Heicha
Heicha - jsou tmavé čaje tvořící samostatnou kategorii. Tyto čaje prochází dodatečnou oxidací a mají většinou podobně jako pu-erh předpoklad k dozrávání v průběhu času. Tento čaj pochází až na vyjímky z Číny (provincie Guangxi, Anhui, Hunan, Hubei, Sichuan) a chuťově se značně liší dle lokalit, procesu výroby a výrobců.
2010 Sichuan Yibin Tuo Cha
Info od prodejce:
(100 g hnízdo (tuocha) z čínské provincie S´-čchuan od Yibing Tea Factory Sichuan Yibin Tuo Cha 2010, čaj s pěkným čistým nálevem, lehkým nádechem po rozinkách a v ústech sládnoucí; každý vypitý šálek tohoto čaje silně a nekonečně medově voní...)
(info z dobrých čajů)
Osobní poznámky: Neskutečně zajímavý a silný kus ze Sichuanu. Na tento Heicha budu dlouho vzpomínat. Patří mezi Heicha, které jsou chutí spíše do zelena, je to jako mladý vegetální puerh, ovšem s poměrně agresivní, živou složkou, chce to opravdu mírné dávkování, nebo velmi rychlé prolévání, doporučil bych i nižší teplotu vody. Při přestřelení doslova buší srdce. Strašně snadno se přelouhuje, proto co do praktičnosti, není vhodný pro začátečníky. Když tomuto čaji věnujete čas, odmění se vám bezpočtem nálevů, doslova proléváte po celý den. Enormně energizující účinek, travnaté, vegetální projevy, lehká kouřovost. Barva nálevu je tmavší žlutá až zlatavá, drobný prach na dně misky. Mokrý list tmavší zelený, poměrně tuhý, odrostlé větší listy a stonky.
Cena: $3,5 /100g
Prodejce:
Chawangshop