Pu-erh

Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).

  • 2010 Mengku Mengku Old Tree Raw Pu-erh tea 400 grams

  • Vložil Tomáš Klouda 1.7.2018, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce:
    First Flush of Spring Mengku material
    This is one of the more Premium blended cakes released by Mengku Rongshi this year. A blend of Mengku county teas, this cake consists of both plantation and a lesser quantity of wild arbor tea leaves. The blend creates a balanced taste with nice textured character. This cake consists of material from Geng Ma, Ban Dong and Big Snow Mountain.
    If you are a fan of Mengku's Wild Arbor King or Mu Shu Cake you will likely find this to be as good or better than those.
    Stone-Pressed by hand!
    Net Weight: 400 grams per cake (7 cakes per stack in a bamboo tong wrapper)
    Produced by Mengku Rongshi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Suchý list voní výtečnou květovo-medovo-tabákovou vůní, výrazné aroma, podmanivá vůně i přes obal. Koláč je lisován jen mírně, kusy lze oddělovat bez polámání i rukou. Obsah listu v koláči je kvalitní, nepoškozené dlouhé listy, mnoho stříbřito-zlatavých tipsů, ochmýřené listy. Barevně je koláč krásně sladěn, hraje zde stříbrná, šedá, zlatavá, tmavě zelená a hnědavá.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Příprava v tasteru
    Taster 100ml, 2g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
    Nahřátý list: pronikavý sladký odér, meruňkovo-bylinné složky, byliny mi evokují mátovou složku. Pouze náznak tabáčku, med schovaný za meruňkou.
    Vůně nálevu: sladká, meruňkový nádech, jako pěna při výrobě marmelády, lehounce mátové pozadí.
    Barva nálevu: tmavší žlutavý nálev, minimum prachu na dně misky.
    Chuť: plný sladký nálev, jemná tabáková složka, bylinné pozadí a meruňkový základ. V chuti je mátová složka neznatelná, dominuje příliš mnoho tónů, závěrem slabý medový náznak.
    Dochuť: dozvuk dlouhý, stabilní, plynulý přechod z chutě, zde tabák cítit není, tóny pampeliškového medu, později výraznější meruňky. Bylinná stopka s nasládlým meruňkovým závanem.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vícenálevová příprava:
    100ml yixing konvička, 6-7g listu, voda filtrovaná v Britě, předehřev nádobí, oplachovací nálev.

    Počet nálevů: 8-14. Teplota vody: 95°C. Doby louhování: dva způsoby.

    Velejemné žlutavé nálevy rychlým sléváním: první nálev cca 20s, poté již okamžité slévání. Lahodné konstantní medovo-ovocné tóny, lehké, osvěžující, top přo návštěvy, ukázková příprava shengu a prezentace charakteru, vše jemné, vybalancované, dozvuk dlouhý. Ale není to to, co tento čaj dokáže dát a co mě svádí. Je to bez výtky, rád jej takto připravuji s postupným zvyšováním doby louhování. ALE níže si jej připravuji častěji:
    Plné mírně svíravé oranžové tupláky: První nálev 25-30s, poté 15/25/40/60/120/250/300s+ - nálevů je 8, je to o dobrých 4-5 nálevů méně, než při výše popsané přípravě, ale zde má čaj opravdové zkapalnění meruněk, výrazný živý lehce kořeněný tabák, sladké medové tóny s kontrastem lehké svíravosti. V průběhu zalévání svíravost odeznívá, stejně jako tabák, poslední nálevy jsou srovnatelné, jako při něžných přípravách viz výše. Ale doba doznívání - dávám si např před posilovnou, před jízdou na kole - sice je silný a vysušuje ústa, ale...dodává sílu, dodává lahodný šmak po celou dobu výkonu, takže hodinu jsem posilovně - a stále cítím pu-erh! Lahodný kus, skvěé jsou obě přípravy, všestranný čaj, který má velký potenciál, jenže nevydržím jej nedopít :)
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Mokrý list tmavší zelené barvy, tužší struktura, mnoho tipsů :-)
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Cena: 10,71/400g

    Prodejce: Yunnan Sourcing