Pu-erh

Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).

2009 Bing Dao Gu Shu Mini Cake


14.4.2011


Popis:
Manufacturer: Meng Dai Tea Factory
Harvest area: Bingdao village, Mengku
Production date: 03/04/2009

Lisováno do malých "tabletek" po deseti gramech - při rozpůlení tabletky vznikne akorát 1 dávka. Baleno po 7 tabletách. Skvělý čaj z oblasti Mengku, složený z maocha ze slavné vesnice Bong Dao. Díky menší velikosti koláčků si můžete vychutnat tento čaj kdekoliv.


Příprava:
100ml skleněná konvička, 5g suchého listu, předehřev nádobí - prolínání typických tónů zeleného čaje (obsahuje náznak tónů Long Jing) s lehkou ovocnou složkou lesního ovoce a povidlového pachu.

0.nálev - oplach listu

1.nálev 95°C/20s - světlounký žlutavý nálev. Vůně z čichátka pouze ovocná, tóny lesního ovoce a povidel. Chuť sametově jemná s prvky zeleného čaje (již zmíněné tóny Long Jing), přechod do ovocných tónů lesního ovoce, postupně přecházející do tónů plně zralých meruněk, k závěru chutě náznak sladkých mandlových tónů. Aftertaste velice jemný, středně dlouhý, svěží ovocná broskvovo-meruňková chuť.

2.nálev 95°C/10s - tmavší žlutý nálev. Vůně z čichátka již obsahuje specifickou ale velmi jemnou dřevitou vůni. Plná vyvážená jemná chuť, tóny zeleného čaje jsou ve složení s ostatními prvky více ukryté, tvoří pouze příjemnou svěží doplňkovou chuť. Hlavní chuťovou složkou je již od začátku meruňková složka s doplňujícími tóny lesního ovoce. V chuti je cítit pouze nepatrná tabákovitost vlastní sheng puerům. Poměrně výrazně sladký nálev. V závěru chutě tóny přechází do krémově sladkých prvků - připomíná lesní ovoce se smetanou. Aftertaste velmi dlouhý, zpočátku chutě plně zralého ovoce (lesní ovoce - ostružiny, meruňky), později sládnoucí charakter s oříškovými prvky.

3.nálev 95°C/5s - opět nepatrně výraznější nálev, list se již prakticky úplně rozpadl, rychlé rozvíjení, výraznější ovocná složka, slabě připomínající marmeládovité tóny (lesní ovoce), výraznější ořechové složky v závěru chutě. Aftertaste velmi dlouhý, ovocný, v závěru oříškový, velmi sladký. Celkově je nálev plnější, ale stále extrémně jemný.

4.nálev 95°C/15s - zvýrazněné složky, výraznější je i tabáková složka, počáteční ovocnost trvá kratší dobu, přechází do velmi sladkých tónů spojených s lískooříškovými složkami v závěru mírné ostružinové prvky. Dochuť plná s meruňkovitým startem, rychle přecházející do sladkých dlouhotrvajících mandlovo-lískovo oříškových tónů.

5.nálev 95°C/25s - nálev drží s konstantní výrazností i chutí, nádherný rozvitý list zaplnil celou konvičku.

6.nálev 95°C/40s - delší louhování zajistilo další konstantní nálev, chuťově je ale méně pestrý, ovocné složky se omezily na meruňkovou a chudší tóny lesního ovoce. Aftertaste stále dlouhý, ale ovocnost podstatně méně výrazná, převládá oříšková sladká chuť.

7.nálev 100°C/60s - slabý pokles výraznosti, zvýrazňuje se chuť obyčejného zeleného čaje s omezenější ovocnou složkou (stále je však cítit plná meruňková složka - stále výrazná ovocnost díky vyšší teplotě), v závěru chutě je cítit výrazná lískovo-oříšková složka prosycená doznívající ovocností. Dochuť středně dlouhá, kratší požitek z doznívání chutě, omezenější ovocná chuť, téměř neznatelné složky lesního ovoce.

8.nálev 100°C/120s - výrazný pokles výraznosti a pestrosti nálevu. Nálev působí takřka jako lepší zelený čaj, svěží zelené prvky s dlouhotrvající ovocností, která však není příliš komplexní. Aftertaste zaznamenal výrazné oslabení, doba krátká, lehké ovocné tóny s ořechovou dochutí.

9.nálev 100°C/300+s - finální nálev s příjemnými tóny zeleného čaje a lehkou neurčitou ovocnou složkou. Dozvuk minimální.


Zaujalo mě několik postřehů při popíjení. Čaj nedrhne při delším louhování v krku, není absolutně svíravý. Typické "sucho v puse" po vypití jsem také nezaregistroval. Osvěžující účinek.


Závěr: Tento puer rozhodně není všední záležitostí, kterou najdeme na každém rohu, je to velice jemný kousek který postrádá běžnou tabákovitost a tóny dřev. Doporučuji vyšší teplotu vody. Cena je v poměru s chutí a gramáží velice příznivá, dokonce bych si troufl říci, že to je nejlepší kup za poslední dobu. Čaj je ještě poměrně mladý, což jen dokazují tóny specifické pro zelený čaj, bude zajímavé pozorovat jeho zhodnocování postupem času (což by nemělo dlouho trvat vzhledem k velikosti tabletek) - předpokládám, že se jeho jemná chuť prohloubí a půjde více do tmavších ovocných, snad povidlových složek.


ČR Prodejce: Dobré čaje
Cena: 99,-/70g (7tablet)