Pu-erh

Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).

2009 Langhe TF "Gong Pin Yu Bing" Ripe Mini Cake


Vložil Tomáš Klouda 27.5.2013, autor Tomáš Klouda


nadobi
nadobi
nadobi
//foto od prodejce.

Info od prodejce:
Very nice looking mini cake which is made of Menghai unbroken sun-dried and moderately fermented large leaves material. Loosely pressed leaves would be easier to extract the flavor. Deep red liquor. Sweet taste with dried longan flavor. The lasting taste in the mouth is smooth and pleasant.
Langhe TF used good quality and tasty material to make all small size ripe products . Small size puerh teas are very good and appropriate packaging for trip. This product come with small jute pack.
"Green Food" certificed organic product
USD3.5 - 100g , USD8 - 250g, USD15 - 500g, USD28 -1kg
Manufacturer : Menghai Langhe Tea Factory
Production date : 2009
Weight : 100g (5.5-6g per square)
nadobi
nadobi
nadobi
Lisované malé puky ve velikosti dvacetikoruny. Lisovaná dávka je rozdělená v polovině pro případ, že by někdo chtěl rozdělit dávku ještě na půl (do hrnku, menší objem konvičky) - praktické! List hnědo-šedé až černé barvy, místy červená větvička. Na toto zpracování je v puku zalisovaný až obdivuhodně celistvý list, větší listy a i nějaký ten zlatavý tips. Na pohled působivé balení i vzhled lisovaného listu. Vůně příjemně nahořklá ořechová s krémovým sladkým podtextem.
nadobi
nadobi
Jednonálevová příprava:
Konvička 500ml autorská keramika, 5,5-6g listu, předehřev nádobí, filtrovaná voda přes Britu, zaléváno vroucí vodou, louhováno 7-8minut - postupné slévání a promíchávání vrstev v konvičce.
Předehřev: hutná ořechová vůně s lehce nahořklým pozadím, primárně však sladké tělo.
Vůně: nenucená sladká ovocná a lehce mandlová.
Barva: poměrně světlá červená barva nálevu, nálev na dně konvičky, který se louhoval delší dobu je rudý takřka neprůhledný.
Chuť: chuť velmi jemná, ne zcela plné tělo, ořechovo-krémové chuťové prvky s ovocnými prvky ukrytými v pozadí, zajímavý sladěný průběh chutě, sladké tělo, lehké tóny karamelu v pozadí. Ořechové mandlové prvky s vlašským ořechem, malá výraznost hořké složky, primárně sladké lehce ovocné tělo, v závěru chutě krémovější a sladší celek s výraznějšími ořechovými prvky a tropickým ovocem v pozadí. Nálev od půlky konvičky (opravdu dlouhé louhování) je velmi sladký, ovocný - tóny tropického ovoce s lehkou krémovou vedlejší složkou a slabounkou mandlovou stopkou.
Dochuť: středně dlouhá, velmi sladká, ovocný nádech s ořechovými mandlovými podtóny, lehce krémový podtext s doznívajícím náznakem karamelu. Zajímavý nádech sladkého přezrálého tropického ovoce. Dozvuk mnohem lahodnější, než chuť samotná, prolínají se zde ovocné sladké a chutné prvky spolu s mandlovými tóny. Hebký průběh chutě i dochutě. Závěr čiště ovocný s krémovou koncovkou. Dochuť nálevů ze dna konvičky je delší, o něco sladší a více ovocná - exotické "dužnaté" ovoce, velmi chutný celek. Při enormně dlouhém louhování je nálev na spodku konvice v pozadí lehce kávový s ovocnými primárními prvky.
nadobi
nadobi
nadobi
nadobi
Vícenálevová příprava:
Gaiwan porcelán 100ml, 5,5-6g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.

0.oplachovací nálev

1.nálev 100°C/35s – jiskrný červený nálev, průhledný=ne tak tmavý nálev, minimální množství zlomků na dně misky po slévání. Vůně ořechová s lehkou ovocností, sladký nádech. Sladké tělo s minimální nahořklou složkou, ořechové primární složky, které rychle přecházejí na sladší tělo s ovocnými prvky, příchuť tropického mě neznámého ovoce - snad longan jak uvádí prodejce. Ještě ne zcela plné tělo, ale příjemné a nenucené, hřejivé tóny. Lehké mandlové prvky s lehkým nádechém vlašských ořechů v pozadí. Dochuť spíše kratší až středně dlouhá, sladké jemné tóny ořechů a ovoce, lehce v celku cítítm nádech kokosu - jemný "olejovitý" podtón - složka spojená s tónem vlašského ořechu v pozadí.

2.nálev 100°C/15s – podstatně tmavší, rudý nálev, hůře průhledný, ale ne zcela temný nálev. Hutná, podstatně intenzivnější ořechová vůně nálevu. Hebká sladká základová složka lehce nahořklý podtón. Chuť plná, hutná, ořechové velmi výrazné prvky s příjemnou nasládlou ovocnou slopžkou v pozadí, v závěru chutě lehce kávové složky v pozadí s doznívajícími sušenými ořechy (lískové ořechy) a ovocností v popředí. Kontrast nahořklé a sladké složky. Aftertaste dlouhý, hutný, velmi chutná vyvážená chuť, jemný krémový podtón, lehké prvky ořechů a zbytkově lze cítit kokos. Ovocná chuť lehce zapadá do ostatních prvků, později se však osamostatní. Ovocná chuť tropického ovoce s lehounkým dozvnívajícím tónem ořechů. Dlouho po vypití jsou cítit sladké složky ovoce.

3.nálev 100°C/10s – okamžitě po zalití temný nálev. Nepatrně tmavší nálev, než v předchozím nálevu. Uhlazenější nálev s podstatně menší nahož¨řklou složkou v pozadí, plynulý jemný nálev sladké primární chutě. Ovocná základová složka s tóny tropického ovoce (longan) a lehounkým nádechem ořechových složek (sušené lískové ořechy). Velmi hladký nálev, lehké krémové složky v pozadí. Hutný celek, hřejivé účinky, lehce povzbudivý efekt. Dochuť dlouhá, jemná s plynulým přechodem z chutě samotné, mandlové a lískovo-ořechové složky s primární výrazně sladkou ovocností. Plný, hebký a pitelný nálev. Závěr dochutě čiště ovocný, nesmírně chutný.

4.nálev 100°C/20s – opět velmi rychlé barvení nálevu do temna, o něco jemnější uhlazenější nálev, ale chuťově totožný, jako v předchozím případě.

5.nálev 100°C/40s – jemnější nálev, méně pestré krémové složky, zůstává primární velmi sladká ovocnost s pouze lehkou ořechovou vedlejší složkou a krémovým pozadím. V závěru chutě lehká nugátová složka v pozadí s primární výraznou chutí tropického ovoce. Dozvuk dlouhý, sladký, ovocný s poměrně slabou ořechovou složkou - lískové ořechy. Krémový hebký podtext, hřejivý celek. Závěr dochutě velmi sladký čistě ovocný.

6.nálev 100°C/100s – červený průhledný nálev, stále dost tmavý, ale oproti předchozímu podstatně světlejší. Jemňounký nálev ovocné primární složky, ne zcela plná chuť, slaboučké ořechové složky v pozadí. Aftertaste středně dlouhý, velmi sladký, primárně ovocný s lehounkou takřka neznatelnou ořechovostí, krémový podtext. Příjemný nenucený nálev, který ale již ztratil sílu, je to již jen slabá chuťovka.

7.nálev 100°C/250+s – příjemný již ordinérní nálev, chuť poměrně slabá, ale sladkého základu a ovocných složek, výrazně je zde cítit ona ovocná složka tropického ovoce "longan". Lehoučký krémový podtext, konstantní průběh od počátku do konce chuti. Dochuť krátká, sladká s ovocnými tóny.
nadobi
nadobi
nadobi
nadobi
Mokrý list poměrně hezké kvality, na mini puerh nepochybně skvělá podoba. Převažují menší černé listy, ale místy se najsou i větší nepoškozené listy, větviček přiměřené množství.
nadobi
nadobi
nadobi
nadobi
Závěr: Zajímavý kvalitní univerzální mini shu pu-erh, který potěší mnohé mlsné jazyky - dle způsobu přípravy se v tomto kusu mohou najít různé chuťové celky, od jemného ořechového celku, po ovocné plné sladké složky, nebo kávové hutné tóny. Za sebe doporučuji přiměřenou (ani krátkou ani dlouhou) dobu louhování a výtečné sladké ovocné složky. Chuťově mi seděla vícenálevová příprava, od druhého nálevu velmi chutné prvky. Vzhledem k ceně, chuti a jutovému sáčku, v kterém koláčky přijdou, je to moc dobrý kup :-)

Cena: 3,5 dolarů/100g

Prodejce: Chawangshop