Černý čaj
Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.
12.9.2011
Popis od prodejce:
Druhá sklizeň z indického Darjeelingu ze zahrady Sungma. Objemnější suchý list poněkud tmavšího matného vzhledu s krásnou vůní hroznových jader. Nálev tmavé zlatooranžové barvy, pěkně vyvážené, hebké chuti s tóny kakaa a vanilky, těžké vůně kvetoucích orchidejí, lesního medu, s jasným muskatelovým aroma.
Forma: Celolistový
Oblast: Darjeeling
Zahrada: Sungma
Sklizeň: 1. sklizeň
Rok: 2011
Lot: 163/11
Označení: SFTGFOP 1
Značka: Pure China
Země původu: Indie - Darjeeling
List tmavý hnědo-černý, místy zlatavý, vůně suchého listu kakaovo-ořechová s dřevitými vonnými tóny.
Příprava:
Jednonálev - Gaiwan 100ml, 3g listu, 3minuty louhování, předehřev nádobí - nahřátý list voní krásnou vůní ušlechtilých dřev, lze cítit intenzivní kakaovou vůni s tóny hroznových jadérek a mírné tóny ovoce.
Barva tmavá, oranžovo-červená, velice jikrný nálev. Opravdu výrazný muskatelový odér linoucí se z nálevu. Vynikající květinové plné komplexní chutě s kakaovým a muskatelovým podtónem, dokonale vyvážený celek. Nálev postupně sládne a přechází na medovo-ovocné složky, v závěru přichází na řadu těžší chutě - výrazná kakaová složka s výraznou muskatelovou chutí. Aftertaste dlouhý, plný, kulatý. Intenzivní květinová chuť na patře rychle přecházející do velice sladkých medových tónů, místy až do marmeládovitých složek (meruňka), výrazný muskatelový nádech tvoří extrémně příjemný a charakteristický podtón typický pro darjeeling. Závěr dochutě s těžšími kakaovými prvky potěší a povzbudí.
Vícenálev - Gaiwan 90m, 5g listu, předehřev nádobí - překrásná plná kakaová vůně (téměř jako hořká čokoláda) s jemnou vedlejší ovocnou vůní, se line z nahřátého listu.
1.nálev 20s/100°C - jiskrný poměrně tmavý červeno-oranžový - zlatavý nálev. Zalitý list voní mocnou kakaovo-čokoládovou vůní s decentními kořeněnými tóny a jemnou vedlejší květinovou složkou. Vůně z čichátka dlouhotrvající, pronikavá kakaovo-květnová s lehkou štiplavou kořeněnou vůní. Velice plný, výrazný nálev. Vynikající počáteční květinové tóny, rychle přechází na těžší hutnější kakaové pvky, v závěru ovocno-medové tóny. Vynikající plný muskatelový podtón provází nálev od počátku do konce. Velice jemná kořeněná složka více prokukuje až ke konci chutě, jinak je ukryta v pozadí. Středně dlouhý dozvuk s výraznou kakaovou složkou podloženou květinovými tóny. I zde nalezneme výrazný muskatelový podtón. Později v dozvuku lze cítit sládnoucí ovocné prvky a v samém závěru těžší čokoládové a dřevité složky. Celkově velice sladký charakter nálevu.
2.nálev 15s/100°C - nepatrně tmavší, zlatavý nálev. Hutnější nálev, kde od počátku výrazně vystupuje čokoládovo-kakaová složka s velice výraznou muskatelovou chutí, výraznější je i kořeněný podtón, postupné sládnutí a přechod na tóny zkrystalizovaného medu s květinovým plným tělem, v závěru tóny hořké čokolády. Aftertaste dlouhý, oproti předchozímu nálevu těžších prvků, hutná, dlouhotrvající kakaová sladká chuť, pomalé doznívání a přechod na čokoládovité prvky spojené s ovocností a výraznou muskatelovou složkou, v pozadí lehké květinové prvky.
3.nálev 35s/100°C - opět tmavší nálev. Nyní je od počátku cítit čistá hutná hořká čokoláda, později vystupují již nepatrné kořeněné složky s kakaovou příměsí, muskatelová chuť slabší, přechod na jemné medové prvky s příjemnou květinovou vedlejší složkou. Dochuť příjemného kakaového startu s poměrně rychlým přechodem na jemné ovocné a květinové složky, místy vystupuje výrazná složka lučního medu, muskatelové podbarvení. V závěru chutě čokoládovité prvky.
4.nálev 50s/100°C - mírný celkový pokles výraznosti, jednodušší prvky, vyvážený nálev - krásně se popíjí. Kakaová počáteční chuť, pomalu přechází do tónů hořké čokolády, již pouze nepatrné muskatelové podbarvení, jemnější květinové jednoduché tóny a medová koncovka. Kořeněná složka je takřka neznatelná. Aftertaste středně dlouhý, kakaový s lehounkými květinovými prvky, později tmavá čokoláda s medovou složkou.
5.nálev 130s/100°C - znatelný celkový pokles výraznosti nálevu, ale čokoládová počáteční složka kupodivu velice výrazná, po chvíly ale slábne a zůstává lehká ovocno-medová chuť. Aftertaste spíše krátký, slabé kakaové tóny s přechodem na jemné ovocné a medové složky.
6.nálev 270s/100°C - slabý nálev s čokoládovito-květinovým tělem, v závěru chutě lehká medová složka. Dozvuk kratičký kakaový.
Vylouhovaný list standartní - převažují potrhané lístky s hnědo-červenou barvou - narozdíl od Balasunu nikde žádný zelenější lístek.
Závěr: Extrémně plný, hutný Darjeeling, to pravé ořechové co se má hledat u SF, krásný muskatelový podtón, čokoládové prvky potěší mlsné jazyky. Velice doporučuji.
Prodejce: Čajovna Kuba Pařízek
Dodavatel: www.darjeeling.cz
Cena: 325 - 343,-/100g