Pu-erh
Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).
Info od prodejce:
Premium quality ripe pu-erh from Laotongzhi
Since the Haiwan's "99" series product is put into operation in 2008, has been praised by customers. 908 is one of the most significant cake in "99" series. There appear more and more fake commodities, so this product adopts new security labels in 2010. 908 using the 2009 top grade material - many buds and lustrous leaves from the ecological tea garden in Menghai. Mr. Zou Bingliang is responsible for the product quality monitor. All the above make this classic premium mini cake has unique attraction. Enjoy now or mature for 3-5 years. The quality of this tea can be promoted after depositing a period of time. With quality improved, the value of the Pu’er Tea improved as well.
5 cakes in 1 pack.
Manufacturer : Haiwan Tea Company
Production date : 19/03/2010
Weight : 200g
Suchý list úhledný, vcelku pevně lisovaný koláč, drobné lístky - pravděpodobně Gong ting. Tmavý černo-hnědýlist s vysokým podílem zlatavých tipsů.
Vícenálevovávová příprava:
Skleněná konvička 90ml, 8g listu, předehřev nádobí – překrásná plná vůně - komplexní ořechové tóny se smetanovým pozadím a s ušlechtilou dřevitou složkou tvořící podtón.
0.nálev – oplachovací nálev.
1.nálev 100°C/20s – velice tmavá, jiskrná rubínovo-černá barva nálevu.Vůně ušlechtilá, dřevitá. Chuť hutná, hladký průběh, fascinující výraznost ušlechtilých dřevin - výrazný orvek akátu. V pozadí výrazná krémová složka a intenzivní ořechové prvky. Jemně nahořklý základ (črstvé vlašské ořechy) s nasládlým tělem. Plný sladký ořechový závěr se smetanovou koncovkou. Aftertaste středně dlouhý, plný, ořechové podtóny se základovou dřevitou ušlechtilou chutí - vytříbený celek bez agresivních prvků. Krémové vedlejší složky po celou dobu doznívání - závěr vyloženě smetanový - jogurt s ořechy :-)
2.nálev 100°C/5s – okamžité slévání, nyní temný neprůhledný nálev černo-rudé barvy. Neskutečně komplexní a plný nálev, tóny dřevin rozprostřené do příjemného vyváženého celku, tvoří příjemnou ozdobu s ořechovými tóny, méně nahořklá složka, kakaové podtóny, závěr zcela čokoládový, plné tóny hořké čokolády s lehkou krémovou složkou. Dozvuk extrémně plný, dlouhý průběh doznívání, zpočátku kakaovo-ořechové tóny s dřevittostí v pozadí, později sládnutí a zhutnění - výrazná hořká čokoládová chuť se smetanovým podtónem - nyní nepůsobí jako jogurt, ale jako výrazná krémová čokoláda. Fascinující nálev - kakaové boby je cítit dlouhou dobu po vypití.
3.nálev 100°C/5s – temný neprůhledný nálev bez kalu, či jiných časteček - nepoužívám sítko. Opětovné zvýraznění jednotlivých tónů, mocné kakaové a čokoládové tóny překrývají původní složky, dřevité a ořechové prvky tak tvoří pouze příjemný dodatek k tak mocnému celku. V závěru opět krémový podtón zjemňující čokoládovou chuť. Dochuť dlouhá, intenzivní čokoládová chuť - jako vysokoprocentní podíl kakaa - výrazná již od na náběhu dochutě, místy probleskne čistá hořká čokoláda na vaření, závěr smetanový, ale tato složka je slabší, trochu otevírá prosto pro rozvinutí i ořechových složek. Extra dlouhé kakaové tóny po vypití.
4.nálev 100°C/15s – opět nepatrně pozměněný nálev, nyní je začátek lehce kávový - jako ořechové kapučíno - včetně krémové složky. Přechod na čišté kakaovo- čokoládové tóny s lehounkou pražeností, závěr s hořkou čokoládou a jemnými dřevitými prvky, stále nepatrnými díky výraznému celku, ale výraznějšími, než v minulém nálevu. Aftertaste hutný čokoládový - mléčná čokoláda s oříšky, fascinující celek, v závěru přechod na hořkou čokoládu s výraznějšími ořechovými prvky - vlašské ořechy - koncovka kakaová. Nyní je krémová složka v závěru již jen nepatrná, ale stále zjemňuje celek.
5.nálev 100°C/30s – totožný nálev, jako předchozí. Nepatrně odlišné složení čokoládových celků a přechodů, ale v podstatě totožný výsledek.
6.nálev 100°C/50s – nepatrně světlejší nálev, ale stále ztěží průhledný. Chuť se směruje znovu zpět k ořecho-dřevitým prvkům, čokoládová chuť se znenadání téměř vytratila, kakaové tóny stále přítomné, ale jsou nepatrné. Nálev již není tak oslnivý, výrazné ořechové prvky s dřevitými tóny jsou příjemné, ale působí již průměrně, ordeinérně, jednoduše. Lehoučká nasládlá krémová koncovka. Dochuť stále poměrně dlouhá, ořechová, lehounce krémový podtón, mírná kakaová vedlejší chuť. Prázdnější celek oproti minulým nálevům, ale stále uspokojivé tóny.
7.nálev 100°C/150s – průhledný červeno-hnědý nálev. Ořechovo-kávové tóny, lehká dřevitá ordinérní vedlejší složka, v závěru pak více dřevité, stále plné primární složky. Dozvuk středně dlouhý, poměrně prázdný celek, ořechový s nepatrnou krémovou složkou, nyní bez hořkosti, sladký charakter, závěr lískovo-ořechovo s neurčitou dřevitostí.
8.nálev 100°C/350s – hnědý, průhledný, ale stále dost tmavý nálev. Chuťově prázdný nálev, pouze ořechové tóny, sladký charakter. Ordinérní nezajímavý celek, Dozvuk krátký, sladký základ, lehká ořechová neurčitá složka.
Vylouhovaný list krásného vzhledu, tříděná velikost listu, velké množství tipsů, malé drobné lístky, kvalitní mladé listy.
Závěr: Vynikající, plný a komplexní shu puer, naprosto bez negativních prvků, sekunda +/- neovlivní hladký průběh chutě, dlouhá pestrá dochuť - podařený čaj - dle mého úsudku vyšší střední třída, na takové to procítěnější popíjení :-))
Cena: 6,40dolarů/200g
Prodejce:
Chawangshop
//vzorek z
Jinozemě