Černý čaj
Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.
5.9.2011
Popis od prodejce
Druhá sklizeň z indického Darjeelingu ze zahrady Balasun. Plně oxidovaný suchý list drobného matného vzhledu s lehkou vůní čokolády. Nálev tmavé zlatooranžové barvy, medové a pryskyřičné chuti s kakaovým dozvukem a hlubšími vonnými tóny nakládaného ovoce.
Forma: Celolistový
Oblast: Darjeeling
Zahrada: Balasun
Sklizeň: 2. sklizeň
Rok: 2011
Lot: 131/11
Označení: SFTGFOP 1
Značka: Pure China
Země původu: Indie - Darjeeling
Suchý list velice tmavý hnědo-černý, místy vystoupí načervenalé barvy a zelenější lístky. Vůně velice zajímavá, těžší usedlejší a přesto je zde cítit svěžest dokazující nedávný sběr. Příjemné dřevité vůně s kakaovo-ovocnou druhotní vůní. Za sucha je list zcela ordinérního vzhledu.
Příprava:
Jednonálev - Gaiwan 100ml, 3g listu, 3minuty louhování, předehřev nádobí
Zajímavá oranžovo-červená barva nálevu. Vůně ovocná s kořeněným a dřevitým podtónem. Kulatý nálev příjemných sladěných chutí, bez sebemenší svíravosti. Příjemný hutný nálev tmavších složek, chuť začíná na intenzivní ovocnosti, rychle se přidává kořeněná složka (lehounce štiplavá - citrus), výrazné dřevité a pryskyřičné tóny v pozadí chutě, později se zvýrazňuje. Přechod na kakaové prvky s ovocným propojením. Vynikající hutná povzbuzující kombinace chutí. Nejpoutavější je celková výraznost, dlouhotrvající požitek z chutě samotné. Dochuť delikátní, velice dlouhá, zpočátku kořeněná s výraznou ovocností, později přechází až do tónů hořké čokolády a kakaa s dřevitým pryskyřičným podtónem. Tento dřevitý tón je ve spojení s kořeněnou složkou velice chutný.
Vícenálev - Gaiwan 90m, 5g listu, předehřev nádobí - vůně listu hutná těžší kávovo-kakaová s příjemným ovocným podtónem.
1.nálev 15s/100°C - okamžitě po zalití zaplaví místnost příjemná těžší kořeněná vůně kakaovo-čokoládového charakteru s ovocným podtónem. Jikrný, poměrně tmavý hnědo oranžový nálev. Chuť se zkládá z velice intenzivní příjemné svěží kombinace: základ je velice sladký s ovocnými tóny a vedlejší kořeněnou složkou, nálev pak přechází na tmavší hutnější prvky prostupující celými ústy. Do ovocnosti se přidává kakaová chuť, později těžknoucí až do tónů hořké čokolády. V závěru vystupují příjemné dřevité prvky s přezrálým ovocem (místy téměř marmeládovitý charakter). Aftertaste již v tomto prvním nálevu středně dlouhý až dlouhý, extrémně svěží prvky. Přezrálé ovoce tvoří základ, který doplňuje lehká kořeněná složka s dřevitou pryskyřičnou chutí. Pomalý ústup ovocnosti, těžknoucí chutě tmavšího charakteru - v závěru kakaová složka prosycená ovocností. Vynikající požitek z tohoto nálevu. Zajímavá je i vůně mokrého listu - ovocná se specifickou kořeněnou štiplavější složkou - podobnou vnímám u čaje Dan Cong Mi Lan.
2.nálev 10s/100°C - podstatně tmavší hnědo-oranžová (takřka červená) barva nálevu. Chuť plnější, chuťové složky totožné jako v předchozím nálevu, pouze si prodloužily trvání. Velice zajímavá je intenzita ovocných prvků a kořeněných prvků - celá ústa jsou v extázi. V závěru výraznější dřevitá chuť s příjemnou pryskyřičnou chutí, která dokonale ladí ke kořeněným tónům. Aftertaste velice dlouhý, základ ovocný s kořeněno-pryskyřičným tónem. Tyto složky jsou opravdu extrémně výrazné a uspokojující. Postupné slábnutí a přechod do chutných kakaových tóny propojených s ovocností. Pozor na přelouhování, stačí 8s více a nálev je zpočátku nepatrně svíravý.
3.nálev 30s/100°C - kulatější vyváženější nálev, nyní se kořeněný složka zjemnila, zastává velice příjemnou pozici, která dělá nálev zajímavým (kořeněná složka velice podobná jako u útesových tmavších oolongů). Ovocnost se nepatrně změnila, je cítit kompotované ovoce, poměrně výrazně plně zralé Liči. V závěru chutě samotné jsou cítit těžší prvky - kakaové tóny s ovocnou složkou. Pouze lehká pryskyřičná chuť. Aftertaste dlouhý, ale taktéž jiný, ovocnost a mírnější kořeněná složka způsobila zjemnění. Dřevitá pryskyřičná složka je podstatně slabší, prostupuje pouze místy. Závěr dochutě tvoří příjemná chuť hořké čokolády a lehounkou ovconou sladkou složkou.
4.nálev 45s/100°C - mírný pokles výraznosti, rapidní úbytek zaznemenávám u kořeněné složky, které je nyní velice slabá, výraznost ovocných prvků je také menší. Čokoládovito-kakaová chuť naopak více vykoukla z pozadí prvků. Pryskyřičné dřevité tóny pouze v závěru chutě. Aftertaste středně dlouhý, ovocný (ovocnost se rapidně stáhla) s dřevitým a kakaovým závěrem. Primární složkou je ovocnost a ve stejné vlně čokoládovitá, místy kakaová chuť.
5.nálev 180s/100°C - znatelný pokles výraznosti. Kořeněná složka minimální, primární je ovocná chuť. Přechod na omezené dřevité prvky - v závěru s lehkou kakaovou chutí. Dochuť krátká, omezená ovocná s přechodem na dřevité tóny.
6.nálev 320s/100°C - lehounká ovocnost, samotné dřevité prvky a slabá kakaová složka. Dozvuk minimální.
Vylouhovaný list - vzhledově standartní, převažují tmavé hnědo-červené potrhané lístky, místy vystupují zelenější listy.
Závěr: Po menší výraznosti FF čajů mě tento SF velice potěšil, plné, kulaté rozmanité nálevy, zajímavá kořeněná složka, svěží ovocné prvky. Tento čaj mě velice zachutnal - je to přesně můj šálek čaje!
Prodejce: Čajovna Kuba Pařízek
Dodavatel: www.darjeeling.cz
Cena: 250-265,-/100g