10 nejproslulejších čajů Číny

10 nejproslulejších čajů Číny - čaje, které svou chutí zaujali široukou veřejnost, vzácné postavy, či dokonce samotné císaře. K většině z těchto známých čajů se vážou legendy. Hezky zpracované info ke každému z čajů najdete zde:
  • Čínské čaje
  • BI LUO CHUNG „TAI HU“ 2011


    28.7.2011


    Popis od prodejce:
    Modrozelené spirálky jara od jezera Tai. Tento skutečný čajový originál, označovaný za čajový persián, je ve velmi malém množství produkován v čínské provincii Jiangsu v malé vísce Dong Shan, ležící na poloostrově obklopeném jezerem Tai. Droboulinké lístky barvy tmavě zelené až stříbřité, tvaru drobných jehliček spirálkovitě svinutých. Nálev průzračně zelené barvy, svěží jemné trávové vůně, chuti decentně svíravé.

    List drobný, tmavě zelený, kroucený do spirálek, s uspokojivým počtem stříbrných ochmýřených tipsů. Vůně svěží, překypující čerstvostí, plná květinovo-ovocných tónů.


    Příprava:
    Gaiwan 90ml, 5g listu, předehřev nádobí - nahřátý list se rozvoní s poměrně výraznou kořeněnou složkou a pronikavou základovou trávovo-květinovou vůní.

    1.nálev 80°C/20s - svěží barva zalitého listu - krásný pohled, barva nálevu světlá zelená, vůně z čichátka jemná květinová s velice jemným tělem. Chuť samotná je zajímavá, rozhodně je co vychutnávat - základová květinová nasládlá složka je doplněna o kořeněný prvek dávající říznější celkový charakter, přítomné jsou i trávové prvky, které jsou spíše v pozadí. V závěru chutě se tóny přesunují až do ovocna, velice sladká ovocná koncovka. Celkově velice plný a komplexní nálev, zajímavý přechod chutí. Dozvuk relativně dlouhý již v tomto prvním nálevu, zajímavé květinové složky, kde místy probleskne osmanthus, lehce kořeněný podtón. Postupné sládnutí, v závěru nepatrné ovocné tóny přezrálých blum.

    2.nálev 80°C/10s - tmavší ale stále světle zelená barva nálevu. Velice sladký charakter nálevu, kořeněná složka více v pozadí, převládá jemná, ale výrazná květinová chuť s lehkým travnatým podtónem. Postupné zjemňování, pomalé slábnutí květinových prvků, přechod na nepatrné ovocné složky - zralé blumy. Dochuť dlouhá, jemná květinová, opět se zde místy objeví tóny osmanthu, lehounká trávová složka, v závěru velice sladký charakter s ovocným tělem.

    3.nálev 80°C/15s - tmavší barva nálevu, trávová složka se zvýraznila, tvoří s květinovými prvky základ - tyto dvě složky jsou na stejné úrovni. Poměrně výrazná kořeněná složka tvořící zajímavou kombinaci s trávovou chutí. Později trávová chuť ustupuje do pozadí, zůstává květinová složka, postupně slábne a přechází do slabší již nepatrné ovocnosti ve spojení s trávovou složkou. Aftertaste dlouhý a velice se změnil - základ tvoří travnatá složka, pouze později je cítit květinová slabá chuť. Zajímavá koncovka, která zůstává lehounká, ovocná - nyní již složitější a obsahuje tóny vícero druhů ovoce.

    4.nálev 80°C/25s - poměrně dost kalný nálev (chmýří z tipsů) - v minulých nálevech taktéž, ale nyní nejvíc, barva nálevu se orientuje spíše do žluté barvy, méně výrazná příjemná trávnatá složka s výraznějším sladkým charakterem, usazený kořeněný tón, slabounká květinová složka v pozadí, v závěru nepatrná ovocnost, která nyní představuje spíše tóny meruněk. Dozvuk stále dlouhý s plnou travnatou složkou, která zaplaví celá ústa. Nepatrný kořeněný tón z pozadí, postupné sládnutí, ovocnost již není téměř cítit.

    5.nálev 80°C/40s - světlejší nažloutlý nálev, znatelné oslabení nálevu, převládá stále ještě poměrně výrazná trávová složka, pouze lehký kořeněný nádech v pozadí, ostatní chuťové prvky nejsou cítit. Sladký charakter nálevu. Dozvuk středně dlouhý, pouze travnatý se sladko-hořkým základem.

    6.nálev 90°C/60s - zvýšením teploty jsme docílili konstantního nálevu, totožného s minulým pátým nálevem. Pouze travnatá chuť. Středně dlouhá doba doznívání. Lehce svíravá koncovka.

    7.nálev 100°C/180s - slabý nálev s lehkou travnatou chutí. Aftertaste krátký.


    Vylouhovaný list měkký, křehký, vhodný na pojídání (velice chutné), mnoho drobných tipsů, list převažuje nepoškozený, velice malá velikost listů.

    Závěr: Vyšší střední třída, chuťově není vůbec špatný, zajímavé přechody, uspokojivá výraznost tónů, vyvážený nálev. Pokud bych si měl vybrat, mezi minule degustovaným Long Jing a tímto Bi Luo Chun, tak bych si vybral jednoznačně Bi Luo Chun.

    //zajímavé by bylo srovnání s Long fengem, kde Bi Luo Chun vypadá vzhledově lépe a cena za 100g je 238,-

    Cena: 380,-/100g

    Prodejce: Spolek Milců čaje