Polozelený čaj

Polozelené čaje - skupina jíž charakterizuje tradiční způsob zpracování, zahrnující zavadání lístků na prudkém slunci a oxidace následovaná rolováním. Obecně stupeň oxidace dosahuje 8 % až 85 % (světlý/tmavý oolong). Chuť polozelených čajů se výrazně liší v závislosti na pěstování a způsobu zpracování, kdy se některé oolongy například praží, nebo archivují. Může být sladká a ovocná s medovou vůní, hutná s dřevitými a praženými tóny nebo osvěžující s květinovým aroma. Různé sorty oolongů se zpracovávají odlišným způsobem, ale tvar listů bývá v zásadě dvojí: buď jsou lístky volně zohýbané (dračí formy), nebo pevně svinuté do malých kuliček s koncem stonku. První způsob svinovaní je tradičnější.

2010 Wu Yi Da Hong Pao Gu Shu Wild tree (300-400 years)


25.7.2011


Vzorek nesmírně kvalitního a ceněného čaje od pěstitele, který celý život vyrábí a popíjí pouze Shui Hsien a Da Hong Pao. Opravdový skvost, který se těžko najde.


Suchý list špičkové kvality, místy prosvítají zelenější listy. Velké neporušené listy. Vůně pražená, výtečná, s těžšími až povidlovitými prvky, jen se sbíhají sliny.


Příprava:
Gaiwan 150ml/5g listu, předehřev nádobí - list se ve vyhřátém gaiwanu rozvoní těžkou mocnou praženou vůní s hladkou vůní přezrálého ovoce.


1.nálev 95°C/30s - po zalití se po místnosti linou omamné pražené prvky s lehce kořeněnou složkou a pronikavou těžší ovocnou vůní. Tato ovocná vůně ovšem po zalití není tak těžká, jako při suchém listu, je více svěží. Barva nálevu žlutavá. Chuť neuvěřitelně vyvážená, základ tvoří pražená složka, která ovšem nijak nevyčnívá, velice sladký charakter nálevu, pestrá ovocná složka připomíná tóny mezi švestkou, li-či a broskví, místy probleskne medová chuť. Jemná kořeněná složka, která tvoří "třešničku na dortu". Jednotlivé složky se vzájemně doplňují, jsou stejné výraznosti, postupně nálev sládne a přechází do plných dlouhotrvajících ovocných složek. Aftertaste skutečně velmi dlouhý, zpočátku převládá jemná pražená a kořeněná složka, postupný přechod na ovocné prvky, které doznívají neskutečně dlouho. Povidlovité složky a tóny zcukernatělého medu a ovoce, velice složitý celek. Tento čaj má zahřívací efekt.

2.nálev 95°C/20s - konstantní žlutavá barva nálevu, pražená složka není tak výrazná, chuť zpočátku smetanově jemná s lehkou praženou složkou, pozvolné sládnutí, nepatrné kořeněné složky (slabší, než v minulém nálevu), postupný přechod na intenzivní ovocné složky, stále sládnoucí chuť, která vyvrcholí u medových prvků a povidlovitých složek. Neuvěřitelně pestré složky, kde mozek pracuje na plný výkon, aby zaznamenal široké spektrum tónů. Dochuť velice sladká, není zde již téměř patrná pražená složka, jemný, smetanově jemný start se sladkým základem, dlouho doznívající pestré ovocné složky, v závěru povidlovité těžší tóny.

3.nálev 95°C/30s - konstantní nálev, jediná zaznamenaná změna byla opětovné zvýraznění kořeněné složky a výraznější ovocné složky, jinak stále dlouhotrvající ovocné chutě, dozvuk řádově v desítkách minut.

4.nálev 95°C/40s - smetanově jemný start trvá, nálev s pestřejšími složkami - kávovo-kakaový dozvuk s příjemnými praženými podtóny. Dozvuk začíná na mocné ovocné těžké spletité chuti a končí taktéž tmavší kakovo-praženou složkou.

5.nálev 95°C/50s - nálev směřuje k tmavšímu charakteru, zajímavý přechod, ovocné složky nahrazují ořechové tóny s dřevitým podtónem, praženým základem a kávovo-kakaovým dojezdem. Ovocné povidlovité složky však stále trvají, nálev je tak pestřejší než kdy předtím. Dochuť dlouhá a zajímavá, tmavší, příjemná lehká pražená složka s těžkou ovocnou chutí a tmavým kávovým dojezdem.

6.nálev 95°C/120s - konstantní barva nálevu, chuť nepatrně slabší, pestrost také zaznamenala úbytek, stále plné složky, ale v poměru s minulými nálevy je ústup znát. Ovocnost méně pestrá, základ již netvoří sladká složka, ale pražená tmavší složka s ořechovo-dvěřitým základem, kořeněná složka v pozadí, ovocnost je cítit pouze místy a není tak pestrá, ale v závěru je cítit výrazná povidlovitá chuť. Tento přechod bych neviděl jako pokles výraznosti, ale přechod na tmavší složky, jedny chuťové prvky ustupují druhým. Aftertaste stále dlouhý, méně pestrý, ořechový základ s dřevitými podtóny - finální jemná ovocnost.

7.nálev 95°C/180s - celkový pokles výraznosti, ovocnost tvoří podtón, na začátku chutě poměrně výrazná ovocnost, jemná, postupně chuť těžkne a přechází do kávových pražených dřevitých tónů, v závěru slabá povidlovitá složka. Dochuť stále dlouhá, podstatně tmavší, těžší, dřevité a lehce kořeněné tóny s ořechovou složkou (lískové ořechy) s lehounkou ovocností.

8.nálev 100°C/250s - velké snížení výraznosti nálevu, jednoduché složky, místy probleskne povidlovitá chuť, nejvýraznější je ořechovo-dřevitá složka. Aftertaste středně dlouhý, nevýrazný, s omezenými prvky ořechů a kávy.

9.nálev 100°C/350s - mírná chuť s příjemnými jednoduchými složkami, příjemný dojezd, za skvělými nálevy. Dozvuk krátký.


Závěr: Čaj vydržel úctyhodných 9 nálevů ve 150ml gaiwanu. Komplexní dlouhotrvající chuťové prvky mě uvolnily a dodaly svěžest a sílu. Toto Da Hong Pao bylo zatím nejlepší, jaké jsem kdy ochutnal. Půl hodiny jsem vychutnával jediný nálev. Na tomto čaji by se dalo vyzkoušet vícero možných příprav, bohužel jsem měl pouze vzorek. U tohoto čaje se vyslovila spekulace o autenticitě názvu. Nevidím důvod, proč by pěstitel v tak malém prodeji lhal, chuťově mě čaj jen přesvědčil o špičkové kvalitě.


Cena: zakoupeno přímo u pěstitele.


Tímto bych rád poděkoval uživateli MiguelCZ za jedinečný vzorek!