Bílý čaj

Bílé čaje - po sběru se čajové lístky nijak nezpracovávají. Nejdříve se nechají zavadnout, poté se suší na slunci. Bílý čaj se nepraží ani neoxiduje, a proto si uchovává jemné složení a jedinečnou chuť. Nakonec se čajové lístky třídí podle velikosti. Nejlepší jsou mladé, vrcholové, nerozvinuté lísty.

Gruzínský bílý čaj - Jujuna 2011


15.8.2011



Bílý celolistý čaj, oblast Adjara, vesnice Chakvi. Sklizeň proběhla 19.7.2011. Zcela přirozené, tradiční pěstování i zpracování, tento čaj si tedy bez váhání zaslouží označení BIO.

Suchý list přirozené zeleno-bílé barvy, celé objemné ochmýřené listy, uspokojivý počet tipsů. Vůně květinovo-bylinná s lehkou vůní sena.


Příprava:
90ml tenkostěnný gaiwan, 4g listu, předehřev nádobí - objemné listy se vejdou akorát do gaiwanu - nahřátý list s vegetální vůní, bylinno-květovými tóny specifické pro gruzínské čaje, nepatrné tóny připomínající suchou trávu.

1.nálev 90°C/25s - žluto-hnědá barva nálevu. Vůně z čichátka květinová s přirozenou vegetální složkou. Chuť již v tomto nálevu poměrně plná, sladko-hořká s krásnou květinovo-bylinnou složkou. chuť začíná na bylinných prvcích, zpočátku poměrně hořkého charakteru, postupně sládnoucí a pomalu přecházející na výraznější květinové tóny. Aftertaste středně dlouhý s plnou specifickou bylinnou složkou, která rychle přechází na svěží květinové prvky. V závěru chutě lehké zemité prvky. Postupné sládnutí s nahořklou chuťí na patře - typické pro bílé čaje. Velice příjemný nevšední čaj, který působí přirozeně, nenuceně - uvolňující efekt. V ledasčem je nálev chuťově podobný s čínskými bílými čaji - tento gruzínský bílý čaj má svůj charakteristický nádech, čímž se stává jedinečným.

2.nálev 90°C/20s - tmavší hnědo-žlutý nálev - více do hněda. Podstatně plnější složky, mocná bylinná složka sladěná s květinovou chutí - skvělý kulatý plný nálev. Nálev začíná na hořko-sladkém charakteru, postupně se zjemňuje, zůstávají květinové prvky se sladkým závěrem a pouze lehounkou nahořklostí. Zemitá vegetální chuť pouze v pozadí chutě. Aftertaste velice dlouhý, krátká bylinná složka přechází na květinové prvky, velice dlouhé doznívání. Příjemný hořko-sladký vyvážený charakter, sladěný celek.

3.nálev 90°C/35s - stále nesmírně plný nálev, hořkost zde již není tak výrazná, bylinná složka má kratší trvání a rychleji přechází na dlouhotrvající květinové prvky, podstatně sladší nálev. Velice vyvážený příjemný nálev uvolňujících účinků. Listy zaplnily celý gaiwan, nádherná podívaná. Dochuť dlouhá, doznívání cca 10-15min. Příjemná mocná květinová složka - ze začátku pouze problesknutí zemité bylinné chuti, poté zůstávají jen vegetální květinové chuťové tóny. Sladěný kulatý nálev.

4.nálev 90°C/55s - lehké snížení výraznosti, mírná bylinná složka v podstatně méně výraznou květinovou složkou. Při snížení výraznosti květinové složky je bylinná složka ve stejné úrovni, vyvážený celek. Nejvýraznější je zde nyní vegetální složka, která byla v minulých nálevech obsažena pouze v pozadí chutí. Od začátku do konce nasládlý základ s již jen nepatrnou nahořklostí. Aftertaste stále dlouhý, ale chuťové prvky zapadlejší, květinová složka méně komplexní, bylinný základ naopak trochu prokoukl.

5.nálev 100°C/130s - zvýšením teploty vody jsme dosáhli konstantního nálevu, naprosto totožného s minulým nálevem. Pouze dozvuk středně dlouhý. Příjemný nálev, který se velice dobře popíjí, vhodný jak ke konverzaci, tak k osamělé meditaci a relaxaci.

6.nálev 100°C/300+s - mírný nálev příjemného květinovo-bylinného nádechu a vegetálního základu, dochuť minimální s květinovým problesknutím. Uspokojivý závěr za skvělými nálevy.


Vylouhovaný list hezký na pohled, velké kvalitní listy a překrásné tipsy. Velkou předností je i skutečnost, že se u těchto celistvých listů nemusí používat sítko.

Cena: 150,-/100g (celkem se dovezlo pouze 1kg)

Závěr: Skvělé svěží chuťové prvky, naprosto úchvatný pohled na list při louhování, nevšední zajímavé tóny. Naprostá rarita, kterou v ČR nelze sehnat, vyrobeno na přání Petra Siče a českých čajomilců.

Prodejce: Petr Sič - www.gruzie.ic.cz