Pu-erh

Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).

  • Puerh zelený mini Tuocha 2010

  • Vložil Tomáš Klouda 9.12.2013, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce:
    Zelený puerh nižší střední třídy slisovaný do úhledných malých porcí zvaných minituoči. Jedná se o čajovou směs z oblastí Menghai, Simao a Jingmai sklizenou z jara roku 2010.
    nadobi
    nadobi
    Suchý list slisovaný pevně do malých hlízdeček, zcela určitě se jedná o strojové lisování. Barva listu poměrně tmavě zelené barvy, místy jsou vidět stříbřité tipsíky. List na pohled není v malém hnízdečku špatný, je vidět celé listy, ne jen smačkanou drť, jako u mnoha levných minipuerů. Vůně je po otevření sáčku svěží, ovocná do meruňkova s travnato-tabákovým podtextem. Vážil jsem malá hnízdečka (bez obalu) a každé má o desetinu gramu jinačí hmotnost, váha se pohybuje mezi 5,5-6g/hnízdo.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vícenálevová příprava:
    Gaiwan 100ml, 5,5-6g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí - příjemná sladká meruňková vůně s náznakem travnatosti v pozadí.

    0.oplach. nálev

    1.nálev 100°C/30s – světlounký žlutavý nálev s poměrně velkým množstvím drobných částeček listů. Nepříliš výrazný nálev, nasládlý základ s náznakem travnatosti, základ neurčité ovocnosti. Dochuť kratičká, nasládlá, náznak neurčitého ovoce s náznakem travnatosti. Zelený puer nedává zatím do žádné síly do nálevu.

    2.nálev 100°C/40s – tmavší žlutavý nálev, hnízdečko se pomalu rozpadá, základ je o něco sytější, plnější, ale stále ne tak, jako bych čekal u dobrého pueru. Základ výraznější, evokuje více ocovné prvky, ale stále jen náznaky, meruňka, sladká složka, vedlejší tóny travnté, taktéž nedotažené. Aftertaste středně dlouhý, sladký, náznak meruňkové základové složky, travnaté nepříliš živé složky, celkově usedlejší nálev.

    3.nálev 100°C/60s – zlatavý nálev, stále velké množství částeček listů v nálevu. V gaiwanu je hezky vidět struktura listu, převládají malé částečky listů. Chuť je konečně plná, hezky výrazný a hutný celek, ovocné prvky evokující zralou meruňku, lehce cukerný základ, decentní vyvážené, ale plné travnaté složky s náznakem tabáku a ušlechtilé kořeněné složky. Závěr sladší, v chuti dominuje sušená meruňka. Dozvuk plný, dlouhý, sušené meruňky v základu, travnatost v pozadí, relativně jednoduché složení velmi výrazného působení. Závěr sladký, ovocný, v pozadí travnaté prvky s náznakem květin.

    4.nálev 100°C/120s – zlatavý nálev, výraznost víceméně jako v předchozím nálevu, ale ztráta živé a svěží chutě, opět takový nucený mdlý celek, základ meruňkový, sladký, podtext s náznakem travnatosti. Kořeněné složka i jiné vedlejší náznaky jsou zcela pryč. Dochuť ještě relativně dlouhá, ale ordinérní, meruňkový méně věrohodný základ s neurčitou travnatostí v pozadí.

    5.nálev 100°C/220s – výrazněji travnatý podtext s přibližně stejnou ovocnou ne zcela plnou složkou, lehounce svíravý základ, závěr chutě sladší, s primární travnatou složkou. Dochuť středně dlouhá s náznakem ovocnosti a s travnatostí v základu.

    6.nálev 100°C/350s+ – žlutavý světlý nálev, stále velké množství kalua zlomků listů v misce. prázdný nálev neurčité ovocné sladké složky, prázdná neurčitá travnatost v pozadí. Dochuť kratičká, sladká, neurčitě ovocná.
    nadobi
    nadobi
    Jednonálevová příprava:
    Konvička autorská keramika 500ml, 5,5-6g listu, 100°C, 8 minut louhování, předehřev nádobí, oplachovací nálev.

    Vůně: nepříliš výrazná, primárně je cítit rybina, lehce ovocná s náznakem tabáku.
    Barva: nutno rozmíchat vrstvy v konvičce, světlá žlutavá barva nálevu. Malý obsah zlomků listů v misce.
    Chuť: základ lehce svíravý, travnatého výrazného startu, ovocné těžší prvky s tabákovým náznakem. Celková chuť není nijak enormně výrazná, abych si tento kousek vychutnal, tak jak jej mám rád, hutný a plný, musel bych použít 2 tuochy, nebo poloviční konev. Z mého pohledu málo komplexní chuťové spektrum, pouze travnaté vedlejší tóny, na můj vkus výrazněji svíravé tělo, v základu ne úplně určité ovocné složky, těžší sladký prvek meruňky, závěrem prvky sušených meruněk. Lehce tabákovitý prvek v základu, poměrně hrubé náznaky dřevin v pozadí.
    Dochuť: Dochuť středně dlouhá, svíravá složka zde není přítomná, avšak dominuje výrazný travnatý podtext s nahořklým pozadím, překrývá ovocnou primární složku, náznak meruněk, nepříliš vyvážený celek. Později sladší tělo cukernatějších prvků s působením sušených meruněk, stále výrazné travnaté tělo. Po pár minutách mi v ústech chybí plnost a smysluplný hlubší základ. Poměrně hrubý nálev na žaludek, ochlazující efekt a povzbudivé působení.
    //zajímavé je, že další nálev, který jsem zkušebně provedl je po velmi dlouhém louhování příjemný, cca 15minut louhování, přičemž list byl zaléván vroucí vodou - zlatavá brava nálevu, hladké plné cukerné tóny po zralé meruňce, travnatost v pozadí výraznější, ale naprosto bez svíravosti. Dochuť dlouhá, vyvážená, primárně meruňková, lehce kořeněný podtext s decentní travnatostí - podstatně lepší podoba chutě i dochutě. Nemám dostatek tohoto čaje, abych provedl další testy, ale dobré chuťové složky jsou v nálevu až po úplném rozpadu hnízda, tedy by teoreticky pomohlo buď s nálevem míchat, nebo hnízdo rozkouskovat. Celek je přesto stále dosti travnatý, na ročník 2010 a malá hnízdečka bych čekal, že bude list trochu usazený a v chuti pestřejší prvky.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Mokrý list vybledlé zelené barvy, listy jsou lámané, ne však malé - listy rozčtvrcené, malé větvičky a drobounké tipsíky. Na pohled list nijak neoslní, na druhou stranu celek není tak drobný, jako u jiných puerů a konev se lépe čistí. Měkké křehké listy s mírně pilovitým okrajem.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Závěr: Minipuer nižší střední třídy, není to vyloženě špatná ani základová třída, jež se dá běžně zakoupit, ale na můj vkus mě čaj nezaujal ani výrazností, ani chuťovou kompozicí, jednonálev je i přes velký objem konve hrubý a vícenálev po většinu času nezajímavý a prázdný. Jako jedinou přípravu, kdy jsem čaj ocenil, shledávám zalití vroucí vodou do termohrnku a pro povzbuzení v práci - i z vůně čaje v termohrnku cítím nejen já, ale i kolegové rybinu. Poměrně zklamání.

    Cena: 86,-/10ks (60g)

    Prodejce: Unitea