Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

Georgia Golden Tea - Zlaté lístky 2011


Vložil Tomáš Klouda 15.10.2012, autor Tomáš Klouda


nadobi
nadobi
list
Suchý list nepopsatelného vzhledu, pastva pro oči - zlatavý list pravidelné velikosti, pouze jednolisté středně velké tipsy, pečlivě tříděný list, lámaný pouze místy (a to bych přisoudil přepravě). Vůně listu mocná medová, sladkého základu s nepatrným ořechovým pozadím.
nadobi
nadobi
Jednonálevová příprava:
Tester 100ml, 3g listu, předehřev nádobí, 95°C horká voda, louhování 8 minut.

Vůně: intenzivní medová s dřevitými podtóny.
Barva: temná hnědá s odstíny rudé.
Chuť: plná medová chuť enormně sladkého charakteru, pestré dřevité složky v pozadí, květový závěr. Velká výraznost všech prvků - postupné prolínání výrazností všech jednotlivých složek. Místy probleskne těžká marmeládovitá složka po meruňkách. Není sebemenší náznak svíravých prvků, hladký průběh chutě s plynulým přechodem na dochuť.
Dochuť: extrémně dlouhá dochuť medového základu, velmi sladkého těla s květovým velice pestrým pozadím. Opět místy vykoukne ovocná marmeládová složka. Závěr čistě medový. Dlouhá předlouhá dochuť - desítky minut po vypití přetrvává sladké tělo a medová chuť převážně na patře.
nadobi
list
Vícenálevová příprava:
100ml gaiwan, 5g listu, voda filtrovaná v Britě, předehřev nádobí - intenzivní sladká medová vůně s těžším ovocným - až marmeládovým podtónem.

1.nálev 95°C/20s - hnědo-červený nálev, čirý bez kalu, vůně medová s dřevitým ušlechtilým těžším podtónem. První doušek ve znamení zavření očí. Hlaďounký celek, sladká intenzivní základová chuť, medová primární složka v kombinaci s marcipánem, madlemi a ušlechtilou dřevitostí a lehkou ovocnou marmeládovou složkou v pozadí. Abych tak řekl, žádný tón není odsunut do pozadí v pravém slova smyslu, vše se prolíná ve fascinující výraznosti, ovšem medová složka nejvýraznější a odzbrojující. V závěru chutě mocnější medová sladká až cukernatá složka s náznakem neagresivních květových prvků - chryzantémy. Aftertaste předlouhý, extrémně sladký celek, medové uhlazené primární složky, zde není výrazná ovocná přezrálá složka - pouze náznak, lehká ušlechtilá dřevitost v pozadí. Velice dlouho po vypití zůstává velmi výrazná medová složka převážně na patře, o trochu slaběji po celých ústech. Desítky minut cítím krásnou medovou sladkou chuť v ústech - nádhera.

2.nálev 95°C/15s - jiskrnější nálev červené barvy s odstínem hnědé. Hutnější těžší nálev, stále kulatý celek bez jediné složky mimo, nebo agresivních tónů, vše do sebe zapadá. Medová sladká intenzivnísložka s výraznější dřevitou složkou - nepatrně nahořklé pozadí, téměř nelze rozeznat přes intenzitu slakdké chutě. Místy probleskne ve sladkém těle marcipán. V závěru chutě květové tóny s téměř nektarovou chutí, chryzantéma s medovým základem. Dlouhá hutná a přitom kulatá chuť samotná. Dochuť, ač se mi to zdálo být nemožné, se prodloužila a zvýraznila, chuť plynule přechází v dochuť, bez jediného škobrtnutí na výraznosti. Medová základová složka s marcipáovými problesky a zde pouze nepatrnou ušlechtilou dřevitostí v pozadí - to vše za doprovodu zvýrazňujících se květový prvků a až marmeládových ovocných těžších složek. Pestrý dozvuk, lahůdka. Doba doznívání po vypití se vystupňovala po tomto nálevu až k 45 minutám, fascinující čajík, vytváří dobrou náladu.

3.nálev 95°C/40s - totožný pestrý nálev, jako v předchozím případě, zdá se mi, že nepatrně výraznější je pouze sladký charakter a medová hutnější složka, jinak konstantní pestrý celek s předlouhou dochutí.

4.nálev 95°C/60s - méně pestrý nálev,úbytek některých prvků, medová složka není až tak oslnivě výrazná, dřevitost v pozadí ztratila taktéž svou velkou výraznost, ovocné prvky se vytratily, květové tóny se naopak lehce zvýraznily. Závěr je květový s medovým základem a marcipánovým podtextem. Aftertaste takéž méně pestrý, ale stále hutný a více něž dobrý. Dlouhá doba dochutě, medovo-květové prvky s dřevitostí v pozadí. Závěr čistě medový.

5.nálev 95°C/120s - lehčí nálev, dřevitost minimální, medový základ s květovým lehkým vedlejším prvkem. Závěr chutě čistě medový. Aftertaste středně dlouhý, cca 5-8 minut. Medový celek s problesknutím meruňkové marmelády.

6.nálev 95°C/240s – velmi lehký nálev, sladký základ, medová jemná složka s minimální dřevitostí v pozadí. Aftertaste krátký, medový, velmi sladký. Vcelku ordinérné celek, medová složka vytříbená, mnohem lepší, než např v lecjakých cejlonech.

7.nálev 100°C/350+s - velmi dlouhé louhování - necháno přes 30min - jak jsem očekával, lístky daly poslední zkapalněné zlato. Lehce výraznější nálev, než 5. nálevu., jemný medový charakter sladkého základu, kulaté tělo, uklidňující nálev. Aftertaste středně dlouhý, čistě medový.
nadobi
nadobi
nadobi
Vylouhovaný list nádherný na pohled, při detailním rozboru lze vidět vesměs větší tipsy, plně oxidované, celé nepoškozené tmavé červeno-hnědé lístky. Pečlivá práce pěstitele/ky přináší své ovoce - opravdový skvost.
list
nadobi
nadobi
Závěr: Raritní gruzínský čajík mocných chuťových prvků, na tento čaj nelze nevzpomenout bez emocí. Rok starý kousek neztratil ani setinu ze svých kvalit, čím více gruziňáků napíjím, tím více mě fascinuje vývoj čaje v průběhu 1/2-1 roku po sběru - bývají většinou o dost lepší! I přes vyšší cenu bych jej kupoval znovu a znovu. Aktuálně je na cestě srpnová 2012, už se těším na ochutnávání!

Cena: mezi 5500 - 7000/kg

Prodejce: Petr sič - www.gruzie.tode.cz