Pu-erh

Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).

  • 2010 Xiaguan Zhuan Cha (Tibetan Brick) Raw 250g

  • Vložil Tomáš Klouda 16.4.2017, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce:
    "Bao yan" brand products mainly for ethnic minority border area to drink, also known as "Bian Xiao Cha". (Special for Tibetan market, they cook and drink this tea with sugar and Yak butter.)
    Main ingredient of this brick is "Huang Pian"(yellow leaf) and leftover material, cover with normal quality Maocha. Therefore becoming the cheapest tea from Xiaguan TF. Mixed material is easy for the taste to come out quickly, so pour out the tea soup as soon as possible. First taste is slightly acidic, liquor has ample structure with generous flavors. Suitable for long time preservation!
    Single bricks are not individualy wraped in original paper, we will packing to handmade paper special for Puerh teas
    Manufacturer : Xiaguan Tea Factory
    Production date : 2010
    Weight : 250g
    nadobi
    nadobi
    nadobi    Cihla je pevněji lisována, díky pravidelnému tvaru ji však lehce načneme nožíkem ve stěně (tloušťce). Suchý list světlejší zelené barvy, na povrchu hezké velké víceméně nepoškozené listy, uvnitř je materiál o něco lámanější, přesto však uvnitř mezi listy nalezneme hezké velké celky. Vůně suchého listu neutrální, lehce tabákovitá, bez agresivity, bylinné pozadí - vůně rozhodně neevokuje klasický xiaguan.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Příprava v tasteru
    Taster 100ml, 2g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
    Nahřátý list: tabáková, lehce kouřová vůně, bylinno-ořechový podtext, lískové ořechy s prvky listnatých dřevin.
    Vůně nálevu: plná vůně, lehce tabáková, nasládlá s bylinnými podtóny.
    Barva nálevu: tmavší hnědavá s odstíny žluté. Drobný kal a zlomky na dně misky.
    Chuť: plná chuť s kouřovo-tabákovým základem, tělo sladkého charakteru, bylinno-dřevité prvky, lehce ořechové složky, lískový ořech, prvky listnatých dřevin - buk. Zajímavá podoba zeleného pueru, Xiaguan primárně určený pro Tibet a Mongolsko - proto je základ silný, ale chuťové prvky jsou odlišné, oproti známému listí od Xiaguanu - horší kvalita listu.
    Dochuť: tabákovitá lehce nahořklá dochuť, sladký celek, bylinno-dřevité prvky, ořechy jsou cítit pouze na počátku dochutě, později takřka vůbec. Bylinné složky připomínají lehce kopřivu a řebříček, v samém závěru dochutě je chuť jen tabákovo-dřevitá - již zmíněný buk - jako nasušené dřevo.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vícenálevová příprava:
    100ml yixing konvička, 8g listu, voda filtrovaná v Britě, předehřev nádobí

    0.oplachovací nálev

    1.nálev 95°C/20s - okamžité slévání. Pokud nevložíte do menší konvičky celé kusy - což je těžké kvůli vstupnímu otvoru, pak se menší kousky rychle rozpadnou, popř drobněji naporcované díly se okamžitě rozpadají. Při okamžitém slévání je přes drobnější list proud při menší a tak to těch 10s trvá, než se obsah konvičky vyprázdní. Hnědý nálev s drobnými zlomky na dně misky. Hořko-sladký základ, nestabilní základ, mírnější tělo, tabákovitý základ s hrubým dřevito-bylinným základem. Ještě ne zcela plný celek, přesto již z tohoto nálevu vyzařuje síla. Dozvuk středně dlouhý, tabákovito-dřevitý s bylinnými podtóny.

    2-6.nálev 95°C/10/20/30/40/60s - sytě oranžový nálev, poměrně značně svíravý základ. Tabákový základ mixnutý s lehkou kouřovou složkou, bylinno-dřevité podtexty, pokud je v celku náznak ovoce, nevydrží dlouho, náznaky broskve, v bylinném celku se však utápí. Nejvíce známé mi jsou dřevité prvky, tvrdé listnaté dřevo - buk. Základ je neskutečně plný, to by xiaguanu odpovídalo nejvíce. Silné působení na vnímání i tělo - dodá nesmírnou energii, po tomto čaji cvičím s o třetinu větší výdrží. Dochuť dlouhá, taktéž poměrně hrubá, drhne v krku při polykání. tabákovitost rychle upadá, primární působení bylinných prvků, vedlejším složkám dominuje dřevitá chuť, náznaky ovoce, bez výraznějšího působení pro určení typu. Závěr čistě bylinný s náznakem buku.

    7-8.nálev 95°C/130/250s – žlutavý nálev, výrazný pokles chutí, tabák a svíravá hrubá - tyto složky ustoupily, základ je mírný, bylinno-dřevitý, chuť je vcelku vyvážená, mírný příjemný nálev. Žádné chutnější vzácnější tóny nejsou cítit, monotónní průběh. Dochuť středně dlouhá, bylinná s výrazným dřevitým podtextem, jako nasušené tvrdé dřevo.

    9.nálev 95°C/300+s - poslední nálev, louhováno cca přes hodinu, zchladlý nálev silou srovnatelnou k 6. nálevu, pouze dochuť bídná, bez síly a základu, velmi krátká.
    nadobi
    nadobi
    Mokrý list drobnější s větším množstvím větviček, místy opravdu velký, tuhý, žilkovatý list, většinou ne celý, ale lámaný.
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Závěr: Ne zcela typický puerh, složení listu z Huang Pian - více bylinných složek v celku. Primárně určeno pro Tibet, nejlepší variantou přípravy by bylo vaření, nebo jednonálev s delším časem louhování. Při použití většího množství listu na malý objem je celek enormně tabákový s hutnou nahořklou dlouhotrvající dochutí, extra nálevy pro bezesné noci :-) Zajímavý kousek s odlišným působením a chuťovými projevy oproti klasickým puerům, Huang Pian se v celku krásně promítá, ty bylinno-dřevité tóny jsou příjemnou změnou.

    Cena: $2,9 / 250g

    Prodejce: Chawangshop