Pu-erh

Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).



2009 Mengku Mu Ye Chun Early Spring Raw Pu-erh


Vložil Tomáš Klouda 3.9.2020, autor Tomáš Klouda


caje
caje
caje
caje
caje
caje
Info z webu http://www.jas-etea.com/:
Mengku 2009 Mu Ye Chun "Early Spring" Raw Pu-erh Tea -Cake is produced by the Yong De sub-branch of the Mengku Shuangjiang tea factory, and 2009 marks the third year of the Mu Ye Chun brand of premium teas! This cake is composed of entirely high-altitude first flush spring raw material from Yong De area of Lincang, a totally different area than classic Mengku teas come from. This year's Mu Ye Chun has a high percentage of early spring old arbor material. The flavor is smooth and richly textured with complex flavors and great mouth-feel. This is a slightly different blend than the 2008 Old Tree and the 2007 Mu Ye Chun 001, 002, 003 series (this 2007 series has been discontinued).
Weight: 400 grams
Producer: Mengkku Shuangjiang Tea Factory
Year: 2009
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje
Osobní poznámky:
Veliký 400g koláč, lisování velmi jemné, kusy lze oddělovat i ručně, bez mechanického poškození/zlomení listu! Povrch koláče nádherný, veliké krásné listy, mnho tipsů, barva je šedo-zlatavo-hnědá s odstíny zelené. Louhování v rámci sekund. Připravuji na popis v gaiwanu. 4g listu na 100ml. První nálev okolo 30-40s (+předehřev a oplach), poté již prakticky okamžité slévání. Barva nálevu tmavá, do hnědo-oranžova, velmi aromatický nálev!
První nálevy jsou značně květinové, hladké, pouze stopa nějaké kyselkavosti/vegetálních náznaků. Od třetího nálevu jde celek do sladka, obzvláště dochuť je mocná, sládnoucí, vzestupující z hrdla, přes jazyk, za stále vydatného působení na patře. Nálev lze poměrně jednoduše přelouhovat, pak je celek mírně svíravý, ale pokud již s shengy máme nějakou zkušenost, stane se to málokdy a z listu vybereme maximum v mnoha nálevech. Velká výdrž. Chuť samotná je zajímavá, od klasické základní továrny XG, kterou všichni známe se pochopitelně značně odlišuje. V nálevu jsou cítit prvky bílého šeříku a tulipánu. V pozdějších nálevech se připojuje meruňka (ne zcela zralá, lehká kyselkavost) a bylinné pozadí (náznak tabáčku, sušené byliny).
Dochuť je od třetího nálevu silná, ponikavá, mnohem zajímavější, než chuť samotná, výrazné projevy, dlouhé proměny, od ovoce, po květiny, byliny a místy až medové snoubení nezralé meruňky s bylinami. Hodně mi to připomíná nějaký bylinný med - ne pampeliškový, ale ty pylové částice s cukrem - možná sedmikrásky, každopádně - velmi lahodné! Postupné slábnutí, list vydá přes deset nálevů, i dlouhým louhováním získáme chutný nálev, je již spíše podobný zelenému čaji, je práznější, bez té mocné složky na patře a na kořenu jazyku, ale osvěžující, pitelný.

Vylouhovaný list je tuhý, převážně nelámaný, tmavší zelené, nebo hnědavé barvy. Nádherné tuhé tipsy!
caje
caje
caje
caje
caje
caje
Prodejce: Yunnan Sourcing
Cena: ? - mám někde v záznamech, pořizovací cena již není relevantní, jednak šla cena nahoru, kurz je také jiný, navíc je čaj již více, než desetiletý. Byl to za čerstva levný koláč - zpětně lze vidět jak super to byla investice :-)