Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

Darjeeling First Flush Singell Wonder 2011


3.5.2011


Tento čaj nese označení organic.

Příprava na jeden nálev - degustační set, nebo gaiwan, listu použito 3g, louhování 4min:
Drobný list, přesto však velice úhledný, velmi uspokojivé množství tipsů. Vůně suchého listu - poměrně svěží vůně s těžšími prvky (kořeněná složka a lehce citrusová) a květinovým nevtíravým tělem.
List po nahřátí voní těžším charakterem, lehce květinovými pachy v pozadí, primárně však kořeněno-citrusovou vůní.
Těžší kořeněno-květinová vůně. Žlutý světlý jiskrný nálev.
Zpočátku udeří těžká neagresivní nesvíravá kořeněná složka, která velmi rychle mizí do pozadí a dává prostor plným květinovo-citrusovým poměrně svěžím složkám (ovšem ne oslnivě svěžím). Citrusová chuť je nenucená, při zemi, neagresivní, spíše jak mandarinka - díky čtenářům za pomoc s identifikací. Aftertaste je velmi uspokojující, květinové základové složky s kořeněnou chutí po boku úst, místy problesknou citrusové složky na patře. Dlouhé doznívání.
Vylouhovaný list průměrné kvality, lístky měkké, výborné na pojídání :-)

Vícenálevová příprava v gaiwanu:

Gaiwan 90ml, 4g listu, předehřev nádobí - citrusovo-květinová vůně s kořeněnými pachovými šložkami

1. nálev, 95°C/15s - žlutavý nálev, řízný plný nálev již při prvním zalití, počáteční květinová svěží složka přechází do krátce trvající citrusové chuti (citron), v závěru ostřejší květonová chuť s kořeněnými podtóny. Dozvuk dlouhý, květinový svěží s lehkým problesknutím citrusů (citron/mandarinka) a kořeněným podtónem. Nasládlé tělo nálevu.

2. nálev, 95°C/20s - tmavší nálev, zpočátku lehké svíravé kořeněné problesknutí, plné květinové tóny ve spojení s citrusovou složkou - svěží kombinace chutí. Dlouhá samotná chuť, lehce kořeněný závěr za doprovodu plné květinové chutě. Aftertaste velmi dlouhý, květinový s poměrně hrubou kořeněnou složkou, postupně se zjemňující, v závěru lehké citrusové složky se svěží květinovou chutí. Sladší základ s kořeněnou říznější složkou.

3. nálev, 95°C/40s - opět tmavší žlutý nálev, zpočátku jsou květinové tóny zapadlé za poměrně hrubou kořeněnou těžší složkou, místy citronovo-mandarinkový nádech, celkově velice sladký základ nálevu, v závěru je cítit tařka ovocná složka v propojení s květinovými prvky. Dochuť dlouhá, zpočátku silně kořeněná, pomalý přechod na květinové prvky - se sladkým základem tvoří ovocným dojmem. Řízný nálev s dlouhotrvajícím dozníváním.

4. nálev, 95°C/100s - světlejší nálev, velmi jemný charakter, silné kořeněné složky z předchozích nálevů se vytratily, kořeněná složka tvoří pouze chuťové podtóny, květinový nasládlý základ s lehkou citrusovou složkou, v závěru chutě téměř ovocná chuť. Dozvuk kratší, ale stále dlouhý, vyvážený, jemný, květinový, svěží, sladká ovocná složka na jazyku.

5. nálev, 95°C/220s - poslední příjemný svěží nálev, jemňounké květinové tóny s uklidňujícím efektem. Dozvuk krátký, květinový.

Závěr: Drobný list zkresluje gramáž - doporučuji použít váhu. Výrazný rozdíl při přípravách, u tohoto čaje mi vyhovovala spíš jednonálevová příprava, u vícenálevové přípravy by si určitě šlo pohrát s časem louhování a eliminovat tak kořeněné hrubé složky.

440,-/100g

Prodejce: www.teamountain.cz