Pu-erh
Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).
2010 Yunnan Sourcing Yi Dian Hong - shu
Info od prodejce:
This year's "Yi Dian Hong" is somewhat different than last year's Yi Dian Hong. We used a blend of 2008 fermented Menghai area material to compose this cake. Fermentation level is medium, so this cake still has a little bite to it and more room aging an improvement. The fermented material was stored in Menghai for 2 years before being pressed into these 100 gram mini cakes. The fermentation "dui wei" flavor is mostly dissipated.
Single cakes or tongs (7 cakes wrapped in bamboo leaf) are available for purchase!
Suchý list tmavě hnědý, šedý, místy s naoranžovělými flíčky, zlatavé tipsy. Vůně příjemná, usedlá, vůbec ne zemitá, příjemně dřevito-ořechová. Lisování mírné, malý koláč lze krásně porcovat rukou a přitom se zalisovaný odtržený kus stále drží v celku. Na povrchu koláče hezké pravidelné vroubky od textilie v které byl napařený list a v které se koláč lisoval.
Příprava v tasteru
Taster 100ml, 2g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
Nahřátý list: mírně zemitá vůně s příjemnou výraznou složkou vlašského ořechu, usedlé dřevité složky, spíše listnatých mírnějších stromů - lipové dřevo.
Vůně nálevu: vůně hebká ořechová, jemná.
Barva nálevu: Hnědavo-rudá, téměř neprůhledná. Bez kalu, prachu, či zlomků.
Chuť: kultá plná chuť, lehká zemitá složka a překypující tóny ořechů, výrazný tón vlašských ořechů, dominuje však napařená mandle, jemné dřevité prvky v pozadí, dřeviny lípy, listnatých stromů. Výrazná sladká základová chuť, pouze slabounká nahořklost.
Dochuť: hladké polknutí a přechod na dochuť doslova krémové smetanové pozadí, stále dominuje mandle, čerstvě vyloupnutá šťavnatá, vlašský ořech ustoupil výrazně do pozadí. Doba dochutě středně dlouhá až dlouhá, kolem desíti minut, závěr je čistě sladký, krémový s náznakem ořechů. Dřeviny v dochuti v defenzivě, málo patrné. Zemitost a nahořklost nulová.
Vícenálevová příprava:
Yixing 250ml, 9-10g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí, nultý oplachovací nálev.
Počet nálevů: 7-8. Teplota vody: vroucí. Doby doznívání: 35s/15s/30s/50s/90s/140s/250s/300s+
Rudý neprůhledný nálev s hnědavo-černými odstíny. Čistý vydatný nálev bez kalu či prachu. Vůně krémová, ořechové tóny, vůbec není cítit zemitost, hladší vůně, než v degustační sadě - nejspíš je to oplachem listu.
Chuť je více nahořklá, než v degustační sadě, přesto však kulatá, překypující ořechy v prvním nálevu, para+mandle, zatím ne příliš výrazné tóny, postupem nálevů se přidává krémovost, místy sušené lískové ořechy, náznaky dřevitosti, jemný uhlazený charakter. V porovnání s jinými shu je fermentace mírnější, proto i základ je jemný, v prvním nálevu je po polknutí cítit lehká štiplavost a plnost těla by mohla být výraznější. Od druhého nálevu je v chuti i dochuti báječná krémovost, sladká mandličková chuť, která se táhne po jazyku jako při konzumaci šlehačky.
Dochuť výrazná sladká s mírně nahořklými prvky vzadu na jazyku. Dřeviny s mandlemi, postupem nálevů se přidávají lískové ořechy, dřevitost slabá, projevy slabší, než v chuti. Něžný a s citem stavěný koláč vhodný pro začátky, ale chybí mi plnost, překypující základová složka, kterou u shu hledám. Na druhou stranu po prvním nálevu a rozjezdu listu je celek krémový do šlehačky, ořechové mírné jemné složky, které přilnou k jazyku a stěnám úst a doslova stékají. Hřejivé nálevy, které potěší, nesmírně vhodné na podzim/zimu, uvolňující efekt, zklidní. Skvělá volba pro jedince, kterým zemitost vadí - tento kus je vážně příjemný, čistě ořechový s decentní hladkou dřevitostí.
Vylouhovaný list kvalitní, ne zcela černý, nahnědlá barva s černo-šedými fleky. Měkká struktura, větší listy, minimum větviček.
Cena: 3,80/100g koláč
Prodejce: Yunnan Sourcing