Pu-erh
Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).
2011 Baoshan Ye Sheng Cha Xiao Bing
Info od prodejce:
Menglong tea factory is located in Mengmao village, Longling county, Baoshan city, beside Heishan. This place is famous for wild arbor tea - ye sheng cha. More than 90% vegetation cover, it's a beautiful place free from pollution. Residence is known for undiscovered "paradise", "tea tree ancestor".
The Menglong TF made this small cake from 2600 meters high moutain arbor tea. Traditional manner kill green and sun dried maocha was harvested in late March 2011. This kind of wild tea has special purple colour leaves.This tea is called three color tea. Fresh leaves are purple, dried tea is dark and shiny and the infused tea leaves are green.
Dark and aromatic dry leaves with some bright yellow huang pian (older tea leaves). The tea soup is golden yellow and clear. Full and thick in mouth with heavy floral aromatic aftertaste.
Production date : 05/2011
Weight : 100g (10 cakes in bamboo tong)
X | | POZNÁMKY |
LIST | | Vůně intenzivní, kořeněná s ovocnými prvky, základna mírně tabáková. List je pevně lisován, nutno pořádné snahy nožíkem, aby se lidsky oddělil celý kus. Povrch koláče plný velikých listů, zadní strana se mi zdá být o něco drobnější. Velmi dobrý dojem, tmavší barva, ale pestrá na pohled, veliké podlouhlé listy, málo větviček. Barva je černo-šedo-hnědo-tmavě nazelenalá, ale dominuje černá. |
NAHŘÁTÝ LIST | | Zpočátku jen lehce tabáková složka, později ušlechtilé dřevité tóny a koření s hruškovým kompotem (už mírně hrudkovitá, u stopky dřevnatá, ale sladká hruška) s hřebíčkem s mírným tabáčkem a těsně před zalitím, když už nádobka lehce zchladla a sráží se tam páry, cítím veliké nalité ostružiny. |
BARVA NÁLEVU | | Zlatavá, tmavě žlutá. První nálevy obsahují zlomky a prach z odlomeného kusu. |
VŮNĚ NÁLEVU | | Spíše než tabák, tak bych to řekl na pestré kořeněno-ovocné projevy, náznaky medu, lesní plody, skořice, karamelizovaná hruška. |
CHUŤ | | Jak už jsem prezentoval na Facebooku, základna mi připomíná vzdáleně druhosklizňové nepálské čaje, je tam ohromně pestré kořeněné tělo, není to tabák, je to hravá, plná, živá základna, kterou doplňují překypující ovocné složky. Základna lehce nahořklá, stopově kouř v pozadí, viskozní, aromatický nálev, není to žádný obhrublý mladík, ale komplexní lehce vyzrálý, usedlý parťák. Hlavou mi hraje stále zážitek z čaje Guranse z Nepálu, ty hutné prvky mi tento čaj připomínají. Z pohledu shengu je kompozice opravdu zábavná a uspokojivá, není to hrubý Xiaguan, ani sladký a někdy až prázdný Jingmai, pro mě vyloženě zážitek, dřevinky, později višně, problesky, čokolády, a po pár nálevech se vše začne zmírňovat a jsou tam čisté lesní plody, kterým dominuje šlechtěná zahradní ostružina, úplný závěr je s kapkou medu. |
DOCHUŤ | | První nálev lehce kouřový v dochuti, poté je cítit. Úžasné silné působení v druhém až čtvrtém nálevu, vzlínání ovoce z hrdla na kořen jazyku a prodýchávání nosní dutinou - to trvá desítky minut, když začne požitek polevovat, usrknu znovu, opět nával ovoce a kořeníčka, zde cítím silně trnky. Místy jsou projevy až k dřevitosti a k mléčné čokoládě, tak působí sladkost a lehká zmírňující se kouřovost nálev za nálevem. Luxusní jsou 5-7 nálev, tam je čisté lení ovoce, dokonalý balanc hořké/sladké/kyselkavé, opravdu mám dojem, jako bych popíjel šťávu z malin, borůvek a především hutných ostružin. Poslední nálevy jsou lehké, ovocné s kapičkou medu, sladká základna s lehounce dřevitou chutí, vyloženě chuťovka. |
VYLOUHOVANÝ LIST | | Velké hnědo-zelené listy, poměrně křehké, měkké, odrostlejší objemný list, proto nejspíše i ten hutnější charakter. |
Osobní popisek: Zajetý yixing bezkonkurenčně nejlepší. Hluboké, mocné dochutě! Gaiwan není zlý, ale jsou tam trochu ostřejší prvky, více do nepálských, téměř podzimních čajů. První nálev dává lehce kouřovost, ale již zde je dochuť úchvatná, jedna miska vystačí na 10minut, jak si usrkávám a užívám chutě. Přesně tyto zážitky jsou důvodem, proč vůběc archiv mám - tohle je zážitek a je skvělé čekat na další otevření, odkrojit kus po čase a srovnávat. Tento materiál šel do krásy, ať si každý píše co chce, posunuje se mi to tu, evidentně moje řízené prostředí funguje.
Cena: $3.40 / 100g
Prodejce:
Chawangshop