Polozelený čaj
Polozelené čaje - skupina jíž charakterizuje tradiční způsob zpracování, zahrnující zavadání lístků na prudkém slunci a oxidace následovaná rolováním. Obecně stupeň oxidace dosahuje 8 % až 85 % (světlý/tmavý oolong). Chuť polozelených čajů se výrazně liší v závislosti na pěstování a způsobu zpracování, kdy se některé oolongy například praží, nebo archivují. Může být sladká a ovocná s medovou vůní, hutná s dřevitými a praženými tóny nebo osvěžující s květinovým aroma. Různé sorty oolongů se zpracovávají odlišným způsobem, ale tvar listů bývá v zásadě dvojí: buď jsou lístky volně zohýbané (dračí formy), nebo pevně svinuté do malých kuliček s koncem stonku. První způsob svinovaní je tradičnější.
18.4.2011
oblast Dong Ding - Taiwan,
zimní sklizeň 2010.
Suchý list pravidelně svinovaný, list středně oxidovaný a velmi lehce pečený.
Příprava:
100ml skleněná konvička, předehřev nádobí + nultý oplachovací nálev - nahřátý list voní těžší ovocnou vůní s výraznou květinovou složkou, z vůně je cítit lehké tmavší kořeněné tóny.
1.nálev 85°C/20s - Světle žluto-zelenkavá barva nálevu věstí jemnost tohoto čaje. Z čichátka můžeme cítit hedvábně jemné květinové tóny a svěží ovocnou vůni. Samotná chuť je v tomto prvním nálevu velice lehká, avšak extrémně jemná a příjemná, nálev má ovocný základ (perfektní sladká chuť zralého ovoce, od meruněk, přes exotické ovoce - připomínající zralou Karambolu) a vedlejší tóny jsou prosyceny květinovými složkami. Aftertaste středně dlouhý, zpočátku ovocný přecházející do květinových složek na jazyku.
2.nálev 85°C/15s - podstatně tmavší nálev, spíše do žluta. Vůně v čichátku plná omamná převážně ovocná s malým podílem květinových prvků. Těžší ovocné prvky plně zralého ovoce, objevila se poměrně výrazná kořeněná složka dodávající nálevu svěžest a zajímavost. Afertaste nyní velimi dlouhý, přechází z ovocných složek do kořeněných prosycených květinými tóny. POstupně se zjemňuje do téměř smetanově jemných květinových složek.
3.nálev 85°C/20s - lístky se velmi rychle rozvíjejí. Žlutá barva nálevu. Plná konmplexní chuť s výraznou uspokojující ovocnou chutí s kořeněnými podtóny a květinovou koncovkou. Dochuť jemnější než v předchozím případě, kořeněná složka je v pozadí chutí, převládá začínající ovocná složka, postupně slábnoucí, přecházející do mírné květinové chutě, která vydrží v celých ústech velice dlouho.
4.nálev 85°C/40s - celkově zjemnění, stále plná ovocná chuť evokující ovocné sady, příjemná výraznější květinová koncovka, kořeněná složka výraznější. Dozvuk nepatrně kratší, stále však dlouhý, slabší ovocné složky, jemná květinovost púsobí uvolňujícím dojmem.
5.nálev 95°C/50s - zvýšením teploty vody jsme docílili nepatrnému zvýraznění nálevu, je ale už znát slábnutí. Chuť méně pestrá, ovocnost není tak výrazná, úbytek některých složek, zvýraznění kořeněných tónů. Aftertaste stále dlouhý, ale taktéž méně pestrý, v závěru výraznější kořeněná složka, která již nedává tak uvolňující pocit.
6.nálev 95°C/100s - znatelné oslabení výraznosti, nálev se omezil na středně výrazné ovocné složky a kořeněnou koncovku. Dozvuk ovocno-kořeněný, středně dlouhý.
7.nálev 95°C/300s - poslední příjemný nálev s ovocným nádechem a kořeněným tělem. Dochuť minimální ovocná.
Vylouhované listy většinou složené, nejčastěji třílisté složení, potrhané listy jen místy.
Závěr: Autentický Dong Ding z Taiwanu, příjemný uvolňující čaj pro chvíle, kdy potřebujete vypnout.
//malá poznámka - zde při autentickém Dong Dingu mohu porovnat thajské a taiwanské provedení. Thajský Dong Ding má oproti Taiwanskému poněkud jiné ovocné tóny, více kořeněné složky a hrubší chuť, ale základové složky jsou velmi velmi podobné.
Cena: dohodou se zájemci 300-400,-/50g (cena k jednání dle množství)
Dovozce/prodejce: Jakub Tomek