Pu-erh

Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).

2008 Mu Ye Chun "Mini Ripe Cake" Pu-erh Tea * 145 grams


9.1.2012

list
Info od prodejce:
This is the first ripe tea brick production from the new Yong De division of the Shuangjiang Mengku tea factory. 2008 Yong De area tea was fermented for 45 days and then dried and graded. These different grade leaves were then blended to provide a nice balanced and textured flavor and compressed into these tasty little mini cakes, which are composed of higher grade material than used in the 2008 Mu Ye Chun ripe brick (which is also quite good). Most of the newish fermented flavor has already left this tea but there is still room for improvement with age. The tealiquor is a deep red wine color that is already very clear. Yong De area fermented tea has a unique aroma and flavor with wood and earth tones, and a little incense spiciness!
Compressed: November 8th, 2008
list
list
Koláč středně silně lisovaný, kusy lze oddělit i rukou. KNA pohled je vidět, že koláč obsahuje lístky menší velikosti.
list
list
Vícenálevová příprava:
Yixing konev na shu puery 220ml, 6g listu, předehřev nádobí - nahřátý list - vůně nasládlá, dřevitá s krémovou vůní s nepatrně ovocnou složkou v pozadí.

0.nálev - oplach cca 70°C horká voda - vůně lehounce zemitá, ořechové tóny a krémové tělo.

1.nálev - 100°C/20s - velice tmavý téměř neprůhledný nálev červeno-hnědé barvy. Vůně ořechovo-krémová. Chuť plná, lehce nahořklý základ s ořechovými tóny, opravdu nepatrná zemitost, v pozadí chuťě tóny dřev. Poměrně jednoduchý celek s krémovým dojezdem. Dozvuk plný ořechový (vlašské a lísk. ořechy). Středně dlouhá doba dochutě, koncovka krémová.

2.nálev - 100°C/5s - po zalití okamžitě sléváno. Zcela neprůhledný nálev černo-hnědo-červené barvy. Podstatně hutnější nálev, komplexnější celek, výraznější ořechová složka (lísk. a vlaš. ořech), krémová složka přítomná po celou dobu - v závěru velejemná až do smetanových složek. Nasládlé tělo, nahořklá složka již není přítomná. Dochuť dlouhá, plná ořechová chuť s výraznými dřevitými vedlejšími podtóny. Krémová složka je cítit nejvíce na patře, v závěru po celých ústech. Lehounce nahořklý závěr.

3.nálev - 100°C/5s - opět neprůhledný tmavý nálev. Zjemnění nálevu - opět výraznější, vytříbenější krémová - téměř smetanová složka. Ořechové tóny výraznější (slabší lískový ořech, výraznější vlašský), nápadně vystoupily dřevité příjemné tóny. Dochuť extrémně dlouhá, krémová s ořechovou primární složkou a výraznější velice příjemnou chutí dřevin. Podstatně sladší základ a jemnější charakter nálevu.

4.nálev - 100°C/20s - neprůhledná barva nálevu. Konstantní vyvážený jemný nálev, totožný s předchozím nálevem. Dozvuk stále velice dlouhý, krémový.

5.nálev - 100°C/40s - nepatrně světlejší barva nálevu - ale stále neprůhledný. Menší pestrost nálevu, omezení na jednoduchý ořechový tón a dřevitost - krémová složka až v samém závěru chutě. Dozvuk stále dlouhý, ale stejně jako chuť samotná omezený. Jednoduchý nenáročný celek, krémová složka až v závěru.

6.nálev - 100°C/120s - opět světlejší barva nálevu - již je vidět dno misky. Omezený nálev, pouze ořechová složka, v závěru chutě dřevité tóny. Krémová složka zcela pryč. Dozvuk středně dlouhý, nezajímavý, ořechová slabší chuŤ s tóny dřev v závěru. Velice sladký charakter nálevu.

7.nálev - 100°C/300+s - slabý nálev, velice světlá barva. Nepatrná ořechová složka a dřevitost. Nasládlý celek. Dochuť minimální.
list
list
list
(při větším dávkování vzroste počet okamžitě slévaných nálevů - pouze proléváme - ideální v zimě na zahřátí)
list
list
list
Jednonálevová příprava:
Yixing konev na shu puery 220ml, 3g listu, předehřev nádobí, nultý oplach. nálev, louhování 6 min.

Barva nálevu černo-hnědá, zcela neprůhledná.
Vůně těžká velice intenzivní, vlašské ořechy s dřevitým aromatem.
Chuť extrémně plná, ořechové tělo s dřevitými podtóny, lehce nahořklá složka v pozadí, hutný kakaovo-kávový podtón, krémový dojezd.
Dochuť velmi dlouhá, ořechová plná chuť na patře s dřevitostí s postupným přechodem na krémovou sladkou chuť - lehce kakaový tón v závěru.
list
Vylouhovaný list obyčejného vzhledu, nepříliš tříděný list.
list
list
Závěr: Konstantní plné a hřejivé nálevy, ordinérní tóny, dobrá cena v poměru s vyváženým celkem.

Prodejce: Yunnan Sourcing

Cena: 4,5/125g koláč (možné balení i po 7 koláčích v tongu)