Pu-erh

Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).

  • 2009 Ba Hu Cun Qiao Mu Raw Puerh Tea Brick 250g

  • Vložil Tomáš Klouda 14.5.2017, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce:
    Ba Hu village is about 20km far away from Mengku town in Lincang area. First spring large leaves and sun dried material pressed in Mengku town. Private production without wrapper come from a small tea shop in Kunming. We bought all these limited quantity products and named them "Ba Hu Cun Qiao Mu Cha"(??????), then wrapped them in white paper with our stamp.
    Great flavor of dry leaves. Full and smooth in mouth, rich floral taste with long sweet aftertaste.
    Product date : 2009
    Original Weight : 250g
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi    Suchý list na pohled velmi kvalitní, mnoho tipsů, krásný lisovaný materiál, lisování je středně silné, lze dobře oddělit velké kusy a poté doporcovat do menších zalisovaných kusů k přípravě. Pečlivě vybraný list, středně dlouhé pravidelné listy, pestrá barevná kompozice, tmavě zelená, šedá, hnědá a bohaté množství stříbřitých tipsů. Vůně bohatá, kořeněná příjemná tabákovitost se sladkou ovocnou vedlejší složkou.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Příprava v tasteru
    Taster 100ml, 1,5g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
    Nahřátý list: svůdná vůně, medovo-květinková, čistě sladká. Bez tabáku, jemná a zároveň velmi jemně kořeněná vůně.
    Vůně nálevu: bylinno-medová, sladká.
    Barva nálevu: žlutavá, tavší barvy. Takřka bez kalu, či prachu, skvělý list bez zalisovaných zlomků.
    Chuť: již chuť samotná překypuje pestrostí, ušlechtilé kořeněné prvky, jemná sladká medová složka, květinkové tóny. Zajímavý a vyvážený nálev od počátku až do konce chutě, pouze stopová nahořklost v pozadí podtrhující celkovou chuť. Zcela minimální tabák, lahodná sládnoucí medová složka v závěru.
    Dochuť: plná a přitom tak jemná dochuť, sladkost medu s květinami, lahodná složka pivoněk s tulipánem, excelentní pro jarní popíjení, tyto tóny doslova probudí ze zimního spánku. Sládnout složky, medovo-květová překypující složky po pár minutách od vypití. Báječný luční med na závěr, naprosto jemný a nevtíravý průběh chutě, dokonalý přechod z chutě - zbožňuuji tento charakter!
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vícenálevová příprava:
    250ml yixing konvička, 8g listu, voda filtrovaná v Britě, předehřev nádobí.

    Zaléváno vroucí vodou. Celkem 10 nálevů. Doby louhování: 25/20/15/25/35/55/95/180/250/300s+
    Intenzita popisovaných prvků z degustační sady se znásobila, doslova dech beroucí kompozice nálevů. Netřeba popisovat, medík s květinami při sladkém těle, to je geniální a ničím nerušený průběh nálevů. Čaj má tendenci k přelouhování, není nepitelný, nepříjemný, ale s náznakem travin, normálně nejsou cítit, ale při delším nálevu se za medovou složkou kapka travin ukrývá. Žádná enormní hrubost, jen narušení čistoty a hebkosti nálevů. Některé nálevy dávají v dochuti až téměř olejnaté květinkové tóny, krásné propojení s medem, místy dominují květiny, místy med.
    Tento pu-erh není žádná hrubá odrhovačka, ani prázdná bylinná vodička, tato cihlička má duši, která splynula s tou mou.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Mokrý list svěží zelené barvy, hezké výrazně žilkované neporušené 1-2cm dlouhé listy, místy vícelisté celky, bohaté množství tipsů. Krásný list.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Závěr: Poslední dobou již závěry nesepisuji, z popisků si jistě udělá dojem každý sám. Věřím, že mi odpustíte tuto vyjímku. Pu-erh Ba Hu Cun jsem si zamiloval, tento kousek budu vyhledávat, musím nakoupit více, je to ten můj šálek čaje. Rozhodně doporučuji, neurazí nikoho, ani začátečníka pro svou vyváženost, tím méně zkušenějšího milce čaje pro pestrost a výraznost prvků. Oba palce nahoru.

    Cena: 7 dolarů/250g cihla

    Prodejce: Chawangshop