Polozelený čaj
Polozelené čaje - skupina jíž charakterizuje tradiční způsob zpracování, zahrnující zavadání lístků na prudkém slunci a oxidace následovaná rolováním. Obecně stupeň oxidace dosahuje 8 % až 85 % (světlý/tmavý oolong). Chuť polozelených čajů se výrazně liší v závislosti na pěstování a způsobu zpracování, kdy se některé oolongy například praží, nebo archivují. Může být sladká a ovocná s medovou vůní, hutná s dřevitými a praženými tóny nebo osvěžující s květinovým aroma. Různé sorty oolongů se zpracovávají odlišným způsobem, ale tvar listů bývá v zásadě dvojí: buď jsou lístky volně zohýbané (dračí formy), nebo pevně svinuté do malých kuliček s koncem stonku. První způsob svinovaní je tradičnější.
2008 Traditional Anxi Aged (Lao) Tie Guan Yin (Lao Cha)
Info od prodejce:
Traditional methods and procesing of aged Tie Guan Yin: In the case of Tie Guan Yin which are intended for the aging process, the leaves are processed and roasted in the traditional manner and stored specially. Different tea-makers have different methods fof roasting, and use high quality spring Tie Guan Yinl only. Tea-makers in Anxi just roast the tea once before storage.
Our supplier and tea-maker from Xianghua village, Anxi County spent about 100 hours at a time on baking process . This Lao Cha is made from spring Tie Guan Yin in 2008, medium baking and selected materials! Hand-processed, carefully baked and 4 years of storage in Xianghua village.
Full flavor and long aftertaste remind dark chocolate fruity with a touch of honey, a taste very similar to Dahongpao. Aged oolong is almost unheard of around here. From the perspective of traditional Chinese medicine this tea is known for being good cure for stomach problems.
Cultivar : Hong Xin Tie Guan Yin (?????)
Manufacturer : Zhengyunxiang Tea Factory
Production date : 2008
Suchý list rolovaný, větší ne zcela domotané smotky/"granulky". Barva listu do hněda s šedavými odstíny a drobné pozůstatky zelené - v celku smíchaná tmavě zelená. List je pečlivě vakuově uzavřený, ihned po otevření se vůně zachovalá po roky u listu uvolní a jemně pražené nasládlé tóny s ořechovo-kávovou, výrazně praženou složkou a jemnými nuancemi orchideje zvelebují již tak úhledný a zajímavý čaj.
Příprava v testeru
2g/100ml/3min, 85°C, předehřev nádobí.
Nahřátý list: velké překvapení ve výrazné vůni, intenzita opravdu omračující, těžší pražené tóny s chlebovým podtextem, dominují ořechovo-květinové prvky, nádherné hutnější květinové tóny podobné kosatcům a orchidejím. V celku lze vnímat i kakao a kávu.
Vůně nálevu: příjemná sladká vůně po květinách s vydatným chlebovo-ořechovým praženým podtextem.
Barva nálevu: žlutavá, světlá, zanedbatelné množství prachu na dně misky.
Chuť: plná sladká chuť, velmi jemný a procítěný charakter, od počátku jsou cítit květinové orchidejové tóny s chlebovou vedlejší hutnou složkou, celkově těžší prvky. Po vteřině nástup lehce kořeněných tónů, velmi mi evokují Dan Cong a jeho květinovost. V celku lze vnímat dále ořechy a to konkértně lískový ořech místy i pražené mandle, kakaové prvky v pozadí, velmi hutný celek s jemným základem v podobě květin. Závěrem mi imponuje komplexní proplétání chuťových prvků, kontrast květin a kakaa s chlebem je dech beroucí.
Dochuť: dlouhá velmi procítěná a chutná dochuť. Plynulé pokračování prvků, po polknutí se lehce zmírnila hutnost pozadí, kakao již takřka není cítit, pražené mandle také ne, dominuje květinová složka, zpočátku kořeněná pokračující z chutě, chlebovo-ořechová souhra v pozadí, sladký jemný nálev. Závěrem čisté květinové orchidejové prvky s mírným praženým chlebovým podtextem a náznakem lískového ořechu. Primární květinový tón značně připomíná Dan Cong Mi Lan, po vypití můžeme cítit mírně hřejivý účinek a lehce povzbudivé efekty.
Vícenálevová příprava:
Gaiwan autorská keramika 250ml, 10g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí, časy louhování 25/15/30/45/60/130/250/300+s.
První tři nálevy jsou euforizující, plné velmi výrazné nálevy, obdobné pocity, jaké jsem vnímal v tasteru, pouze znásobené množstvím čaje - výraznější prvky. První nálev se teprve chystá ukázat pravé kouzlo, od druhého do čtvrtého nálevu jsou prvky komplexní a nesmírně chutné, jemně kořeněný prvek připomínající čaje z Yi Wu v kombinaci s květinovými prvky a praženým hutným základem dávají odpolednímu posezení při zapíjení dcerky vyjímečnost. Od šestého nálevu již hutná chlebovo-švestková základová chuť není tak várazná, přítomná je, ale slabší. Sedmý a osmý nálev jsou již síše vodové základy se sladkou květinovou složkou a chlebovým náznakem, chuť nálevy mají ještě obstojnou, ale není to ta omračující síla z prvních nálevů.
Vylouhovaný list tmavě zelený až do šedavé barvy. Struktura listu pevná, ale křehká, vícelisté celky se rozdělily na jednotlivé listy v průběhu slévání jednotlivých nálevů. Listy jsou "pomačkané", ne zcela rozvinuté. Velikost listů středně velká, šířka také větší, takové buclaté listy, list je objemný a působí v gaiwanu hezky.
Závěr: Rozhodně zajímavá varianta TGY, v chladnější závěr srpna příjemnější, než světlé varianty, skvěle se při tomto kusu zapíjelo zdraví dcerky.
Cena: 7,9dolarů/50g
Prodejce:
Chawangshop