This tea is 100% organic - more than 90% vegetation cover, it's a beautiful place free from pollution. Residence is known for undiscovered "paradise", "tea tree ancestor".
    This kind of wild tea has special purple colour leaves. This tea is called three color tea. Fresh leaves are purple, dried tea is dark and shiny and the infused tea leaves are green.
    Traditional “sha-qing” (kill-green) processing in wok and sun-dried. This tea material is composed from dark leaves, some shiny buds and yellow leaves. Dry leaves have fresh and graceful aroma. Yellow color tea soup is very fragrant. Full, thick and sweet, very tasty ! Long and heavy floral aromatic aftertaste.
    This kind of raw puerh material is very good for drink now. It is soft in the mouth without astringency or bitterness.
    100g - 7 USD, 250g - 14 USD, 500g- 25 USD, 1kg - 42 USD
    Harvest Area : Mengmao village, Longling county, Baoshan city
    Production date : 04/2011
    Weight : 100g


    Suchý list velmi zajímavý, drobné tmavé tříděné lístky, kroucené drobné listy, celek je nelámaný, pouze místy malé zlomky. Mezi tmavě šedým až fialovým převažujícím listem jsou obsaženy hojně žluto-hnědé listy - nejsou to tipsy, ale malé listy. Vůně lehce kořeněná, usazená, náznak tabáku, ovocné sladké tóny.


    Příprava v testeru
    Taster 100ml, 2g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
    Nahřátý list: báječná ovocno-kořeněná vůně, sladký základ, těžší prvky přezrálého ovoce, lesní směs (ostružina, lesní jahoda) a náznak marakuji, jemné bylinné pozadí.
    Vůně nálevu: sladký základ s lehounce tabákovitým pozadím, ovocné tělo.
    Barva nálevu: žlutý až zlatavý nálev. Bez kalu či zlomků.
    Chuť: plná chuť, zajímavé sladko-nakyslé tělo, celek evokuje mix lesních plodů a marakuju, lehký kořeněný podtón, zcela minimální působení tabákové složky, takřka neznatelné. Hladký průběh chutě, kulaté tělo, bez negativních prvků, doušek po převalování v ústech sládne, ovocné prvky přechází do komplexních nuancí.
    Dochuť: dlouhá dochuť, ovocné tělo, mírné bylinné pozadí se slaboučkou tabákovitou složkou. V dochuti působí převážně lehké tóny marakuji a lesní jahody, později se zvýrazní tabáková složka a je krásně cítit vzadu na jazyku, ve zbytku úst hraje sladká ovocná chuť. V samém závěru je celek sladký s náznaky ovoce, výraznější je tabák s lehce kořeněnou složkou a bylinným pozadím.


    Vícenálevová příprava:
    100ml yixing konvička, 6g listu, voda filtrovaná v Britě, předehřev nádobí - rozehřátý list je velmi aromatický, ve větším množství enormně sladký, marmeládovité tóny, lehký kořeněný základ, evokuje lesní plody.

    1.nálev 90°C/20s - tmavě žlutý až zlatavý nálev, sladká líbezná ovocná vůně, nesmírně plná chuť, výraznější, než při přípravě v testru. Tělo je plné, kulatý celek, bez výstřelků (převyšuje mírně kořeněná složka, ale to je způsobeno přípravou - louhování je třeba snížit na 15s), či negativních prvků, základ sladký, ovocný s marmeládovitými prvky, nejvíce mi z celku vystupuje lesní jahody. Kořeněná složka krásně obohacující celek, prvky zajímavé podoby tabáku, v závěru lehce nahořklá složka mezi sladkým tělem, vedlejší tóny s náznakem bylin. Přechod na dochuť plynulý, beze změny pokračují chuťové prvky i v doznívání. Dlouhá chutná dochuť, desítky minut působení již v tomto prvním nálevu. Ovocné primární prvky, komplexnější lesní plody, základ sladký, prokukuje lehounká tabákovitost s mírně nahořklou složkou vzadu na jazyku a mírně na patře. Pro příště bych ještě zkrátil dobu louhování. Příjemné kořeněné prvky, postupně se zvýrazňují, respektive ovocné tóny slábnou. Příjemná hra bylinných složek v pozadí, nesmírně složité tělo, působení tabákových kořeněných složek až do konce působení dochutě - velmi výrazné chutě cítím přes půl hodiny.

    2.nálev 90°C/10s - dobrou volbou byla chladnější voda a kratší louhování - při navýšení jakéhokoliv aspektu začne být pozadí nahořklé - tento další nálev musí být velmi krátký, list již absorboval vodu a dává ihned chutné tóny. Hladší celek, již zde není téměř vůbec přítomné nahořklá složka, kořeněná složka sladěná s celkem, sladký základ velmi příjemného a zároveň povzbudivého působení. Ovocné prvky nesmírně chutné, lze cítit ostružinu, lesní jahody, mezi tím i náznakem angrešt ve spojení s bylinnou složkou v pozadí. Decentní kořeněné prvky jdou ruku v ruce s ovocnými tóny a doplňují jim realistickou podobu. Závěrem se zvýraznila lehounce nahořklá složka vzadu na jazyku a mírně na patře, lehký tabákový závan. Dochuť dlouhá s působením po desítky minut, ovocná složka je podtrženější, skutečně téměř marmeládovitá, což v chuti bylo nyní o trochu jinak - tam působily prvky jako svěží utržené ovoce. Příjemná mírná kořená složka dodává celku život, hravé přechody a výraznosti prvků.

    3-5.nálev 90°C/25/45/75s - nálev nutno držet pod stabilní teplotou a s přiměřeným louhováním, pokud takto uděláme, dostaneme lahodné stabilní nálevy, jako v předchozím případě. 5. nálev je v chuti lehce slabší, méně komplexní prvky, již lze zaznamenat drobný úpadek - podle toho je potřeba zařídit se při dalším zalití. Prvky v 3-4 nálevu beze změny, nádherná souhra ovocných prvků s lehkou kořeněnou složkou, dochuť zvýraznění sladkých prvků a působení takřka marmeládovitých prvků. V dochuti se od 4. nálevu zvýrazňuje tabákovitá složka, lehounce štiplavé vzadu v krku. Nesmírně povzbudivé působení nálevu.

    6-7.nálev 95°C/135/250s – zde jsou nálevy podstatně méně bohaté, i po zalití teplejší vodou je ovocná složka méně komplexní, pozadí lehce kořeněné, tabákovitý základ se sladkým tělem, lehce travnaté pozadí, dochuť sice ještě dlouhá, ale síla a kouzlo předchozích nálevů je pryč. V podstatě bych tyto nálevy srovnal s mladšími průměrnými puery. Velmi mě překvapil ten nečekaný pokles výraznosti, bez náznaků výraznějšího slábnutí.

    8.nálev 95°C/300+s - lehounký tabákovo-bylinný nálev s lehce travnatými prvky, po ovocných tónech se slehla zem, pouze základ je sladký.Dochuť středně dlouhá.


    Mokrý list měkký, křehký, malé drobné vybrané lístky. Zelená sytá barva listu, zajímavá proměna, suchý list byl velmi tmavý. V celku jsou žluto-hnědé malé lístky.


    Závěr: Nesmírně chutný a kvalitní čaj, z minulosti mi nejvíce připomíná Ye Sheng Cha z luyu tea, velmi podobné působení prvků s rozdílem, že tento degustovaný čaj je hravější, živější. Celkově bylo degustování velmi náročné, zabralo mnoho času, dochuť vždy trvala nesmírně dlouho a já ji chtěl prožívat a teprve pak popisovat další nálev. Bez nadsázky mi popis zabral celé odpoledne + focení při dalších přípravách. Práce i vychutnávání se vyplatilo, vždy jsem byl potěšen, uvolněn a z práce spokojen. Pouze poslední nálevy mě trochu zklamaly, čekal jsem trochu pozvolný ústup chutí.

    Cena: 7 dolarů/100g

    Prodejce: Chawangshop