Černý čaj
Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.
30.5.2011
Info od prodejce:
Forma: Celolistový
Oblast: Darjeeling
Zahrada: Phoobsering
Sklizeň: 1. sklizeň
Rok: 2011
Lot: DJ02/ 2011
Označení: FTGFOP 1
Značka: BIO
Země původu: Indie - Darjeeling
Příprava na jeden nálev - degustační set, nebo gaiwan, listu použito 3g, louhování 4min:
Velikostně menší list s poměrně uspokojivým podílem drobných tipsů. Světle zelený list.
Vůně listu ve vyhřátém nádobí je silně kořeněná, květinová složka spíše v pozadí.
Nálev nejsvětlejší zeleno-žlutavé barvy. výrazné kořeněné vonné složky s květinovým tělem.
Chuťově je tento čaj zajímavý svou počáteční krátkou kořeněnou složkou (která je svíravá, ale probleskne velice rychle), rychlý přechod na květinové složky spojené s výraznými kořeněnými podtóny, chuť postupně sládne a jde takřka do ovocných tónů splynutých se svěží těžší květinovou složkou. Aftertaste dlouhý, těžšího charakteru, říznější nálev s výrazným musk. tónem spolu s kořenými prvky. Sladký základ s květinovými podtóny. Dlouhé doznívání.
Vylouhované lístky drobné, řekl bych průměrné.
Gaiwan 90ml, 3g listu, předehřev nádobí - intenzivní hrubší kořeněná vůně s květinovými podtóny.
1. nálev, 95°C/20s - tmavší žlutý nálev, překvapivě je tento první nálev vyvážený (dle vůně se zdálo, že nebude), celkově hodně sladké tělo, vyvážená svěží květinová složka s těžšími neagresivními kořeněnými prvky. Velice osvěžující. Aftertaste středně dlouhý, se sladkou květinovou chutí a lehkými kořeněnými podtóny. V samém závěru dochutě (několik minut po vypití) je cítit ovocná sladká chuť připomínající přezrálé meruňky.
2. nálev, 95°C/30s - tmavší nálev, chuťově se čaj přesunul do jemnější sféry, plnější stále vyvážený nálev s pestřejšími výraznými květinovými prvky, kde sladké tělo spolu s květinovými složkami evokuje ovocné podtóny, kořeněná složka je v pozadí, v závěru chuti vystoupí více na povrch. Dochuť dlouhá, svěží květinové prvky doznívají velice dlouho, v závěru sladké a kořeněné tóny. Zajímavá květinová chuť připomínající květy bezu (jak prodejce sám napsal) a dalších květin doznívá velice velice dlouho, příjemná chuť navodí pocit rozkvetlých stromů přímo vedle Vás.
3. nálev, 95°C/45s - opět tmavší nálev, zde je kořeněná složka o něco agresivnější, zpočátku lehce probleskne, poté přechází na květinovou stále svěží, plnou a komplexní chuť, postupné sládnutí, v závěru chutě ovocné složky připomínající meruňky. Silnější kořeněný podtón. Aftertaste dlouhý, květinový, plný, ze začátku příliš spletitý, díky výraznější kořeněné složce. Později přechází do jednochuchých květinových složek, kde jsou bezové tóny převládající.
4. nálev, 95°C/110s - světlejší nálev, kořeněné složky se opět usadily, jemný charakter nálevu, omezenější, méně pestré květinové složky, avšak svěží a plné, kořeněná složka tvoří lehký podtón, kratší samotná chuť i dochuť. Středně dlouhá doba doznívání, pouze květinová základová složka, rychlý přechod na jednotvárné bezové prvky (v minulých nálevech se z pestrých květinových prvků objevila samostatná bezová složka až v závěru chutě)
5. nálev, 95°C/270s - lehký květinový nálev, aftertaste krátký, i tento finální nálev byl velmi dobrý a uspokojující.
Závěr: U tohoto čaje mi jednoznačně seděla vícenálevová příprava, pestřejší tóny nejsou překryté kořeněnou spletí. Po této vícenálevové přípravě jsem se na tento čaj začal dívat lépe, než při jednonálevové přípravě.
Cena: 350,00 Kč/100g
Prodejce: www.darjeeling.cz