Pu-erh
Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).
Info od prodejce:
This small square ripe puerh is made of Menghai unbroken sun-dried and fermented large leaves material. Brewed tea have deep red brown color. Mild and sweet. "Chen Xiang" (??) means "the smells that develop with ageing".
Langhe TF used good quality and tasty material to make all small size ripe products . Small size puerh teas are very good and appropriate packaging for trip. This product come with small jute pack.
"Green Food" certificed organic product
3.5USD - 100g , 8USD - 250g, 15USD - 500g, 28USD -1kg
Manufacturer : Menghai Langhe Tea Factory
Production date : 18/07/2009
Weight : 100g (5.5-6g per square)
Malá lisovaná cihlička, vůně lehce zemitá a intenzivně ořechová. Lisování s největší pravděpodobností strojové, velmi silné. List hezkého vzhledu, poměrně dost tmavý list se zlatavými tipsíky, zatím ale nelze více hodnotit.
Jednonálevová příprava:
500ml keramická konev, 5-6g listu (jedna cihlička), zaléváno vroucí vodou, louhování 10 minut, předehřev nádobí.
//Je velice nutné u této cihličky promíchat vrstvy a pomoct cihličce k rozpadnutí, pokud to neuděláme, můžeme louhovat třeba 30 minut a cihla nebude rozpadlá.
Nultý oplachovací nálev.
Nahřátý list: zamitá a ořechová vůně, příjemný nasládlý odér.
Vůně nálevu: ořechová, jen nepatrně příjemně nasládle zemitá.
Barva nálevu: hnědo-červená.
Chuť: plná chuť, ovšem slabšího základu, lehce nahořklá koncovka, celkově sladký charakter. Ordinérní nenáročný nálev, popíjení přes zimu ideální - hřejivý efekt. Výrazné tóny vlašských ořechů, jednoduché dřevité prvky v pozadí. Vyvážený příjemný celek. Ve vůni byla cítit zemitost, v chuti pak takřka neznatelně.
Dochuť: Dochuť slabšího charakteru, středně dlouhé doznívání, obyčejný ořechový základ s dřevitými podtóny. Monotónní průběh dochutě, od začátku do konce totožné prvky a víceméně i výraznost.
Vícenálevovávová příprava:
250ml yixing na shu puery, 5-6g listu, předehřev nádobí, nultý oplachovací nálev.
1.nálev 100°C/50s - delší doba louhování - silné lisování - listy se rozvíjejí pouze na povrchu cihličky. Světlý nálev hnědé barvy. Jemný hřejivý nálev lehkých ořechových prvků s dřevitým podtónem, zemitost zde není přítomna. Dochuť krátká, ořechová - lískový ořech. Poměrně ordinérní dřevité tóny v pozadí.
2.nálev 100°C/35s - podstatně tmavší nálev, ale stále průhledný, barva do červena. Lehce zemitý podtón, plný hutná nálev, tóny ořechů podstatně plnější. Hořko-sladký základ evokuje vlašské ořechy, zajímavější a pestřejší dřevité složky. Dochuť plná, kulatá. Sladká chuť na patře - později hořknoucí - chuťové složky vlašského ořechu. V závěru mírné chutné tóny dřev.
3.nálev 100°C/80s - nepatrně tmavší nálev, stále však průhledný. Slabší nálev omezenějších ořechových tónů. Ordinérní nenáročný nálev, zahřívací efekt. dochuť středně dlouhá, omezená, slabé ořechové složky.
4.nálev 100°C/280s - finální nálev je pořád tmavý, červené barvy. Přibližně stejný nálev, jako v minulém případě. Obyčejné jednoduché tóny ořechů a dřevin. Dozvuk středně dlouhý, lehce nahořklý - vlašský ořech. Hřejivé nálevy.
Vylouhovaný list není na mini puer špatný, poměrně úhledný tříděný list tmavě hnědo-červené barvy. Množství větších listů, tipsů i vícelistých celků, prach minimální, místy drcené kousky. Vzhledově hezké.
Závěr: I přes špatné zkušenosti s mini shu puery z minulosti jsem rád, že jsem se k tomuto odhodlal, je to nenucený shu bez zemitosti, hladký, na vícenálev poměrně prázdný nálev, na jednonálev velmi chutný - nutno promíchávat, aby se čaj rozpadl, pevně lisován do kostky. Hezké balení, úhledný list, i cena s lněným sáčkem je velice příznivá.
Cena: 3,5 dolarů/100g (včetně lněného sáčku).
Prodejce:
Chwangshop