Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

Bai Lin Gong Fu


11.9.2010


Drobnější list, vcelku hojně se zde nacházejí zlatavé tipsy. Long feng nabízí i lepší vzhledové kategorie tohoto čaje (které jsou momentálně vyprodané).

4g/100ml, předehřev nádobí - po nahřátí suchého listu v nádobí voní těžce, po přezrálém ovoci, takřka medově

1.nálev 100°C/max10s - sléváme prakticky okamžitě, nálev ihned po zalití velmi ztmavne, vůně pražená typicky tmavá s lehce nakyslým tělem, chuť se tepve rozjíždí. Zřetelná pečená chuť s rozjíždějícími se ovocnými prvky. Dochuť ovocno - medová krátká.

2.nálev 100°C/10s - tmavší červený a mnohem plnější nálev, chuť se rozlévá po jazyku, pražená mírná chuť, bez agresivních prvků, velice plný nálev s velmi zřetelnými ovocnými složkami, chuť přezrálého ovoce. Dochuť plná, dlouhá, téměř výhradně medová s ovocnými složkami.

3.nálev 100°C/20s - vyváženější, ne tolik výrazný nálev. Vše je zakulatilo a uhladilo, velice příjemný plný nálev. Dozvuk mírně zeslábl, stále je však dlouhý, více ovocný.

4.nálev 100°C/40s - méně výrazný, převažuje pražená "tmavost" čaje, ovocné složky se jaksi utápí, stále však výrazné. Aftertaste výrazně slabší, krátký s lehkým medovým nádechem.

5.nálev 100°C/80s - při dlouhém louhování se čaj lehce probral a trochu síly vydal, ale je zde jen nádech ovocných prvků, bez dochuti. Příjemný poslední nálev.

Závěrem: Vynikající čaj za přijatelnou cenu, takřka skvost mezi černými (červenými) čaji, druhý a třetí nálev je velkým zážitkem. Velmi povzbuzující. Velice důležité je zalévat neustále horkou vodou, ne chladnější.

Prodejce: Long Feng

Cena: 99,-/50g.