Pu-erh
Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).
16.5.2011
Info. o čaji od prodejce:
původ: Thajsko
rok: 2010 (MFG 11/10)s
typ čaje: blend - čínský kvalitní sypaný Pu-Erh (shu) + thajský Cymbopogon citratus
kultivar: -
Suchý list voní převážně po tmavém pueru, pouze lehký citrusový nádech, celkově nepůsobí nikterak agresivně. Puerh a tmavé čaje, s různými příměsi dalších rostlin a bylinek, jsou tradiční asijskou záležitostí a v tomto případě (stejně jako u mandarinek s shu puerem) nesdílím názor, že se pěstitelé snaží zakrýt nekvalitní čaj. Jedná se o dobrou vyváženou směsku, která potěší a zahřeje.
Příprava:
Gaiwan 100ml,5-6g čaje, předehřev nádobí, po nahřátí listu lze vnímat ořechovou vůni spolu s jemnými citrusovými pachy.
1.nálev 100C°/15s - sléváme dle barvy nálevu, temná červeno-hnědá barva a příjemná zemitá vůně tmavého pueru. Chuť je v základu typická pro tmavé puery, ovšem se specifickými podtóny, velmi výraznými ořechovými prvky, v pozadí lehce vynikají citrusové tóny, které celku přidávají jiskru, velmi sladký nálev. Nálev postupně přechází z nepatrně zemité chutě do sladké oříškové chuti, čím dál více sládnoucí, postupně přibývá citrusová složka a zůstává v závěru jen ona. Aftertaste středně dlouhý, až dlouhý, zemitost zde není cítit vůbec, na jazyku jsou cítit ořechové tóny a dále po boku úst a na patře citrusové složky.
2.nálev 100°C/5s - sléváme prakticky okamžitě, tmavší barva nálevu, téměř neprohlédnutelná červeno-hnědá barva. Všechny složky jsou výraznější, krátká lehká zemitost rychle přechází do výrazných ořechových tónů, dlouho zůstává a pozvolna se prolíná s lehkými citrusovými složkami. Dochuť lehce nakyslá od citrusových složek, spolu se sladkým charakterem nálevu je to zajímavá kombinace, převládá ořechová plná dlouho doznívající chuť. Dlouhý chuťový zážitek! Tento nálev mi způsobil hřejivý pocit rozlévající se po tvářích a v hlavě.
3.nálev 100°C/10s - zalijeme opět vroucí vodou. O něco více temnější nálev, než v předchozím případě. počáteční zemitá složka již není takřka cítit, nejvýraznější je citrusovo-ořechová chuť, mnohem plnější, zajímavější, poměrně rychle přechází do výraznějších složitějších citrusových složek spolu se slabší, ale stále velmi výraznou nasládlostí. Dozvuk převážně citrusový, již i na jazyku lehce nakyslé tóny citrusů, v souladu s ořechovými prvky tvoří výtečný celek. Po přivonění k listu v gaiwanu lze cítit výraznou vůni citronové trávy, která potřebuje chvíli louhování, než projeví své chutě.
4.nálev 100°C/15s - opět temný neprohlédnutelný načervenalý nálev. Lehký úbytek výraznosti, ale příjemné sladění všech složek, zemitost již není cítit, citrusová chuť téměř překryje ořechovo-dřevitou složku, částečně utápí i nasládlou chuť. Dochuť plná dlouho trvající, převážně citrusová s ořechovými podtóny. Samotná citrusová dochuť je cítit velice dlouho. Celkově stále výrazně sladký nálev, specifická nakyslost patřící k citrusům je téměř na stejné úrovni.
5.nálev 100°C/20s - zaléváme neustále vroucí vodou, stále temný nálev, dle barvy čaj stále neubírá na síle. Opět posílení citrusové složky, naprosto převládá, po zemitosti ani stopy, lehká ořechová chuť v pozadí. Dochuť se zdá být slabší díky výrazné citrusové složce převyšující ostatní chutě. V pozadí lehce nasládlá ořechová složka, jinak naprosto převládá citrusová nakyslá složka.
6.nálev 100°C/45s - nálev se louhuje podstatně déle, světlejší, ale stále temná barva nálevu. Citrusová složka s převažující nakyslostí, ořechovost jen nepatrná, nálev již není tak plný, ale stále vynikající. Dochuť je také kratší, celkově středně dlouhá, převládá prakticky jen nakyslá citrusová chuť s lehce štiplavou téměř kořeněnou složkou připomínající citronovou kůru.
7.nálev 100°C/80-100s - podstatně slabší nálev, nálev je již průhledný (ne tak tmavý), jen lehké citronové štiplavé kořeněné tóny připomínající kůru citrónu. Dozvuk krátký, příjemně nakyslý citrónový.
8.nálev 100°C/5-8min - finální nálev, slabé citronové složky, dozvuk krátký, ale stále se vyplatilo tento nálev dělat, příjemná koncovka.
Příprava v konvičce je zajímavá, ale osobně mě baví spíše jednotlivé přechody chutí, než vše smíchané v jednom.
Osobní Závěr: Výtečná směs s dlouhotrvající chutí, výtečné pro povzbuzení, zahřátí i pochutnání, fascinující přechody chutí. Na první doušek lze poznat vyváženost Pueru a citronové trávy. Dobrý čajový základ + zajímavá příměs = kvalitní požitek z čaje. Doporučuji.
Cena: 99,-/50g
Prodejce:
Dobré čaje