Pu-erh
Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).
2010 Mengku Mengku Old Tree Raw Pu-erh tea 400 grams
Info od prodejce:
First Flush of Spring Mengku material
This is one of the more Premium blended cakes released by Mengku Rongshi this year. A blend of Mengku county teas, this cake consists of both plantation and a lesser quantity of wild arbor tea leaves. The blend creates a balanced taste with nice textured character. This cake consists of material from Geng Ma, Ban Dong and Big Snow Mountain.
If you are a fan of Mengku's Wild Arbor King or Mu Shu Cake you will likely find this to be as good or better than those.
Stone-Pressed by hand!
Net Weight: 400 grams per cake (7 cakes per stack in a bamboo tong wrapper)
Produced by Mengku Rongshi
Suchý list voní výtečnou květovo-medovo-tabákovou vůní, výrazné aroma, podmanivá vůně i přes obal. Koláč je lisován jen mírně, kusy lze oddělovat bez polámání i rukou. Obsah listu v koláči je kvalitní, nepoškozené dlouhé listy, mnoho stříbřito-zlatavých tipsů, ochmýřené listy. Barevně je koláč krásně sladěn, hraje zde stříbrná, šedá, zlatavá, tmavě zelená a hnědavá.
Příprava v tasteru
Taster 100ml, 2g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
Nahřátý list: pronikavý sladký odér, meruňkovo-bylinné složky, byliny mi evokují mátovou složku. Pouze náznak tabáčku, med schovaný za meruňkou.
Vůně nálevu: sladká, meruňkový nádech, jako pěna při výrobě marmelády, lehounce mátové pozadí.
Barva nálevu: tmavší žlutavý nálev, minimum prachu na dně misky.
Chuť: plný sladký nálev, jemná tabáková složka, bylinné pozadí a meruňkový základ. V chuti je mátová složka neznatelná, dominuje příliš mnoho tónů, závěrem slabý medový náznak.
Dochuť: dozvuk dlouhý, stabilní, plynulý přechod z chutě, zde tabák cítit není, tóny pampeliškového medu, později výraznější meruňky. Bylinná stopka s nasládlým meruňkovým závanem.
Vícenálevová příprava:
100ml yixing konvička, 6-7g listu, voda filtrovaná v Britě, předehřev nádobí, oplachovací nálev.
Počet nálevů: 8-14. Teplota vody: 95°C. Doby louhování: dva způsoby.
Velejemné žlutavé nálevy rychlým sléváním: první nálev cca 20s, poté již okamžité slévání. Lahodné konstantní medovo-ovocné tóny, lehké, osvěžující, top přo návštěvy, ukázková příprava shengu a prezentace charakteru, vše jemné, vybalancované, dozvuk dlouhý. Ale není to to, co tento čaj dokáže dát a co mě svádí. Je to bez výtky, rád jej takto připravuji s postupným zvyšováním doby louhování. ALE níže si jej připravuji častěji:
Plné mírně svíravé oranžové tupláky: První nálev 25-30s, poté 15/25/40/60/120/250/300s+ - nálevů je 8, je to o dobrých 4-5 nálevů méně, než při výše popsané přípravě, ale zde má čaj opravdové zkapalnění meruněk, výrazný živý lehce kořeněný tabák, sladké medové tóny s kontrastem lehké svíravosti. V průběhu zalévání svíravost odeznívá, stejně jako tabák, poslední nálevy jsou srovnatelné, jako při něžných přípravách viz výše. Ale doba doznívání - dávám si např před posilovnou, před jízdou na kole - sice je silný a vysušuje ústa, ale...dodává sílu, dodává lahodný šmak po celou dobu výkonu, takže hodinu jsem posilovně - a stále cítím pu-erh! Lahodný kus, skvěé jsou obě přípravy, všestranný čaj, který má velký potenciál, jenže nevydržím jej nedopít :)
Mokrý list tmavší zelené barvy, tužší struktura, mnoho tipsů :-)
Cena: 10,71/400g
Prodejce: Yunnan Sourcing