Pu-erh
Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).
Info od prodejce
Classic Xiaguan tuo, great for long-term storage
This is a re-creation of a clasics tuo designed to expose tourists to the Dali. This tea is entirely first flush of Spring tea and was processed and blended in the traditional Xiaguan manner. It is mentioned that Cang Shan spring water was used for the steaming process just prior to compression.
The "Wu Jin Hua" or Five Golden Flowers refers to a 1959 movie shot in the Dali area. For most Chinese people it was their first glimpse of a remote and exotic area populated by the Bai Minority. The back of the packaging shows a map of Er Hai lake in the Dali prefecture of Yunnan detailing the different areas around Er Hai featured in the movie.
Date: October 25th, 2009
Net Weight: 100 grams (Single 100 gram tuo)
Ingredients: Yunnan Large Leaf varietal sun-dried tea
Produced by Xiaguan Tea Factory
Suchý list voní tabákovo-ovocnou složkou, hnízdo je skálopevně zalisováno. List se zdá být větší, kvalitnější oproti řadovkám XiaGuanu. Barva listu je již podstatně tmavší, než v roce zakoupení - uzrálejší kus.
Příprava v degustační sadě
Degustační nádobka 100ml, 1,5g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
Nahřátý list: tabák, meruňky/broskve, peckovice.
Vůně nálevu: více do ovocna, meruňka, angrešt, nádech tabáku.
Barva nálevu: tmavě žlutá, až do oranžova. Na dně misky poměrně mnoho prachu.
Chuť: lehce svíravý start, výrazná tabákovost s nájezdem na těžkou ovocnou složku, mixuje se zde meruňka, angrešt a tmavší bluma. Soubor pronikavých a extrémně výrazných druhů ovoce. Oproti základním třídám Xia Guanu neshledávám v tomto kusu přílišnou kouřovost, je přítomna pouze lehce a v pozadí.
Dochuť: Po polknutí na moment výraznější hořkost spojenou s tabáčkem, lehounká svíravost, hořčičné problesky. Po minutce přechod na sládnoucí extra vydatné ovocné prvky. Sušená meruňka, kandované ovoce a místy i sladké hladké rozinky (závěrem za meruňkovým primárem). Dochuť sedá na patro, na kořen jazyka a působí desítky minut, tuto vlastnost silných shengů miluji a volím tento čaj na sport, do práce i do přírody, dlouho po jediném doušku dokážete prožívat doznívající tóny.
Vícenálev Yixing 100ml, 5g listu, vícenálev. Doby louhování velmi záleží na listu, který se vám podaří odkrojit. Pokud máte drť, zlomky, volíte po oplachovacím nálevu krátké louhování (15s,5s,5s,15s,25s,35s...). Pokud máte větší zalisovaný kus, pak je oplachovací nálev nezbytný, a první nálevy delší (35s,10,5s,5s,15s....). Vícenálev VŽDY potěší něčím novým, vždy hraje do výsledku jak naporcujete a připravíte list, jak rychle dokážete slévat. Při přelouhování prvních nálevů doporučuji naředit horkou vodou - sheng je jeden z nejsilnějších a dokáže podráždit žaludek. Ideálně kombinovat s jídlem. Již zkušené pu-erhysti potěší hladší chutě tohoto hnízda, lze zcela jednoduše vedle sebe porovnat - tabák, ani kouřovost není tak velká, kus není tak svíravý, ani hrubý, převládají ovocné složky, které jsou nejen výraznější ale i pestřejší.
Mokrý list odkryje při šikovném odkrojení nepoškozené větší listy a místy tipsy, tmavší zelený list tužší struktury.
Cena: 3,15 dolarů/100g tuo
Prodejce: Yunnan Sourcing