Pu-erh
Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).
Info od prodejce:
2009 Xinghai "Phoenix" Ripe Pu-erh tea Mini cake * 100 grams
Xinghai tea factory of Menghai is one of the classic producers of Ripe Pu-erh tea. This tea was pressed from high grade Gong Ting and 1st grade fermented tea from 2008. The Dragon cake (Yellow Label) is slightly lighter fermentation and carries a slight bitterness and stronger "cha qi". The Phoenix cake (Red label) has a higher degree of fermentation and feels more smooth and soft. Both will age well, the Dragon cake being lighter fermentation will age more gradually.
This listing is for the Red label "Phoenix" cake only!
Osobní poznámky:
Malý 100g koláček v elegantním balení, svého času byl i v ČR nabízen a to pod poněkud nadhodnocujícími popisy. Lze porcovat i rukou, odlomení není problém, drobný list nedrží tak pevně pohromadě. Barva je černá se zlatavými tipsy, drobné listy, drátky, mladé listy, výběrová třída. Vůně těžká, po mahagonu s náznakem kafru, čokoláda, lehce ořechová složka.
Předehřev nádobí a nultý rychlý oplachovací nálev.
Vůně je sytá, vlašské ořechy, nugát, hořká čokoláda, zcela nepatrný nádech dřevinek.
Barva je v prvním delším nálevu rudá, poté už neprůhledná do černa, až v posledních nálevech světlá. Není zde přítomen prach, který bývá u pevněji lisovaných kusů.
Chuť je mohutná, hořko-sladká, smetanově hladké projevy, jako čerstvé intenzivní neusušené vlašské ořechy se zjemňující smetanovou složkou. Hrají zde nuance mléčné čokolády a nugátu, lehce hořká okurka, nulová svíravost, dřeviny zcela v pozadí, prakticky neznatelné. V prvním a druhém nálevu silný kafr. od druhého nálevu dále vystřídal para ořech vlašský, menší hořkost, výrazná viskozita, rozlévání po celém patře a stěnách úst.
Dochuť se vyznačuje po polknutí velmi výraznou hořkostí, která se ale rychle mění a sládne, od kořene jazyka a od sanice doslova vlna sládnoucí mléčné složky, smetanový, krémový efekt, velmi lahodný, viskozní pocit na jazyku a na patře. Tóny lískových ořechů v karamelu, vlašská jádra se smetanou, čokoládové prvky v závěru (hořká čokoláda/kakao). Dochuť extrémně dlouhá, obzvláště u výrazněji nahořklých prvních dvou nálevů, poté je doba také velmi dlouhá, ale jemnější, vytříbenější.
Vylouhovaný list hnědo-černé barvy, drobný, poměrně tuhý list. Malé drátky mladých listů. Třída gong-ting ve spojení s první třídou listu - excelentní.
Výdrž je obstojná, ale tento kus není z nekonečných tahounů, drobný list dává prostě o nálev dva méně, než klasické blendy z vetších listů.
Stabilní zážitek, výdrž není nekonečná, ale požitek je skvělý, rozhodně skvělá volba pro opravdové pochutnání u shu pu-erhu, je přesně na mojí vlně. Sytý nálev, po vypití doslova překypuji, nemám hlad, jsem spokojen.
Cena: 3,80/100g koláč
Yunnan Sourcing