Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

Darjeeling First Flush Samabeong 2011


2.6.2011


Tento čaj nese označení Special (organic, bio dynamic), DJ-1.

Příprava na jeden nálev - degustační set, nebo gaiwan, listu použito 3g, louhování 4min:
Velmi objemný list - úhledný, uspokojivé množství tipsů. Vůně suchého listu - svěží květinové vůně s lehkou kořeněnou pachovou složkou.
Vůně listu ve vyhřátém nádobí je primárně kořeněná, neagresivní s příjemným lehkým propojením s květovými vonnými složkami.
Nálev žlutavé barvy (středně tmavá z těchto tří degustovaných čajů). výrazné kořeněné vonné složky s květinovým tělem.
Chuť začíná na velmi výrazné nasládlosti, přecházející do květinových složek, postupně zesilujících. V závěru se přidává kořeněná složka, která se připojí ke květinovým složkám a působí svěžím dojmem (ale opět nijak extrémně). Koncovka lehce svíravá, kvůli výraznější kořeněné složce. Jednotlivé chuťové složky decentně výrazné, prolínající se po celých ústech. Aftertaste dlouhý, zpočátku květinový, později se připojuje kořeněná složka - nejdéle převládá právě kořeněná složka, lehce svíravá na patře.
Vylouhované lístky perfektní kvality, řekl bych výtečné, oproti minule degustovanému giddapahar obsahují i obstojnou chuť.

Vícenálevová příprava v gaiwanu:

Gaiwan 90ml, 3g listu, předehřev nádobí
1. nálev, 95°C/30s - světlá žluto-zelená barva nálevu, jemná lehká chuť květinových tónů ve spojení s kořeněnými složkami. Velice příjemný lehký (zatím ne zcela plný) svěží nálev. Aftertaste středně dlouhý květinový s nepatrnými kořeněnými podtóny.

2. nálev, 95°C/35s - plnější nálev, spíše jemného charakteru, nepřevládá zde žádná říznější vystupující složka. Vytříbená kulatá květinová chuť s mírnými kořeněnými podtóny. Dochuť dlouhá, květinová na začátku mírně kořeněná, později doznívá v jemných květinových tónech. Celkově velmi sladký charakter nálevu.

3. nálev, 95°C/50s - znatelně plnější nálev, "tmavší" prvky, výraznější květinová chuť (zde není již tak jemná a svěží) v doprovodu s výraznější pestřejší kořeněnou složkou. Dochuť delší, plnější, zvýraznění kořeněných podtónů. Zde v tomto nálevu je typická chuť FF DJ.

4. nálev, 95°C/100s - stále plný nálev s jemnějšími kořeněnými prvky, opět pocit jemnosti nálevu, květinové prvky méně pestré, jednodušší, ale svěží, jemný kořeněný závěr. Aftertaste středně dlouhý s jednoduchou květinovou chutí a slabou kořeněnou složkou.

5. nálev, 95°C/300s - finální lehký nálev prosycený jemnou květinovou složkou, v závěru lehce drhne v krku. Aftertatse krátký lehounký květinový.

Vylouhovaný list velmi vysoké kvality, celolisté provedení.

Závěr: Velice příjemný first flush, má určité chybky, ale celek shledávám za uspokojující. Potěší i krásný vzhled listu. Osobně mi pro tento čaj seděla spíše jednonálevová příprava.

480,-/100g

Prodejce: www.teamountain.cz