Pu-erh

Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).

  • 2010 Da Xue Shan Raw Pu-erh

  • Vložil Tomáš Klouda 27.2.2022, autor Tomáš Klouda


    caje
    caje
    caje
    caje
    Info od prodejce:
    Menglong TF make this limited-edition small raw cake with high mountain spring tea from Zhenkang County where is very closed to Big Snow mountain. Traditional method and tight compression give very good potential. Pure golden infusion, strong flavor, suitable for long-term aging!
    Manufacturer : Menglong Tea factory
    Harvest Area : Zhenkang
    Production date : 10/04/2010
    Weight : 100g
    caje
    caje
    caje
    caje
    caje
    caje
    Suchý list voní ovocnými prvky s náznakem tabáčku, mírně kořeněné prvky dávají pocit těžších prvků zralých blum a lesních plodů, kanadské borůvky - značně sladký celek. Koláček malý, pevně lisovaný, bez nožíku není šance rozdělat. Velké množství tipsů, list na povrchu i uvnitř kvalitní, podlouhlé nelámané silnější drátky. Barva je tmavá, převážně šedo-hnědavá s nazlátlými tipsy.
    caje
    caje
    caje
    caje
    caje
    caje
    caje
    caje
    Příprava v tasteru
    Yixing 100ml, 6g listu, 95°C horká voda, jihlavská kohoutková voda přefiltrovaná přes Britu.
    Nahřátý list: Zpočátku je cítit neurčité dřeviny a kompoty. Později blumy, ostružiny, francouzský krém z jedlých kaštanů, kandovanou kůru pomela. Sladko-nakyslé tělo, sládnoucí vůně v nahřáté konvičce až k medovicovému medu.
    Vůně nálevu: procítěná, ovocno-kořeněná vůně, bez kouře, jen náznak tabáčku. Cítím blumy, tmavou mirabelku, ostružiny, marmeládovitý podtext, velmi sladké projevy s těžším uzrálejším charakterem, který se promítá do tmavších, těžších plodů.
    Barva nálevu: Tmavě oranžový, později zlatavý nálev. Minimum zlomků, jen nepatrný podíl prachu z porcování. Jiskrný a až viskozní, hutnější, nálev.
    Chuť: Mírně svíravá chuť na počátku, silně kořeněné tabákové prvky, muškátový ořech, peckovice blum a švestek, lehký nádech kakaa v pozadí. Druhý a třetí nálev otevírá vigrinský tabák, podstatně menší hořkost, dřeviny akátu, povidla, borůvky a blumy. Třetí až pátý nálev nalézám v chuti borůvky, vodovější ostružiny, sušené fíky a kakao. Pátý až sedmý nálev příjemné medovo-ovocné nuance, neurčitější a méně pestrá paleta chutí, ale stále vydatný výsledek a plné tělo. Osmý a devátý nálev již louhuji v rámci minut a složky jsou dřevité, nugát, sladké sloce, chutě místy až do různých sladkostí - jak cukerné plněné alá pendreky od Hariba, nebo Jojo Pajpky - stejná kyselkavo-sladká ovocná složka v ústech.
    Dochuť: Po polknutí je cítít tabáček, výběrové nesířené tmavé sultánky rozinky s kořenou složkou, povidla s kakao, silnější hořkost. Extrémní výraznost a jen pozvolné změny v chuti, po mnoha minutách se celek na patře a na jazyku odlehčuje, sladkost začíná od přední části jazyka, jde do medu, blum, kanadských borůvek a ostružin. V dalších nálevech s střídají čerstvé ovocné prvky se sušenými plody, sladkostmi, těžší kakao/nugát, místy zkrystalizovaný, nebo medovicový med - připomíná to medovicový med přímo z plástve . Silný, energizující výsledek. Hutnější projevy mi u shengu sedí i přes zimu. Tento kus je silně povzbudivý a kupodivu mírně hřejivý.
    caje
    caje
    caje
    caje
    //Hořkost v prvním nálevu - vysledoval jsem ve shiboridashi příčinu - zalisovaný kus se poměrně rychle rozpadá, tak je potřeba opravdu kratší louhování, hořkost je pak příjemná, akorát. I přes pocitově horší oddělování listu od koláčku je objemný list po zalití rychle oddělen působením vody. Člověk se pořád učí. Každopádně je to sheng jak se patří, silný, velmi silný účinek, po kofeinové pauze po Covid-19 Delta kdy jsem ztratil čich a chuť se mi doslova až motá hlava, doslova pocit zčajování a dobré nálady.
    caje
    caje
    caje
    caje
    caje
    Mokrý list velmi kvalitní nelámaný, vybledlé zelené, olivové barvy. Mnoho špičatých tipsů, malých i velikých, totéž listy, jak velké široké, tak drobné buclaté, křehčí struktury.
    caje
    caje
    caje
    caje
    Cena: $2,9 / 100g

    Prodejce: Chawangshop