Pu-erh
Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).
2009 Jinfu Jin Gua Gong Cha Raw 100g
Info od prodejce:
"Jin Gua Gong Cha" also called "Tuan Cha", is a special kind of compressed puer tea. It looks like pumpkin and the tea will turn to golden yellow after a period of time, so the tea was named "Jin Gua" (Golden Melon). "Gong Cha" means it's specially made as tribute for royalty since 1729. This distinctive product have 100g, 250g, 500g, 1000g four specifications, taking early spring organic tea from Puer area, special process and nice package, appearance is favored by consumers. The liquor have thick and round taste with distinctly "chestnut" fragrance. This product won the quality award in 2006Yunnan Puer Tea Expo, the gold medal in 2007 Chengdu Tea Culture Exposition. "Jin Gua Gong Cha" can offer edible or view and admire, or take it as an collection.
Manufacturer : Jinfu Tea Factory
Production date : 18/04/2009
Weight : 100g
Melounek je středně pevně lisován, vzhledově nevypadá zalisovaný list vůbec špatně, delší lístky se stonky, přibližně 1/4 stříbřitých tipsů. Vůně melounku nenucená, jemně tabáková s medovo-ovocným lehkým nádechem. Porcování bez problémů, jediné co mě naštvalo, byl nalisovaný Nei Fei až pod vrstvou listu, kde bych ho nečekal, bývá obvykle navrchu viditelný, takže nožem jsem ho rozcupoval. Hezký nevšední vzhled - melounek. Vůně v roce 2018 je tabáková, krásně kořeněná a jde do sladka až do angreštu.
Příprava v tasteru
Taster 100ml, 2g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
Nahřátý list: zpočátku nahřívání pouze lehký nasládlý odér s bylinnými tóny, později lehce dřevitý nepatrně tabákovitý základ s broskvovým podtextem a náznakem tropického ovoce.
Vůně nálevu: lehce tabáková složka s květovými vonnými složkami a nezralým málo výrazným ovocem, připomíná angrešt.
Barva nálevu: poměrně světlá, žlutavá (2015), 2018 již do oranžova. Na dně misky jen malé množství zlomků.
Chuť: jemná bylinno-květová základová složka, decentní dřevitá až lehce tabákovitá složka na startu, později se rozvíjí celek v ovocných prvcích, náhlé zjevení a zhutňování, broskvové ovocné složky primární a lesní plody jemně z pozadí. Květové a bylinné prvky v pozadí, lehký nádech, jemný uhlazený celek bez svíravosti. Závěr lehce po nektaru s broskvovou složkou a květinovou chutí v pozadí.
Dochuť: výrazné chuťové složky, sladké tělo, dlouhý vytříbený dozvuk. Jemné zralé složky broskve a lesních plodů (náznak maliny a borůvčí), postupné sládnutí, živý nenucený průběh chuti, decentně sladké tělo a lehká tabákovito-dřevitá složka v pozadí, lehce bylinný podtext. Závěr lehoučce po nektaru květin s broskvovým tělem, méně určité nepodtržené zbývající složky, vše ostatní jen náznakem. Dlouho přetrvává broskvová složka na patře a borůvčí na jazyku.
// tento sheng není žádný zázrak, je to ve všeobecné produkci tuo průměr, potěší však svým vzhledem a stabilní, příjemnou chutí. Vícenálev je bohatší a krásně si lze užívat rozdílů mezi jednotlivými nálevy.
Vylouhovaný list tmavší zelené barvy, tužší listy, poměrně větší podíl stonků. Velké trhané pilovité jednolisty, menší podíl drobných vrcholových lístků.
Závěr: Vyvážený zajímavý puer, hladký průběh chutí bez svíravých prvků, velmi výhodná cena, zajímavý tvar. Chuťově určitě nelze hledat v tomto melounku poklad, či neobjevené chutě, je to však povzbudivý nenucený kousek, důvěryhodný vzhled a příjemné průvodní skutečnosti (vůně, barva, list) dělají z tohoto čaje "bestseller" dostupný pro širokou veřejnost - samozřejmě v případě přijatelné prodejní ceně tuzemských prodejců.
Cena: 2,5 dolarů/100g
Prodejce:
Chawangshop