Pu-erh

Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).

  • 2010 Haiwan Lao Tong Zhi 9988 (101) Ripe Puerh Brick 250g

  • Vložil Tomáš Klouda 19.3.2017, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce:
    Since the Haiwan's "99" series product is put into operation in 2008, has been praised by customers. The material of this "99" series premium ripe puerh brick is from Menghai area. Dark red tea liquor with thick milky flavor, soft and creamy, full and heavy in mouth with slightly woody taste and sweet aftertaste.
    An excelent blend ripe puerh tea from Haiwan Tea Factory, good for drink now without "dui wei". Limited product - Every wrapper was marked with a number.
    Manufacturer : Haiwan Tea Company
    Production date : 28/01/2010
    Weight : 250g
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi    Cihla lisovaná silněji, nutné opatrné porcování - nejvhodnější je zabodnutí nože do středu a postupné oddělení na dva ploché kusy, které lze dále rukou lámat na potřebné lisované dávky. Suchý list tmavý, drobnější, je vidět vybrané drobné listy, není to přímo gong ting, ale moc dobrá směs listu, nazlátlé tipsy, malé množství větviček, převládají drobné kroucené drátky. Hnědo-černá barvy, odstíny šedé. Vůně je příjemná, vůbec ne pronikavá zemitá - naopak příjemně krémová s ořechovým tělem.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Příprava v testeru
    Tester 100ml, 1,5g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
    Nahřátý list: pronikavá těžká, přetěžká vůně, překypující plností, ořechový základ s vůní suché melty, při delším propaření těžké jemně aromatické dřeviny, mahagon, či africké dřeviny (wenge - při vícenálevu jsem si tohoto detailu nikdy nevšiml).
    Vůně nálevu: krémová s dřevito-ořechovým plným tělem.
    Barva nálevu: tmavá téměř neprůhledná, krásný jiskrný nálev, hnědo-rudá barva, na dně misky drobný prach.
    Chuť: kulatá chuť, bez jediné stopy svíravosti, těžké sladko-nahořklé prvky, prní dopad vzadu na jazyku - mohutná síla, intenzita ořechů - vlašáky - dřeviny se postupně rozlévají po stranách jazyka až na stěny úst, na patře a na středu jazyka příjemná rozlévající se krémovost s příjemnou nasládlou chutí, dokonalé sladění, jako bych pil smetanový nápoj s ořechy z dřevěného exotického poháru :-)
    Dochuť: dochuť plynule přechází na totožnou vlnu, po chvilce od polknutí ještě petřejší tóny. Vedle ušlechtilé jemně aromatické dřeviny (africká tmavá tvrdá dřevina) a ořechovosti (vlašský ořech), je přítomna také příjemná hutná složka pražených obilnin - jako melta. Příjemná krémovost v pozadí, postupné sládnutí, v samém závěru (po min 15minutách) zůstává pouze krémovost na patře a dřevitost na jazyku, ta nejzajímavější aromatická složka již vyprchala, zbývají pouze pozůstatky ořechů (skvělé k vánočnímu cukroví, rohlíčkům s těmito ořechy - krásně k sobě ladí! :-) ).
    //list snesl ještě jedno zalití a dal další plnohodnotný nálev. Velká výdrž.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vícenálevová příprava:
    Yixing konvička 250ml, 6g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí, nultý oplachovací nálev.

    Doby louhování: 25/15/25/35/55/85/140/230/300+s
    Celkem 9 nálevů. První nálev tmavý, ale ještě průhledný, další již "jako bota". První nálev chuťově mírnější, ořechovo-krémové tóny, bez zemitosti, bez hořkosti, sladké tělo. Další nálevy se jen bez starosti prolévají - konstantní hutné a velmi tmavé nálevy - je důležité pořád zalévat vroucí vodou. Od druhého nálevbu je také potřeba hlídat si dobu louhování, v podstatě je třeba hned slévat, jinak je základ jemně svíravý s výraznější hořkostí. Zcela přelouhovat nejde, čaj je stále dobře pitelný, ale je hrubší, což nechceme. Od právě zmiňovaného druhého nálevu začínají výbuchy plných překypujících chuťových složek, je cítit soubor ořechů, hlavně vlašské ořechy, ale ne tak výrazně jako u jiných tmavých puerů je zde prostor pro další - mezi tím i určitá pražená složka (jako nesolené pražené mandle), para ořechy, místy syrové buráky. Nejlepší na tom všem je dochuť, předlouhá a nádherně krémová až smetanová. Kontrast hutné ořechové těžké míérně nahořklé složky se sladkou krémovou v pozadí. Některý silnější nálev, jako třeba třetí mi přišel až jako melta, hutný s prvky pražených obilnin, jen nepatrná zemitost. Dokonalá rovnováha. Hřejivý efekt, pozvbudivé účinky. Od sedmého nálevu začíná být barva opět světlejší, chuťově již upadá, ale je to příjemné stále tmavé ale jednodušší pití. Tahoun a skvělý kus na zimu! Cena v poměru s chutí a gramáží - velmi dobrá.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list měkký, drobný, pouze ojediněle velký list. Hezký drobný kvalitní list tmavá barvy.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Cena: 6 dolarů/250g

    Prodejce: Chawangshop