Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

Cejlon Adawatte BOP1 2011


4.7.2011


Info od prodejce:
Čaj pěstovaný ve středních polohách (asi 900 m. n. m.) na severovýchodním okraji známé čajové oblasti Uva. Jde o vyhlášenou zahradu produkující čaje žádané pro svou velmi hladkou a intenzivní chuť. Velmi aromatický nálev plné sladce ovocné chuti s tóny meruňkového džemu, výrazného pryskyřičného aroma a lehce svíravého dozvuku.

Forma: Celolistový
Oblast: Uva
Zahrada: Adawatte
Sklizeň: únorová sklizeň
Rok: 2011
Označení: BOP 1
Země původu: Srí Lanka

Suchý list voní velmi aromatickou kořeněno-pryskyřičnou vůní, intenzivní těžší vůně. Suchý list drobný, načervenalá barva, veliskostně klasický standart pro cejlonské čaje.


Vícenálevová příprava:
Gaiwan 90ml, 4g listu, předehřev nádobí - list se rozvoní mocnou ovocno-medovou vůní, později přechází i do lehkých dřevitých vonných prvků s pryskyřičným nádechem.

1.nálev 100°C/20s - nálev tmavší oranžové barvy, intenzivní ovocná vůně. Vyvážený plný nálev s intenzivní velice sladkou základovou ovocností, pozvolné slábnutí a přechod na pestré dřevité tóny s jemnou pryskyřičnou složkou. Ovocné složky pestré, některé připomínají přezrálé meruňky a kompotované mango. Aftertaste relativně dlouhý, plná sladká ovocná základová složka s dřevitými podtóny, svíravost zcela nepatrná. Chuť dřevitých složek postupně slábne a zůstává pouze jednoduchá ovocná chuť na jazyku - zde silně připomíná přezrálé meruňky.

2.nálev 100°C/30s - nepatrně světlejší nálev, zcela jiná ovocná kombinace, připomínající medovo-marmeládové složky. Dřevité podtóny méně výrazné, tvoří slabý podtón, zkrášlení výrazných ovocných chutí. Dochuť velmi sladkého základu, poměrně dlouhotrvající doznívání. Ovocné složky svěžího charakteru - živější, komplexnější, nepůsobí tak přezrále jako v minulém nálevu. Jemný vyvážený nálev.

3.nálev 100°C/60s - opět světlejší nálev, žluto-oranžové barvy. Méně pestrý nálev s velice sladkým základem a převažující ovocnou složkou. Nálev není tak komplexní, svěžest se také zmenšila, opět padá do tmavších usedlejších složek, dřevité chuťové prvky v závěru s nepatrnou svíravou složkou. Dozvuk středně dlouhý, oproti minulému nálevu působí prázdně. Sladká ovocná základová chuť přechází do lehkých dřevitých prvků.

4.nálev 100°C/250s- světlý žlutavý nálev, velmi výrazný pokles výraznosti, stále svěží nálev s omezenou pestrostí. Převládá pouze pár ovocných složek a dřevitá lehce svíravá koncovka. Dochuť krátká ovocná, prázdná.


Jednonálevová příprava:
Rýžová konvička 250ml, předehřev nádobí
3g listu - louhování 10min,
Zpočátku žlutavá barva nálevu, později do oranžova.
Chuť svěží, medovo-ovocná. Tělo je nasládlé, ale tuto skutečnost zmírňují tóny dřev s pryskyřičným nádechem dávající nálevu pestrost. Dozvuk není tak svíravý, jak jsem čekal s přihlédnutím na čas louhování, pouze těžší problesknutí na jazyku, které rychle mizí. Poměrně dlouhé doznívání, nejvýraznější je sladká, zde spíš ovocná složka s dřevitými podtóny. Zajímavý velice plný a vyvážený nálev. Čerstvost tohoto čaje zde hraje podstatnou roli - svěží prvky.

Vylouhovaný list mě zaujal poměrně zelenými lístky, nejsou tak tmavé, jako u jiných cejlonů, které jsem zatím měl. Veliskostně je list zcela standartní.


Závěr: Klasický cejlonský čaj, který je umocněn aktuální čerstvostí, svěží ovocné prvky přecházející do medových a marmeládových prvků, v poměru s cenou je to dobrý kup. U tohoto čaje mi jsou dobré obě uvedené přípravy a každá z nich přinese něco zajímavého.

Prodejce: Darjeeling.cz

Cena: 75,-/100g