Pu-erh

Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).



2007 Tu Lin Te Zhi Tuo Cha (850)


Vložil Tomáš Klouda 22.10.2023, autor Tomáš Klouda


caje
caje
caje
caje
caje
Info od prodejce:
07 Tu Lin Te Zhi Tuo Cha (850)
"Te Zhi", wich translate as "Special Made"
This is one of the most popular Tuo Cha for the local. With high quality and low price, this product could be your daily drink.
Manufacturer : Nan Jian Tea Factory
Harvest area : Wuliangshan
Production date : 28/12/2007
Weight : 100g
caje
caje
caje
caje
caje
X POZNÁMKY
LIST Hnízdo již značně tmavé barvy, list je pevně slisován, nicméně použitý list je z drobných mladých lístků, lze tedy poměrně úspěšně oddělit od celku a to v lisovaných větších kusech. Tmavý, šedo-černý list převažuje, nicméně v celku je mnoho zlatavo-stříbřtých tipsů. Vůně připomíná sušené ovoce, fíky, staré listiny.
NAHŘÁTÝ LIST Plná pronikavá vůně povidlového základu, nepatrný náznak tabáčku. Odstín, který připomíná místnost s archy, starší papír, antikvariátní knihy. Po delším napaření lehounce kafr, kandované ovoce.
VŮNĚ NÁLEVU Vůně nálevu je poměrně usedlá, lehký nahořklý tabák, sladké vzlínající ovocné prvky.
BARVA NÁLEVU Od počátku zlatavý, s druhým nálevem až hnědavý tmavý nálev, který krásně koresponduje s vyzrálostí listu. Nulový prach ani zlomky, mladé listy jsou prostě akorát, precizně sbíráno a ještě precizněji zalisováno.
CHUŤ První nálev lehčí, sušené ovoce, fíky, meruňky, prvky řemeslného papíru, tabáku. Další nálevy obsahují lehounký kouřový nádech, extrémně silný základ, tabák, datle, fíky, v druhém nálevu silný kafr, "antikvariátní" podtext. Velmi silné druhé a třetí nálevy, nutné okamžité slévání. Odzbrojující plnost, energizující a mírně pocitově i zasycující účinek. Třetí a čtvrtý nálev je impozantní, sytý, bez svíravosti, jemně nahořklý, poslední zbytky kouřových náznaků, sušené meruňky a fíky, později lehké stopy papyru. Další nálevy jsou plné, ale jemnější, vyloženě chuťovky, sušené meruňky, lehce kořeněné, peckovité prvky, dojezdy kafru v pozadí, který dává stále tu plnou vyzrálou hutnost. Veliká výdrž, mám 7-mý nálev a je o něco světlejší, ale na sheng stále tmavý. Zde se mi přidávají 6-tý a 7-mý nálev medové nuance, stále nádech kafru mixnutý s dřevinkou, zajímavě mixnuté s kořením, sladké hladké nálevy, nesmírně pestré a to zjemnění není na škodu plnosti, ani pestrosti! V chuti samotné jsou elementární ovocné prvky a sladká základna až k devátému nálevu. Neprostupuje již celými ústy tak široké spektrum, ale na poslední nálev stále velmi dobré.
DOCHUŤ První nálev dává poměrně něžný a dlouhý ovocno-tabákový požitek, meruňky, slabší hořkost, prostoupení celých úst. Další nálevy syté, mírně svíravé, enormně plné, překypující tóny kafru, tabák, archiv kartoték, ale po minutce rozvinuté vzlínající sladké prvky datlí a předně fíků! Až v samém závěru stopy sušených meruněk. Velmi intenzivní kořeněná složka, velmi identická, jako semínka uvnitř fíku, třetí a čtvrtý nálev je sušenými fíky zcela prostoupen. Další nálevy meruňkové, slabší fíkové prvky, přidává se datlová pasta, místy až k sirupu, slabší ale stále výrazný tabákovo-kafrový podtext, sytá těžší paleta chutí. Pocit sucha v ústech, nejvíce na patře. Konstantní syté nálevy, šestý a sedmý nálev o něco kratší a méně těžký dozvuk, prvky až do lučního medu, meruňka vč toho výrazného typického aroma, které i po vypití vzlíná z misky, jak se odpařuje zbytek tekutiny. K devátému nálevu registruji již plošší základnu, ale jako finálka je to sladká ovocná laskomina.
VYLOUHOVANÝ LIST Mnoho mladých špičatých drobných tipsů, prakticky nulový obsah stonků, větší listy jsou neporušené, podlouhlé, úžší, barva vybledlejší zelená. Lámané kusy a zlomky, jsou místy žíhané do hněda.

caje
caje
caje
caje
caje
Osobní popisek: Yixing 100ml a neustále přihřívaná voda, předehřev a oplach, první nálev delší, dva tři nálevy okamžité slévání, poté postupně prodlužování až k 2-3minutám v závěru. Pocitově prolévat až dokud nás už nálevy nebaví :-) Trpělivost, se kterou jsem čekal na tento kousek a měl jej uložen přes 13 let v mém řízeném prostředí, přinesla své ovoce. Vynikající kousek, již dlouho jsem nepil tak dobře uležený kousek, v obyčejných podnicích se setkávám sice se staršími kusy, ale buď jsou něčím nasáklé, nebo prázdné. V poměru pořizovací ceny je nyní ten požitek vystřelen neocenitelně nahoru, v této chuťové úrovni by mě nepřekvapilo nacenění 10x vyšší.
caje
caje
caje
caje
Cena: $3,3 /100g

Prodejce: Chawangshop