Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

2011 autumn Jinggu Hong Cha Mini Cake sun dried


Vložil Tomáš Klouda 25.2.2013, autor Tomáš Klouda


list
//obrázek od prodejce (YS)
nadobi
"Drunk on Red" Sun-Dried Jing Gu Black Tea mini cake * Autumn 2011
Autumn flush of Jing Gu Yang Ta tea was withered processed into black tea through frying, bruising and withering but then finally sun-dried. The resulting taste is smooth and sweet with expansive cha qi. Yunnan large leaf varietal sund-dried black tea can be aged for several years with subtle changes occuring every 3 to 6 months.
"Zui Hong" aka "Drunk on Red" is a fat little mini cake made by hydraulic press and wrapped 7 cakes per bamboo tong.
100 grams per cake (7 cakes per bamboo tong)
Autumn 2011 harvest
nadobi
nadobi
Dle vzorku se zdá, že lisování je středně silné, list aromatický, voní po medu, lehce po pryskyřici a tabáku (sladká virginia). Barva listu tmavší, hnědo-červená s kovovým odleskem, bohaté množství stříbrných tipsů.
nadobi
list
Vícenálevová příprava:
Skleněná konvička 100ml, 6g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí - fascinující plná enormně sladká vůně, zcukernatělý luční med s kapkou marmeládových meruňkových přeslazených tónů.

1.nálev 95°C/30s – hnědavá barva nálevu s červenými odstíny, nyní zcela odlišný charakter, než jaký se zdál být ze suchého a nahřátého listu, spařený list po slití nálevu voní dřevitě, nálev voní taktéř dřevitými tóny s kakaovo lehce medovou složkou. Chuť vytříbená, plná a velmi sladká. Komplexní tělo, základ dřevitý s lehce kořeněnými pryskyřičnými tóny, velmi sladký základ s nepatrně nahořklým pozadím, které dobře ladí s dřevitými prvky. Lehké tóny medu, později těžknoucí až do karamelových (čerstvý karamel právě vyrobený z cukru) velmi výrazných složek s dřevitým pozadím. Dochuť dlouhá, sladké tělo, karamelovo-medové složky, svěží nádech, čaj je stále hodně čerstvý. Vedlejší tóny ve zmanení dřevin, nic nevšedního, ale lehce kořeněný nádech dodává nálevu jiskru. Celkově však průběh chutě i dochutě označuji za mírný, hutný, ale jemných chutí. Přechod na medové zcukernatělé složky, závěr medovo-dřevitý s problesky kakaa dlouho po vypití - hořko-sladké prvky v ústech se prolínají mezi medem a kakaem. Hřejivé účinky, lehce povzbudivý nálev.

2.nálev 95°C/25s – čirý nálev bez sebemenšího kalu či drobků - příprava bez sítka. Jiskrný hnědý nálev. Zvýraznění nahořklé složky, je ve stejné úrovni jako sladká chuť, neustálý boj o převahu, prolínání kakaových, medových a karamelových prvků, místy probleskne při převaze sladkého charakteru i marmeládová meruňková složka ve spojení s medovými prvky. Kořeněný tóny dřevitých vedlejších prvků zastržený za pestrými hutnými primárními tóny. Závěr chutě medovo-karamelový, velmi hutný celek, plné tóny jakoby pomalu zalévaly celá ústa v hořko-sladké opojení. Dozvuk velmi dlouhý, plné hořko-sladké složky, i zde se prolínají a střídá se výraznost, jednotlivých tónů, medové zcukernatělé tóny. Dřevité tóny výraznější, později dominantní karamelové prvky s medovými tóny o něco méně výrazné. Závěr hutný, nahořklý s lehkou sladkou složkou na patře, dřevité složky a kakaové problesky v samém závěru dlouho po vypití.

3.nálev 95°C/35s – nepatrně sladší nálev, hořké složky již nejsou tak výrazné, medové prvky jsou primární, následují karamelové vedlejší prvky s lehkou dřevitostí, v závěru nová, lehce chmelovitá bylinná chuť s medovými prvky. Aftertaste dlouhý, hutný, medová zcukernatělá chuť, výrazný sladký tón, pouze lehká hořkost na jazyku spojená s dřevitostí, karamelové složky méně výrazné, slábnou. Závěr medový s dřevitýmí podtóny, podstatně hutnější, těžší než na startu, bylinné chmelovité prvky výrazné spolu s dřevitostí a sladkým základem dlouho po vypití.

4.nálev 95°C/50s – totožný nálev, jako v předchozím případě, hutné, chutné složky.

5.nálev 95°C/100s – nálev s opravdu nepatrnou takřka neznatelnou hořkostí, medové primární složky, dřevité tóny zapadlejší, výraznější naopak chmelovitá bylinná složka, lehké méně hutné, ale výrazné karamelové prvky. Celkově jemnější, ale stále hutný nálev. Absence nahořklé složky, která nálev dělala tak výrazný, celek podstatně oslabila. Chutná sladký nálev, cukernatý závěr, jasné tóny zcukernatělého lučního medu. Dochuť stále dlouhá, ne tak plná, ale stále výrazná, medová s lehoučkými vedlejšími tóny karamelu, později lehce prokukují i ovocné meruňkové až marmeládové složky. Nálev již není tak těžký, podstatně svěžejší pití, bylinný podtext s lehoučkou dřevitostí, chmelovitý nálech. Závěr velmi sladký s medovým charakterem.

6.nálev 95°C/160s – jemnější nálev sladkého základu, jemné medovo-chmelovité složky, jemný charakter nálevu, nepatrné dřevité složky v pozadí. Již jen nepatrné karamelové složky v závěru. Dozvuk středně dlouhý, sladký základ, medové cukernaté složky s chmelovitým pozadím. Medový čistý, slabší závěr.

7.nálev 100°C/250s – sladký jemný medový základ s chmelovým základem, dochuť krátká, sladká, medová.
nadobi
list
Vylouhovaný list nádherného vzhledu, dlouhé velké listy, převážně široké po okraji pilovité jednolisty, místy extrémně dlouhé větvičky s lístkem na konci. Krásná jiskrná hnědo-červená barva listu.
nadobi
nadobi
nadobi
Závěr: Hutný nálev komplexních prvků, hořko-sladký zajímavý charakter, postupně se zjemňující až do medovo-chmelovitých prvků. Děkuji Ondrovi a jeho Jinozemi za vzorek!

Cena: 4,5 dolarů/100g

Prodejce: Yunnan Sourcing