Pu-erh

Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).

2008 Bailong TF Jinggu Chun Rui Raw Puerh Tea


Vložil Tomáš Klouda 9.9.2013, autor Tomáš Klouda


nadobi
nadobi
nadobi
Info od prodejce
Bailong TF get the different size tea leaves after sifting by screening machine and divided into three grades : Chun Jian, Chun Ya and Chun Rui. The materials are the same - 2008 Jinggu spring tea. Chun Rui is the smallest size selection. Silver buds and leaves have sweet and floral aroma. Brewed tea is smooth and fruity mellow. This tea is good to drink now or long term storage (in larger quantities). We offer 100g sample and 500g original paper pack. The quality of leaves is similar with 2003 Bailong "Jia Ji" cake we also offer.
Yunnan Jinggu Tea Mill was founded in 1958 and used to be one of the six CNNP manufacturer with code name "5". In the end of 2003, it has been reformed to privately owned enterprise JingGu White Dragon Tea Industry Co., LTD.
Manufacturer : Jinggu Bai Long Tea Factory
Product date : 2008/7/15
Weight : 500g original paper pack or 100g ZIP pack
nadobi
nadobi
nadobi
nadobi
Suchý list úhledný tříděný list, vzhledově poměrně malé podlouhé úzké drátky. Barva listu pestrá, od stříbřité, po hnědo, šedou a černou. Vůně intenzivní, plná, medové tělo s náznakem tabákovitosti a velmi nepatrně dřeviny v pozadí, při prvním rozbalení sáčku byla intenzita medu mnohem větší, doslova omamná.
nadobi
nadobi
nadobi
Příprava v testeru
Taster 100ml, 1,5g listu, 3min louhování, 85-90°C horká voda.
Nahřátý list: medové tělo s kakavovo-kávovým podtextem a nepatrnou dřevitostí a náznakem ořechů. Sladký základ s nepatrnou nahořklostí v pozadí.
Vůně nálevu: nádherná hutná sladká medovo-ovocná vůně s tabákovitou jemnou vedlejší složkou a takřka neznatelným náznakem kávy.
Barva nálevu: tmavší žluto-oranžová.
Chuť: hutný výrazný nálev, chuť zcela prostupuje celá ústa, medovo-ovocné primární složky, nepatrně nahořklé pozadí s tóny melty, později náznak kakaových bobů a lískových ořechů. Po celou dobu chutě velmi výrazné, primárně sladké tělo s medovými hlavními tóny s neagresivní příjemnou nahořklou složkou. Závěr sladký, medový s nahořklou vedlejší složkou, podtext lehce kávový (melta) s náznakem mentolu v pozadí.
Dochuť: výrazná plná dochuť, prostoupená celá ústa zůstávají i po polknutí, medový základ s pestrým podtextem, pozůstatek chutě melty, mentolové prvky a lískové ořechy, velmi překvapivý nálev, od doby, kdy jsem jej ochutnával poprvé (čistě medový nálev s lehkou tabákovitostí) se v mých očích zvelebil, pestřejší tělo a velmi hutný základ. V závěru převažuje spíše ovocný základ s přezrálými tóny broskve/tropického ovoce s tóny mentolu a ořechů. Osvěžující a mírně ochlazující účinek. Doba doznívání velmi dlouhá.
nadobi
nadobi
nadobi
Vícenálevová příprava:
Skleněná konvička 100ml, 5g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.

1.nálev 85°C/20s – žlutavo-hnědavá barva nálevu, vůně medovo-ovocná. Sladké tělo, medové primární tóny, již tento první nálev značně hutný, ale poměrně jednoduchý, medové hutné primární složky s nepatrnou tabákovo-dřevitou decentně nahořklou složkou v pozadí. Hořkost opravdu zcela minimální, dominuje sladká chuť. Později ovocné přezrálé složky s medovými hutnými až cukernatými tóny, velmi lehká dřevitost v pozadí. DochuŤ středně dlouhá, hutná a extrémně sladká, přezrálé ovoce a lehké medové složky, v pozadí nepatrné tóny melty a tabákových prvků. V závěru čistá ovocná složka s medem v pozadí, velmi sladké tělo. Chuťově příjemné, nekomplikované, poněkud jednosměrné, ale každopádně neurazí, věřím, že tato sladká chuťovka s výrazným prostupujícím medovo-ovocným tělem zachutná většině čajomilcům. Dlouho po vypití zůstává lehounce nahořklá tabákovitá složka na patře, na jazyku pak cukernaté ovocné složky.

2.nálev 85°C/15s – nepatrně tmavší žlutavá barva, bez kalu, bez drobků, čistý nálev. Příjemný pestřejší nálev, na začátku chutě již není jen jednosměrná chuťová složka, rozvíjí se zde větší množství prvků, start medový s lehkou ovocností, v pozadí náznak melty s kakaovými prvky, postupné "cukernatění", nálev sládne a lze cítit náznak třtinového cukru s medovými prvky, vnímám nepatrné mentolové tóny, ale jen proto, že jsem je očekával na základě tasterové přípravy, jsou velmi nepatrné. Závěr hutný ovocný s menší výrazností medu, lehké tabákovité prvky v pozadí se zvýrazňující se složkou mentolu. Dochuť pestřejší, delší a zcela nepatrně svíravá - tedy ani ne tak svíravá, jako lehce štiplavá - kombinace mentolových prvků a tabákovitých složek v pozadí. Primární složky tvoří ovocnost s nádechem medu, chuť doslova stéka z patra na jazyk. Tělo sladké s nepatrnou nahořklostí a decentní kořeněnou složkou. Závěr sladký, ovocný, v pozadí mentolový s tabákovitými prvky, enormně povzbudivý, ochlazující efekt. Dlouhé desítky minut cítím příjemné mentolové a ovocné složky v ústech.

3.nálev 85°C/35s – nepatrně silnější a výraznější nálev, kulatější plynulé přechody ze složky na složku, dokonale propojené prvky a hladký přecod z chutě na dochuť. Start lehce nahořklý, příjemný, neruší celek. Medová plná složka přecházející v závěru na ovocné prvky, vedlejší složky tabákové a tóny melty. Závěrem chutě se melta vytrácí a prohlubuje se ořechovo-tabáková vedlejší složka, v závěru poměrně výrazná vedlejší chuť mentolu. Dochuť plná, medovo-ovocná s tabákovým podtextem, výrazné dlouhé doznívání, kulaté tělo s lehkou nahořlou vedlejší složkou, silný nálev, vyvoválá "sucho v puse". Sladký nálev, později lehce nakyslý, ovocné plné složky naprosto přebijí vše ostatní, pouze náznak ořechů a tabáku v pozadí. Medová složka se rychleji vytrácí. Opravdu dlouhá příjemná sladká dochuť.

4.nálev 85°C/70s – poměrně hořký podtext, prázdnější základ, lehký medový nádech, který se rychle vytrácí, ovocná složka s lehce svíravým pozadím, tabákovo-dřevité hrubší složky, štiplavé po polknutí. Lehký nádech ořechů a melty, primární ovocné prvky, závěr chutě již hladký, ovocný s minimálně pestrým podtextem. Dozvuk stále dlouhý, lehce nahořklé podtóny, sladké tělo. Méně plný základ, vedlejší prvky ořechů, lehce tabáku a dřevin. Místy je cítit i míza dřevin. Závěr lehce nakyslý s primární sladkou složkou, ovocné relativně plné tóny stále doznívají dlouho (u tohoto nálevu doporučuji 55-60s - nálev bez hrubých prvků).

5.nálev 95°C/160s – stále tmavý žlutavý nálev, nyní jemný nálev bez svíravosti, bez příliš hořkých složek, jemné medové startovní tóny, které rychle mizí, ovocná sladká složka zůstává, vedlejší tóny jsou pak ve znamení tabákovitosti a lehké travnatosti, výrazné tóny mentolu v závěru chutě. Dochuť kupodivu stále dlouhá, méně výrazné a pestré prvky, ale základová sladká ovocnost a tabákovitost je stále plná. Lehké mentolové nádechy v pozadí. Závěr enormně sladký ovocný s lehounkou travnatostí.

6.nálev 95°C/280s – světlejší žlutavý nálev, slabší nálev příjemného sladkého základu, na startu výraznější hořkost, ale později již není přítomná, zůstává pouze sladká ovocná základová chuť s nepatrným nádechem tabákovitým prvků. Dochuť středně dlouhá, ovocná sladká s velmi nepatrnou tabákovitostí. Jemný lehký nálev, ordinérní složky.
velmi dlouhým louhováním lze připravit ještě jeden nálev, obdobný, lehký, jako 6. nálev.
nadobi
nadobi
nadobi
Vylouhovaný list bledě zelené až nahnědlé barvy, poměrně dost větviček, ale i velké množství drobounkých tipsů, vylouhovaný list na pohled působí horším dojmem, než list suchý.
nadobi
nadobi
Závěr: Velmi hutný a chutný čaj, je sice velmi náchylný na přelouhování a svíravé prvky, ale pokud se s tímto kouskem seznámíte, bude vás jistě jen těšit, nyní na jaře si ho obzvláště rád připravuji pro jeho lehce ochlazující účinek. Baví mě mentolová vedlejší chuť, kterou cítím při nižší teplotě vody, sladká konejšivá ovocno-medová složka je uvolňující a dokonale uklidní od stresového života.

Cena: 4 dolary/100g
14 dolarů/500g

Prodejce: Chawangshop