Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

Nepál Kuwapani First Flush, KP-1 Makalu Tippy



14.5.2010
Forma: Celolistový
Zahrada: Kuwapani
Sklizeň: 1. sklizeň
Rok: 2010
Lot: KP - 1
Značka: Clonal, tippy
Země původu: Nepál

První zástupce nepálských čajů z první sklizně tohoto roku, dodání do ČR se opozdilo kvůli sopečnému popelu z islandské sopky. Jedná se o velmi ušlechtilý celolistový (s velkým počtem tipsů), ručně zpracovaný čaj světlého nálevu, jarní svěží a delikátní chuti s květinovo-muskatelovým ovocným aroma.


Suchý list Vás po otevření zcela zasáhne svou ovocno-květinovo-lehce muskatelovou vůní. Vůně, čerstvost a svěžest tohoto čaje prostoupí celou místností.
Čaj je možno připravit v konvičce, ale pro prožití těch nejlepších chutí doporučujeme gaiwan. Je vhodný také pro lepší vnímání vůně.


Na 100ml použijeme 4-5g čaje. Bez oplachovací nálevu.

1.nálev: 10s/90°C světlá barva nálevu, velmi intenzivní ovocná chuť s lehkým náznakem květinových prvků. Dlouhá ovocná dochuť již při prvním nálevu, trvající několik minut! Nenechte se připravit o čichové zážitky a po slití čaje z gaiwanu přičichněte k jeho víčku - ucítíte neskutečné vůně které Vás přenesou pryč od stresu.

2.nálev: 15s/90°C tmavší nálev, chuť nabírá jiný rozměr, "ztěžkla" a duchuť se prodloužila, tóny přezrálého ovoce a nepatrné květinové tóny. Aftertaste je nyní výraznější, velmi dlouhá ovocná příchuť na patře.

3.nálev: 20s/90°C oproti prvnímu nálevu výrazně tmavší barva (viz foto) chuť identická jako u 2. nálevu.

4.nálev: 35s/90°C chuť nepatrně pestřejší ovocná se špetkou kořeněné příjemné příchuti. Dochuť lehce slabší.

5.nálev: 45s/90°C celkově slabší chuť i dochuť, stopy muskatelového aroma.

6.nálev: minuta/90°C těžká ovocná chuť s krátkým dozvukem a vcelku silnými muskatelovými tóny.

7.nálev: 2 minuty/100°C kupodivu se čaj ještě vzpamatoval a dal vše co v sobě ještě ukrýval. Příjemný plný nálev s ovocnou chutí a krátkou dochutí s lehce muskatelovými tóny.


Další varianta je příprava v konvičce (lépe malé objemy - max 200ml), nadávkovat velké množství čaje a jen prolévat horkou vodou, tento způsob Vám přinese velké množství dobrých nálevů.



Tento čaj je jeden z našich tipů pro Vás. Nevšední zážitek, oproti minulému roku výrazně lepší, perfektní vzhled lístků a dlouho trvající dochuť - to vše jsou klady tohoto čaje. Záporně není co označit, chuť je dokonale sladěná. Cena je jako u všech FF (první sběr) vyšší, ovšem po ochutnání již víte proč, za ten zážitek tento čaj opravdu stojí - člověk by si řekl, že tento skvost vkůli své jedinečné chuti ani nemůže být černý čaj.