Pu-erh
Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).
2011 Jin Long Xian Rui Ping Cha (357 g) – tmavý (ShuRipe) čaj Pu-erh
Info od prodejce:
"Zlatý drak štěstí" - koláče vynikajícího Pu-erhu o tradiční hmotnosti 357 g. Ukázka tmavého Pu-erhu ve špičkové kvalitě - sametově lahodný nápoj výrazné plné chuti, velmi příjemné vůně s intenzivně nasládlým aftertastem. "Ping Cha" označuje Pu-erh slisovaný do tvaru koláče.
Země původu
Čína
Region
Yunnan – Lin Cang
Čas sběru
2011
Příchuť
Zemitá, nasládlá
Varianta
Lisovaný tmavý (Shu/Ripe)
čaj Pu-erh
Suchý list voní silnou sladkou vůní, lehounká příjemná zemitost s krémovým tělem a ořechovými prvky. Lisování je středně pevné. Od pohledu je koláč tvořen převážně nazlátlými tipsy, ostatní listy jsou tmavé šedo-černé. Kvalitní materiál, menší listy mladých listů, je vidět ochýřené zlatavé tipsy, pravděpodobně třída gong ting zalisovaná a archivovaná. Tento čaj vzbudil můj zájem :-)
Chuť: 3,5 / 5
Dochuť: 4 / 5
Cena: 3 / 5
Originalita: 3,5 / 5
Praktičnost: 3 / 5
Osobní popisek: Degustační sada 100ml, 2,5g listu, vroucí voda, 3 min louhování.
Nahřátý list: výrazný, absolutně krémový základ s ořechovými intenziními prvky, naprosto dominuje para ořech se stopou vlašského ořechu. Při delším napaření lehce dřevité nuance v pozadí.
Vůně: nasládlá, lehký hořký podtext, krémové složky v základ, lehké tóny melty s dřevinkami a ořechové jemné náznaky.
Barva: je temná, černo-rudá, neprůhledná. Minimum zlomků, první nálevy mají menší množství prachu na dně misky.
Chuť: kulatá smetanová základová složka, zemitost je zde zastoupená v lehké dřevité složce, místy tóny melty, ořechové stopy kešu a mandliček. Jemný základ bez stopy hořkosti, nebo svíravosti. Lahodná a pestrá záležitost.
Dochuť: polknutí je hladké, plynulý přechod na dochuť, smetanovější, krémovější dozvuk, absolutně sladký a jemný základ, bez stopy zemitosti, nebo svíravosti. Úchvatné prvky kešu ořechů (nesolené, nepražené), dřevinky lahodné, doplňující hebký základ. Aftertaste je dlouhý, po polknutí dlouho nasládlé prvky na jazyku, nejedná se o těžké hořké chutě na konci jazyka, jak to bývá u jiných kusů, ale o procítěnou sladkou kolébající souhru s dominantním krémem.
//vícenálev jen s proléváním, 6-7g na 100ml, dlouho vydrží pestré nálevy, až od osmého nálevu mírný spád, po desátém nálevu začíná být jednotvárnější, lahodné výsledky. Tělo je ve vícenálevu přirozeně silnější, aftertaste nekonečný, lehce nahořklé prvky, objevuje se pestřejší spektrum chutí, smetana, mandle, vlašáky, kešu, mahagon a jalovec, lehké realistické tóny melty s mlékem.
Vylouhovaný list je drobounký, pár mm velký, černý. Změklé, křehké lístky.
Cena: 184,-/50g
Prodejce: Tea-legends.cz