Zelený čaj
Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.
2.6.2009
Stále jsem bez práce, tak jsem o tomto čaji uvažoval, zda-li si ho mám pořídit. Dozvěděl jsem se že známá bydlí v Praze a že je ochotná mi čaj vyzvednout. Odpadne poštovné, tak proč ne?
Nejdříve jsem byl zaskočen balením čaje (v dobrém). Již to svědčilo o úrovni.
Po otevření sáčku se na mne vyvalila omamná ovocná vůně; tak tedy nezbývá než ochutnat:
Držel jsem se návodu - tedy první nálev 25s - barva nálevu je světle zelenkavá, vůně příjemně květinovo-ovocná. Při prvním ochutnání mi cosi připomělo japonskou kukichu, ale opravdu jen zdálky-nevím proč, nyní mi to již nepřijde, je to prostě úplně něco jiného. Čerstvost tohoto čaje je z toho vyloženě cítit, je to báseň.
Druhý nálev (30s) byl o něco tmavší, chuť výraznější, příjemný dlouhý ovocný dozvuk.
Třetí (45s) a čtvrtý (60s) nálev byl vesměs stejný, ale příjemný, postupné slábnutí; lze udělat i pátý nálev, ale musí se nechat dlouho louhovat, pořád se dá pít.
S teplotou vody jsem si trochu hrál, doporučená teplota je 70; zkoušel jsem 80,60 i 70°C, ale vyhrál ten střed 70°C. Avšak při posledním pátém nálevu jsem vždy zaléval teplejší vodou.
Zaujal mě i mokrý list, dlouhé světle zelené lístky-viz foto:
Popisky chutí a vůní berte prosím s nadhledem, neumím zatím přesně popisovat a přiřazovat různé tóny, každopádně musím říct že to je zatím jeden z nejlepších čajů co jsem pil.
Cena: 99,-/50g
Obchod: Longfeng.cz
Závěr: Opravdová delikatesa! Čaj za ty peníze a chvíle uvolnění rozhodně stojí! S prací to pro mne nyní vypadá lépe a nadějněji, takže jakmile budou první finance, neváhám a kupuji další čaje z longfengu na které mám zálusk.