Pu-erh
Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).
6.9.2010
Krátká recenze na tuto 100g cihličku, kterou jsem dostal darem k mé objednávce z Yunnan Sourcingu.
// malá poznámka - cihlička je velmi pevně slisována, lze těžko oddělovat, pozor na ruce - viz. foto:
Dávkování cca 4-5g/100ml. Předehřev nádobí. Doporučuji oplach a delší louhování, aby se alespoň něco zajímavého objevilo. 6-7 příjemných nálevů. Plné nálevy s mírnou svíravostí, lehkou pražeností, nepatrná ovocná chuť. Při delším louhování je výraznější. Středně dlouhá, vcelku nezajímavá, dochuť.
Vylouhované listy nejsou nijak celistvé, ani nevypadají výběrově, půjde pravděpodobně o zbytky při zpracování lepších tříd.
Závěr: Rozhodně to není nijak zvláštní Pu-erh, nevyniká sílou ani chutí, ale ani neškodí žádnými negativními prvky. Při delším louhování lze objevit velmi sladké, ovocné, zajímavé chutě. Obyčejný čaj pro běžné popíjení, vhodný do práce i k jídlu.
Cena: 2.52 $ (dolarů)
Prodejce:
Yunnan Sourcing