Černý čaj
Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.
17.5.2011
Z první trojice minule srovnávaných DJ FF čajů - nejobjemnější list, vůně suchého listu nepříliš výrazná, lehce květinová.
Příprava na jeden nálev - degustační set, nebo gaiwan, listu použito 2g, louhování 4min:
Znatelně tmavší list i nálev oproti ostatním FF čajům.
Vůně suchého listu v předehřátém nádobí je těžší výrazná květinová, poměrně silně kořeněná.
Květinová vůně nálevu. Tmavší žlutavo-oranžový nálev nálev.
Chuť květinová, nepříliš plná (alespoň ne tak, jak bych si představoval), pouze opravdu nepatrný muskatelový nádech, kořeněná koncovka s poměrně svíravým dojezdem, celkově velmi sladký charakter nálevu s ovocnými tóny (meruňka?), které mi zde příliš nesedí. Dochuť nepříliš výrazná, květinová, při postupném doznívání náznak muskatelu, střední doba doznívání. Celkově mi čaj přišel tak trochu prázdný.
Vícenálevová příprava v gaiwanu:
Gaiwan 90ml, 4g listu, předehřev nádobí
1. nálev, 95°C/20s - nálev žlutavé barvy, květinových pachů. Počáteční lehká svíravost, se přesunuje do nepříliš plné kořeněné složky a samotná chuť končí květinovými složkami, které jsou přehnaně pestré (mám poněkolikáté pocit, že cítím mátu). Dozvuk je v porovnání s chutí lepší (avšak celkem krátký), nasládlý charakter s pomalu doznívajícími tóny koření a květin.
2. nálev, 95°C/20s - tmavší žlutý nálev s výraznější kořeněnou vůní. List se již zde téměř plně rozvinul. Oproti prvnímu nálevu hodně ztratil, počáteční svíravá složka zůstala, je zde znát pouze velmi sladký charakter nálevu, slabší kořeněná složka a květinové prvky s bylinnou koncovkou. Celkově prázdnější. Dochuť opět lepší, než samotná chuť, sladká s kořeněným základem a lehké květinové doznívání. Zde se již jedná o vše jiné, jen ne typický DJ.
3. nálev, 95°C/30s - opět tmavší žlutý nálev, postupné ubírání výraznosti, postrádám v tomto čaji typickou svěžest, obsahuje těžší prvky, které nejsou typické. V tomto nálevu se počáteční svíravá složka zmírnila, nálev je omezenější, slabší, převládá sladký charakter nálevu, květinové složky se přeměnily na spíše ovocné, splynutí těchto dvou složek tvoří netypický celek, kořeněná složka není již tak výrazná a celková říznost se tak změnila v sladký čaj. Aftertaste poměrně dlouhý, ale taktéž prázdný, ovocno-květinový s kořeněnými prvky v pozadí chutí.
4. nálev, 95°C/60s - květiny jsou silně v pozadí chuti, sladký charakter nálevu s neurčitou ovocnou složkou, kořeněnost se svíravým dojezdem. Aftertaste velmi krátký nasládlý, ovocný s kořeněnými podtóny.
5. nálev, 95°C/150s - prázdný, prázdný nálev, pouze ovocno-květinový nálev se snesitelnou svíravostí. Dozvuk nestojí za řeč.
Vylouhovaný list velmi vysoké kvality, celolisté provedení - dle mého názoru vhodné spíše na vícenálev.
Pokud máte s tímto čajem od tohoto prodejce i Vy jakékoliv zkušenosti, neváhejte napsat, Vaše názory pod touto degustací (stačí krátký popis + podpis - prosím o slušnou formu).
Závěr: Jedná se o First Flush čaj z darjeelingu, přesto nemá typické znaky těchto čajů, netvrdím, že je to špatný čaj, ale dle mého názoru to není to pravé ořechové na co nadšenci darjeelingských čajů čekají. Je to první letošní čaj ze zahrady giddapahar, mnozí se dle mého se sběrem, s cenou a nákupem unáhlili.
Cena: 380,-/100g
Prodejce: Spolek Milců čaje